Search
Asset 2

داروسازی دانمارکی: تا سال آینده میلیون‌ها واکسن ام‌پاکس تولید خواهیم کرد

متعاقب اعلام وضعیت اضطراری بهداشت عمومی توسط سازمان جهانی بهداشت در مورد بیماری ام‌پاکس یا آبله میمون، سهام شرکت داروسازی باوارین نوردیک وارد یک روند صعودی شد.
واکسیناسیون آبله میمون در ایالت لس آنجلس، آمریکا در کتابخانه وست هالیوود، ۳ آگوست ۲۰۲۲ (Mario Tama/Getty Images)

قیمت سهام شرکت داروسازی باوارین نوردیک در هفته جاری وارد یک روند صعودی شد.

متعاقب اعلام وضعیت اضطراری بهداشت عمومی توسط سازمان جهانی بهداشت و اطلاعیه مدیرعامل باوارین نوردیک مبنی بر این‌که این شرکت می‌تواند ۱۰ میلیون دوز واکسن ام‌پاکس تولید کند، قیمت سهام این شرکت داروسازی وارد یک روند صعودی شد.

پل چاپلین، مدیرعامل شرکت، در هفته جاری به بلومبرگ گفت: «هم موجودی داریم و هم از ظرفیت تولید برخورداریم. چیزی که کم داریم، سفارش است.»

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آفریقا پیش‌تر اعلام کرده بود که برای مقابله با بیماری ام‌پاکس- که به نام آبله میمون هم شناخته می‌شود- که از جمهوری دموکراتیک کنگو به دیگر کشورهای آفریقایی سرایت کرده است، به ۱۰ میلیون دوز واکسن نیاز دارد. سازمان جهانی بهداشت و دیگر مقامات بهداشتی می‌گویند که به نظر می‌رسد سویه جدید ام‌پاکس از سویه‌های دیگر که در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ شیوع جهانی پیدا کردند کشنده‌تر است.

چاپلین در این مصاحبه گفت که شرکت او ۳۰۰ هزار دوز واکسن آماده توزیع دارد و می‌تواند تا پایان سال ۲۰۲۴ دو میلیون دوز واکسن برای آفریقا تهیه کند. از این‌رو، شرکت باید در تصمیم‌گیری‌های خود سرعت عمل بیشتری به خرج بدهد تا از پسِ انجام این کار برآید.

سهام شرکت او طی پنج روز گذشته حدود ۴۹ درصد افزایش قیمت داشته و از عصر جمعه حدود ۱۴.۱۱ دلار به‌ازای هر سهم افزایش یافته است.

باوارین نوردیک روز جمعه داده‌های مربوط به واکسن را در اختیار رگولاتور بهداشتی اتحادیه اروپا قرار داد تا امکان استفاده از واکسن را برای کودکان ۱۲ تا ۱۷ ساله فراهم کند.

چاپلین در بیانیه‌ای گفت: «کودکان و نوجوانان آفریقایی بیش از اندازه تحت تأثیر ام‌پاکس قرار دارند که از اهمیت و فوریتِ افزایش دسترسی به واکسن‌ها و شیوه‌های درمانی برای این قشر آسیب‌پذیر حکایت دارد.»

شرکت داروسازی آمریکایی امرجنت که واکسن آبله را در سال ۲۰۱۷ از سانوفی خریداری کرد، شاهد افزایش ۵۴ درصدی قیمت سهام خود در پنج روز گذشته بود که حدود ۱۰.۶۴ دلار به‌ازای هر سهم افزایش یافت.

در شیوع فعلی که از ژانویه ۲۰۲۳ آغاز شد، ۲۷ هزار مورد ابتلا و بیش از ۱۱۰۰ مورد مرگ‌و‌میر عمدتاً در بین کودکان در کنگو به ثبت رسیده است.

اعلام وضعیت اضطراری

سازمان جهانی بهداشت شیوع اخیر این بیماری را وضعیتی اضطراری برای بهداشت عمومی با نگرانی بین‌المللی اعلام کرد که بالاترین سطح هشدار این سازمان است. این هشدار زمانی صادر می‎شود که بیماری‌ها به شکل جدید یا غیرعادی گسترش پیدا کنند و هدف آن تقویت همکاری‌های بین‌المللی و تأمین مالی برای مقابله با شیوع بیماری است.

این اطلاعیه در سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ برای ام‌پاکس، در سال ۲۰۲۰ برای کووید-۱۹ و در سال ۲۰۰۵ برای نیم دوجین عامل بیماری‌زای دیگر صادر شد.

اعلامیه سازمان جهانی بهداشت به دنبال اطلاعیه مشابه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آفریقا در اوایل هفته صادر شد.

سوئد در اوایل هفته از شناسایی اولین مورد ابتلا به ام‌پاکس حاد- اولین مورد ابتلا در خارج از آفریقا- خبر داد.

جاکوب فورسمد، وزیر بهداشت و امور اجتماعی سوئد، در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «اکنون و عصر امروز تأیید شد که یک مورد ابتلا به ام‌پاکس حاد در سوئد شناسایی شده که به آن «کلاد ۱» می‌گویند.»

در عین‌حال، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های اروپا گفته است که ام‌پاکس در اروپا شیوع بیشتری پیدا خواهد کرد. این اطلاعیه زمانی صادر شد که مرکز ارزیابی ریسک خود را افزایش داد، اما گفته می‌شود که خطر انتقال همچنان پایین است.

ام‌پاکس یک عفونت ویروسی است که علائمی شبیه آنفلوانزا دارد و ضایعات چرک‌آلود ایجاد می‌کند. این عفونت معمولاً خفیف است اما می‌تواند باعث مرگ‌و‌میر شود. کودکان، خانم‌های باردار و افرادی مثل مبتلایان به اچ‌آی‌وی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، در معرض خطر بیشتری هستند.

این عفونت ویروسی از طریق تماس نزدیک منتقل می‌شود و دو سویه مجزا موسوم به «کلاد» دارد: کلاد ۱ که سویه حاد ویروس است و کلاد ۲ که در سال ۲۰۲۲ شیوع پیدا کرد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی