Search
Asset 2

مقامات آمریکایی: بایدن و شی روز شنبه در پرو دیدار خواهند کرد

مقامات ارشد دولت آمریکا گفته‌‌‏اند که جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، احتمالاً برای آخرین‌بار در روز شنبه با همتای چینی خود، شی جین پینگ، دیدار خواهد کرد. این درحالی است که پکن خود را برای درگیری‌های بیشتر با واشینگتن در دولت دونالد ترامپ آماده می‌کند.
دیدار جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده و شی جین‌‏پینگ، رهبر حزب کمونیست چین، کالیفرنیا، ۱۵ نوامبر ۲۰۲۳. (BRENDAN SMIALOWSKI/AFP via Getty Images)

مقامات ارشد دولت آمریکا گفته‌‌‏اند که جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، احتمالاً برای آخرین‌بار در روز شنبه با همتای چینی خود، شی جین‌پینگ، دیدار خواهد کرد. این درحالی است که پکن خود را برای درگیری‌های بیشتر با واشینگتن در دولت دونالد ترامپ آماده می‌کند.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، به خبرنگاران گفت که انتظار می‌رود بایدن و شی «در حاشیه نشست همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه در لیما، پایتخت پرو، درباره طیف وسیعی از مسائل روز جهان از جمله تنش‌های شدید واشینگتن و پکن گفت‌و‌گو کنند.» سالیوان تاریخ این دیدار را تأیید نکرد.

این اولین گفت‌و‌گوی علنی بایدن و شی پس از تماس تلفنی ماه آوریل خواهد بود.

بایدن و شی، هر دو تلاش کرده‌اند که تنش‌ها را درباره تایوان، دریای جنوبی چین و روسیه به حداقل برسانند. آمریکا همچنین از چین خواسته که برای جلوگیری از جریان مواد تشکیل‌دهنده فنتانیل که به عامل اصلی بیش‌مصرفی در آمریکا تبدیل شده، بیشتر کمک کند.

سالیوان گفت: «بایدن درباره گروه مرتبط با چین که چندی پیش به ارتباطات خصوصی مقامات برجسته آمریکایی نفوذ کردند، ابراز نگرانی خواهد کرد.»

به گفته مقامات، او همچنین درباره حمایت چین از جنگ روسیه در اوکراین و حضور بیش از ۱۰ هزار سرباز کره شمالی در روسیه صحبت خواهد کرد.

سفارت چین در واشینگتن به درخواست ما برای اظهارنظر پاسخ نداد.

بایدن و شی در نوامبر گذشته مذاکره در سطح رهبران را از سر گرفتند که به همکاری بیشتر در زمینه مبارزه با مواد مخدر انجامید، اما اقدامات چندانی درخصوص موضوعات بزرگ‌تر مانند مناقشه احتمالی بر سر تایوان صورت نگرفت؛ جزیره‌ای که به‌طور دموکراتیک اداره می‌شود و چین آن را جزئی از قلمرو خود می‌داند.

دولت دموکرات آمریکا ماه گذشته قوانینی را تصویب کرد که سرمایه‌گذاری آمریکا در بخش هوش مصنوعی، محاسبات کوانتومی و نیمه‌رساناهای چین را محدود می‌کند و قرار است این قوانین از ماه ژانویه اجرایی می‌شوند. این اقدام در پی افزایش تعرفه‌های گمرکی کالاهای چینی در دولت بایدن انجام گرفت.

چین هردو اقدام را غیرمولد خواند.

ترامپِ جمهوری‌خواه متعهد شده که در قالب تدابیر تجاری «اول آمریکا» روی واردات کالاهای چینی تعرفه ۶۰ درصدی می‌گذارد. پکن با این اقدامات مخالف است.

سالیوان گفت: «انتقال قدرت اتفاقی منحصر‌به‌فرد است که بر جغرافیای سیاسی اثر می‌گذارد؛ زمانی از راه می‌رسد که رقبا و دشمنان به دلیل تغییر دولت در یک سمت با فرصت‌های احتمالی مواجه می‌شوند.»

«بخشی از آن‌چه که بایدن مطرح خواهد کرد، این است که ما باید از انتقال قدرت برای حفظ ثبات، شفافیت و پیش‌بینی‌پذیری بین آمریکا و چین استفاده کنیم.»

در انتصاب‌های اولیه ترامپ شاهد حضور مخالفان سرسخت چین در سمت‌های ارشد هستیم که از جمله می‌توان به مایک والتز، نماینده مجلس، در سمت مشاور امنیت ملی اشاره کرد.

گزارش‌ها حاکی از آن هستند که شی هفته گذشته با ترامپ تماس گرفت و پیروزی او در انتخابات پنجم نوامبر را تبریک گفت. ترامپ از ۲۰ ژانویه شروع به کار خواهد کرد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی