Search
Asset 2

کویت حفاری در میدان گازی مشترک با ایران را بدون توافق با جمهوری اسلامی آغاز می‌کند 

میدان گازی آرش
میدان گازی آرش (pars down/Flickr)

سَعد البَرّاک، وزیر نفت کویت اعلام کرد این کشور منتظر تعیین مرزبندی با ایران نخواهد ماند و حفاری و تولید در میدان گازی الدوره [آرش] را آغاز می‌کند. 

این اظهارات بر پایه توافق عربستان و کویت در بهار پارسال برای توسعه این میدان مشترک به منظور تولید روزانه ۸۴ هزار بشکه میعانات گازی و یک میلیارد فوت مکعب (۲۸ میلیون مترمکعب) گاز بیان شده است که همان زمان جمهوری اسلامی این توافق را غیرقانونی خوانده بود. 

نزدیک به ۴۰ درصد محدوده میدان گازی آرش که از سوی دو کشور عربی کویت و عربستان میدان الدوره نامیده می‌شود در آب‌های ایران قرار دارد.  

کشورهای کویت و عربستان معتقد هستند که گازهای موجود در این میدان نفتی که الدوره نامیدهاند و ایران از آن به نام آرش یاد می‌کند تنها باید میان آن دو کشور تقسیم شود که ایران به این ماجرا معترض است. 

ایران مدعی است که مرزهایش از فلات قاره امتداد دارند و رویکردش به قانون دریاهای آزاد بستگی دارد، در حالی که کویت اصرار دارد که مرزهای ایران باید از مرزهای زمینی‌اش بر اساس قانون دریاهای بسته محاسبه شود. 

خبرگزاری دولتی عربستان سعودی ۱۳ تیرماه به نقل از وزارت خارجه این کشور اعلام کرد منابع طبیعی و میدان گازی الدوره (آرش) به صورت انحصاری متعلق به کویت و عربستان سعودی است.  

بر اساس این گزارش، ریاض از تهران خواست برای تعیین مرز شرقی این منطقه، مذاکرات را با کویت و عربستان آغاز کند.  

پیش از آن نیز وزارت خارجه کویت در بیانیه‌ای گفته «دولت کویت و پادشاهی عربستان سعودی تنها کشور‌هایی هستند که در ثروت طبیعی میدان «الدوره» سهم انحصاری دارند.»  وزارت خارجه کویت ایران را به گفتگو درباره تعیین مرزهای دریایی در خلیج‌فارس دعوت کرده بود. 

کویت و عربستان سعودی سال گذشته علی‌رغم مخالفت‌های تهران، توافقنامه‌ای برای توسعه این میدان امضا کردند که ایران آن را «غیرقانونی» خواند.  

محسن خجسته مهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، اخیراً گفته بود: «آمادگی کامل برای آغاز حفاری در میدان مشترک آرش وجود دارد و منابع قابل‌توجهی را برای اجرای طرح توسعه این میدان در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران مصوب کرده‌ایم و با آماده شدن شرایط، حفاری را در میدان مشترک آرش آغاز می‌کنیم 

علی ماجدی، معاون اسبق وزارت نفت در امور بین‌الملل و بازرگانی نیز در واکنش به بیانیه عربستان و کویت به رسانه‌های داخلی گفته بود: زمانی که ما نتوانیم از سرمایه و تکنولوژی روز بهره ببریم این‌گونه مباحث از سوی کشورهای خارجی دور از انتظار نیست، اینها نتیجه تحریم است که آثار خود را به این شکل نمایان می‌کند. 

ایران و کویت سال‌هاست درباره منطقه مرزی مورد مناقشه خود که سرشار از گاز طبیعی است، مذاکرات ناموفقی داشته‌اند. عربستان سعودی نیز بخشی از مناقشه است، زیرا در این منطقه با کویت منابع گاز و نفت دریایی مشترک دارد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی