رژیم چین اعلام کرده که پخش فیلمهای کوتاه نیاز به مجوز دارد و بدین ترتیب کنترل بیشتری بر پخش ویدئوهای محبوب و کوتاه آنلاین اعمال میکند.
براساس اطلاعیه رسمی اداره ملی رادیو و تلویزیون رژیم چین، تولیدکنندگان فیلمهای کوتاه چینی برای پخش آثار خود ملزم به دریافت «مجوز پخش فیلمهای تحت شبکه» یا تکمیل مراحل ثبتنام آنلاین هستند.
در این اطلاعیه آمده است: «درصورت هرگونه تخلف، تولیدکنندگان محتوا با سؤال و جواب از جانب مقامات، تعلیق حق پخش و دیگر مجازاتها مواجه خواهند شد.»
براساس این اطلاعیه، «پلتفرمهای سمعی و بصری آنلاین نباید فیلمهای کوتاه را بدون مجوز یا شماره ثبت منتشر کنند یا بینندگان را به سمت تماشای این ویدئوها بکشانند.»
در سالهای اخیر، فیلمهای کوتاه در چین محبوبیت بسیاری پیدا کردهاند. این فیلمها معمولاً چندقسمتی هستند و مدت زمان هر قسمت ۱ تا ۳ دقیقه است. این فیلمها با ایجاد تغییرات مکرر در داستان همراهند و بهصورت عمودی تهیه میشوند تا تماشای آنها در تلفنهای همراه آسان باشد. میلیونها نفر روزانه با تلفن همراه خود به تماشای فیلمهای کوتاه مینشینند و حاضرند برای تماشای فیلمهای بیشتر هزینه کنند.
برآورد میشود که ارزش بازار فیلمهای کوتاه چینی به ۵ میلیارد دلار در سال میرسد و همچنان درحال رشد است. این فیلمها به رقیب اصلی صنعت فیلمسازی چین تبدیل شدهاند که حزب کمونیست کنترل تمام محتوای آن را برعهده دارد.
رژیم چین از مدتها قبل گفته بود که درصدد تشدید کنترل خود بر فیلمهای کوتاه و محبوب آنلاین است. پکن در ژوئن ۲۰۲۴ سیاست «بازبینی قبل از پخش» را برای ویدئوهای کوتاه به اجرا درآورد.
محتوای ویدئوهای کوتاه به شدت تحت بازبینی قرار میگیرد. براساس این اطلاعیه، فیلمهای کوتاهی که قرار است در صفحه اصلی پلتفرمها نمایش داده شوند، باید از جانب اداره ملی رادیو و تلویزیون رژیم چین مورد بررسی قرار بگیرند. فیلمهای کوتاه با موضوعات مهم یا خاص مانند «مسائل سیاسی، نظامی، دیپلماسی، امنیت ملی و جبهه متحد» باید براساس سامانه بازبینی تحت بررسی قرار بگیرند.
لی یوآنهوا، مورخ چینی ساکن استرالیا، در روز ۶ فوریه به اپک تایمز گفت: «رژیم تمامیتخواه حزب کمونیست چین همه چیز را تحت کنترل دارد.»
او گفت: «این روزها تقریباً همه یک یا چند تلفن همراه دارند. همه هر روز در تلفنهای خود درحال تماشای محتواهای مختلف هستند. فیلمهای کوتاه فراگیر بوده و به آسانی به مخاطبان هدف خود دسترسی پیدا میکنند.»
به گفته لی، مقررات جدید از یک طرف دستور کار حزب کمونیست چین برای نظارت بر افکار مردم را پیش میبرند.

او گفت: «از طرف دیگر، حزب کمونیست چین فیلمهای کوتاه را به دلیل منافع مالی آنها کنترل میکند، زیرا این فیلمها بهسرعت یک بازار بزرگ با ارزش ۵ میلیارد دلار و سودآوری هنگفت- تقریباً به اندازه صنعت فیلمسازی چین- درست کردهاند.»
«ایندو مسئله به افزایش کنترل حزب کمونیست چین بر فیلمهای کوتاه منجر شدهاند.»
وو زولای، محقق چینی ساکن آمریکا، که پیشتر جزو مقامات فرهنگی چین بود، گفت که شمار قابلتوجهی از مردم چین بیکار هستند و فرصت شغلی ندارند و به همین دلیل به تولید و عرضه فیلمهای کوتاه روی آوردهاند.
وو به اپک تایمز گفت: «برآورد من این است که دهها میلیون چینی فیلمهای کوتاه میسازند و بعضی از آنها از این طریق امرار معاش میکنند. از اینرو، اقدامات نظارتی حزب کمونیست چین معیشت آنها را نابود میکند.»
فرآیند بازبینی محتوای حزب کمونیست چین عمدتاً به کنترل روایتهای سیاسی مربوط میشود.
وو گفت: «حزب کمونیست چین عمدتاً اطلاعات ضد کمونیستی و مسائلی را تحت کنترل میگیرد که حقیقتِ جامعه را عیان میکنند» و افزود که «وقتی چنین محتوایی در اینترنت بارگذاری میشود، بلافاصله یک واکنش زنجیرهای انفجاری شکل میگیرد.»
«اگر یک حمله خشونتآمیز رخ دهد، مردم درحال کشتن مقامات حزب کمونیست چین باشند یا دست به شورش بزنند، حزب کمونیست چین محتوایی را که باعث بیثباتی حکومت شود، هدف میگیرد.»