کویت و عربستان توافق کردند که بدون حضور ایران برنامه توسعه میدان گازی آرش/الدوره را بر اساس جدول زمانبندی شدهای که از قبل تعین شده، پیش ببرند.
روزنامه عربزبان الرای خبر داد که سهشنبه گذشته نشستی با حضور سران شرکت نفت کویت و مسئولان آرامکو برگزار و توافق شده که «برنامه کاری توافق شده بر اساس جدول زمانی ادامه یابد.»
این روزنامه کویتی در ادامه عنوان کرد که این نشست یک روز پس از سخنان امین ناصر، مدیر عامل آرامکو برگزار شد که گفته بود «برنامههای مربوط به میدان الدوره طبق برنامهریزی با کویت پیش خواهد رفت.»
او به خبرنگاران گفت: «برنامه توسعه میدان الدوره طبق برنامهریزی با کویتیها پیش میرود و هیچ مشکلی در این مرحله از نظر مهندسی و توسعه وجود ندارد.»
به نظر میرسد که عربستان و کویت برنامه منسجمی برای کنار گذاشتن ایران از منافع مالی این میدان گازی تدوین کردهاند و دو هفته پیش نیز سَعد البَرّاک، وزیر نفت کویت اعلام کرد این کشور منتظر تعیین مرزبندی با ایران نخواهد ماند و حفاری و تولید در میدان گازی الدوره [آرش] را آغاز میکند.
این اظهارات بر پایه توافق عربستان و کویت در بهار پارسال برای توسعه این میدان مشترک به منظور تولید روزانه ۸۴ هزار بشکه میعانات گازی و یک میلیارد فوت مکعب (۲۸ میلیون مترمکعب) گاز بیان شده است که همان زمان جمهوری اسلامی این توافق را غیرقانونی خوانده بود.
نزدیک به ۴۰ درصد محدوده میدان گازی آرش که از سوی دو کشور عربی کویت و عربستان میدان الدوره نامیده میشود در آبهای ایران قرار دارد.
برنامهریزی عربستان و کویت برای آغاز عملیات حفاری و توسعه میدان گازی آرش در حالی صورت میگیرد که ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی سه روز پیش در نشست خبری خود تأکید کرد: ما موضوع میدان نفتی آرش را یک موضوع حقوقی و فنی میدانیم. ما هم به حقوق ملت ایران در ارتباط با این میدان نفتی تأکید کردهایم و هم اعلام کردهایم که در چهارچوب گفتگوهای فنی، تخصصی و حقوقی آمادگی گفتگو با طرف کویتی را داریم.
در همین رابطه نیز فرزین سوادکوهی کارشناس حوزه انرژی به وبسایت «فرارو» گفت: «دلیل اصلی بیتوجهی کویتیها به سهم ایران و اظهارات اخیر مقامات این کشور، این است که متوجه شدهاند ایران درگیر تعلل است و اقدام خاصی هم انجام نمیدهد.»
او ادامه داد: «کشورهایی مثل کویت و عربستان بسیار جدیتر از ما به مسئله توسعه میادین گازی خود (چه در سطح حقوقی و چه در سطح فنی) نگاه میکنند و به فکر جمعکردن اعتبار بر اساس مدارک بینالمللی هستند. در حال حاضر میادین گازی بلاتکلیف ایران کم تعداد نیست و حتی در محدوده میدان گازی پارس جنوبی و غرب کارون و میادین گازی مشترک با عراق نیز، با مشکلات اینچنینی مواجهیم. این یک واقعیت تلخ است که به نظر میرسد ما نسبت به همسایگان خود، تعلل و سهلانگاری بالایی داریم.»