Search
Asset 2

سه نفتکش در مسیر تنگه هرمز تغییر مسیر دادند؛ هشدار سپاه به شناورها درباره «مسیرهای تأییدنشده»

گزارش‌ها نشان می‌دهد سه نفتکش که در حال حرکت به سمت تنگه هرمز بودند، مسیر خود را تغییر داده و بازگشته‌اند. سه کشتی دیگر نیز مسیر حرکت خود را عوض کرده‌اند. این اتفاق پس از آن رخ داد که سپاه پاسداران اعلام کرد کشتی‌ها نباید از مسیرهایی که مورد تأیید جمهوری اسلامی نیست، عبور کنند.
توقف نفتکش‌ها و کشتی‌های باری در سواحل عمان در ۲۳ ژوئن ۲۰۲۶ در مسقط، عمان.(Elke Scholiers/Getty Images)

گزارش‌ها نشان می‌دهد سه نفتکش که در حال حرکت به سمت تنگه هرمز بودند، مسیر خود را تغییر داده و بازگشته‌اند. سه کشتی دیگر نیز مسیر حرکت خود را عوض کرده‌اند. این اتفاق پس از آن رخ داد که سپاه پاسداران اعلام کرد کشتی‌ها نباید از مسیرهایی که مورد تأیید جمهوری اسلامی نیست، عبور کنند.

بر اساس اطلاعات منتشرشده از سامانه‌های رهگیری کشتی‌ها، سه نفتکش که از مسیر جنوبی و در نزدیکی سواحل عمان به سمت تنگه هرمز حرکت می‌کردند، از ادامه مسیر منصرف شدند و به عقب بازگشتند. همچنین سه کشتی دیگر که در همان مسیر قرار داشتند، مسیر خود را به سمت شمال یعنی در امتداد سواحل ایران تغییر دادند؛ سپاه این مسیر را برای تردد کشتی‌ها تأیید کرده است.

سپاه پاسداران روز پنج‌شنبه چهارم تیر اعلام کرد همه شناورها باید تنها از مسیر تعیین‌شده از سوی جمهوری اسلامی استفاده کنند و عبور آن‌ها با هماهنگی مقام‌های ایرانی انجام شود.

هم‌زمان منابع خبری از وقوع یک حادثه دریایی در نزدیکی تنگه هرمز گزارش داده‌اند. مقام‌های دریایی بریتانیا اعلام کردند یک کشتی باری در نزدیکی سواحل عمان بر اثر برخورد یک «پرتابه ناشناس» آسیب دیده است. بر اساس این گزارش، بخش فرماندهی کشتی خسارت دیده اما هیچ‌یک از خدمه مجروح نشده‌اند. هنوز مشخص نیست این پرتابه از سوی چه کسی شلیک شده و کدام کشتی هدف قرار گرفته است.

تا لحظه نوشتن این گزارش، هیچ گروهی مسئولیت این حادثه را برعهده نگرفته است.

اخیرا برخی شرکت‌های فعال در حوزه حمل‌ونقل دریایی اعلام کرده‌اند طی روزهای گذشته شمار بیشتری از کشتی‌ها از مسیر جنوبی در نزدیکی سواحل عمان استفاده کرده‌اند.

عمان: عوارض از کشتی‌ها نمی‌گیریم

عمان نیز تأکید کرده است که در طرح مشترکی که با جمهوری اسلامی برای مدیریت تردد کشتی‌ها در تنگه هرمز در دست بررسی دارد، قرار نیست از کشتی‌ها عوارض دریافت شود.

وزیر خارجه عمان پس از دیدار با وزیران امور خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا گفت ترتیبات آینده برای مدیریت تنگه هرمز شامل دریافت هزینه از کشتی‌های عبوری نخواهد بود.

وزارت خارجه عمان در بیانیه‌ای اعلام کرد این کشور از تفاهم‌نامه امضاشده میان آمریکا و جمهوری اسلامی حمایت می‌کند و خواهان موفقیت این توافق برای برقراری صلح است. در این بیانیه همچنین بر اهمیت آزادی کشتیرانی و عبور ایمن و بدون وقفه کشتی‌ها از تنگه هرمز تأکید شده است.

تهران و مسقط پیش‌تر اعلام کرده بودند که قصد دارند سازوکاری مشترک برای مدیریت تردد کشتی‌ها در تنگه هرمز ایجاد کنند. این آبراه یکی از مهم‌ترین مسیرهای انتقال نفت و گاز جهان به شمار می‌رود و هرگونه اختلال در آن می‌تواند بر بازار جهانی انرژی تأثیر بگذارد.

در ماه‌های گذشته موضوع دریافت عوارض از کشتی‌های تجاری توسط جمهوری اسلامی مطرح شده بود. عمان اکنون اعلام کرده چنین برنامه‌ای ندارد، اما مقام‌های جمهوری اسلامی در روزهای اخیر موضع قطعی در این باره نگرفته‌اند و گفته‌اند ممکن است پس از پایان دوره ۶۰ روزه فعلی، درباره دریافت عوارض تصمیم‌گیری شود.

گفتگوی تلفنی عراقچی و وزیر خارجه عمان

وزیران خارجه جمهوری اسلامی و عمان روز پنج‌شنبه، در تماس تلفنی درباره آینده تردد کشتی‌ها در تنگه هرمز گفت‌وگو کردند. وزارت خارجه عمان اعلام کرد دو طرف درباره ایجاد سازوکاری مشترک برای اجرای مفاد تفاهم‌نامه مربوط به آزادی کشتیرانی به تفاهم رسیده‌اند.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی پس از این گفت‌وگو در صفحه ایکس خود نوشت: «ما بار دیگر تأکید کردیم که جمهوری اسلامی و عمان برای تعیین چارچوب اداره آینده و خدمات دریایی در تنگه هرمز گفت‌وگو خواهند کرد. ما مصمم به انجام این کار هستیم و این موضوع را در هماهنگی و گفت‌وگو با همسایگان خود پیش خواهیم برد.»

دونالد ترامپ روز گذشته اعلام کرد که جمهوری اسلامی به ایالات متحده اطلاع داده است که هیچ‌گونه عوارض، هزینه بیمه یا هزینه دیگری از کشتی‌های عبوری از تنگه هرمز مطالبه یا دریافت نمی‌کند.

او افزود که اگر این اطلاعات نادرست باشد، مذاکرات «بلافاصله» پایان خواهد یافت.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی