محققان سوئدی و دانمارکی دریافتند که نوشیدنیهای شیرین بیش از شیرینیجات باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی میشوند.
یک مطالعه جدید نشان داد که قند موجود در نوشیدنیهای شیرین، نسبت به قند موجود در شیرینیجات، تأثیر مخرب بیشتری بر سلامت قلب و عروق دارد. از اینرو، باید علاوه بر میزان قند مصرفی خود به منبع آن هم توجه کنید.
براساس مطالعه محققان دانشگاههای سوئد و دانمارک که در ۸ دسامبر در مجله پیشگامان سلامت عمومی انتشار یافت، مصرف بیشتر نوشیدنیهای شیرین در مقایسه با مصرف غذاهای شیرین یا شیرینیجات نقش پررنگتری در افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی دارد.
بیش از ۶۷ هزار مرد و زن سوئدی از نظر سبک زندگی و رژیم غذایی در حد فاصل سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۹ در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند. گفتنی است که محققان گزارشات مربوط به بیماریهای قلبی عروقی از جمله حملات قلبی، سکته و نارسایی قلبی تا سال ۲۰۱۹ را از طریق پایگاه اطلاعاتی سلامت ملی گردآوری کردند.
محققان گفتند که ۲۵ هزار و ۷۳۹ داوطلب از بیماریهای قلبی عروقی رنج میبردند. دانشمندان از این اطلاعات استفاده کردند تا نشان دهند که مصرف اشکال مختلف قند چه ارتباطی با بیماریهای مختلف قلبی عروقی دارد.
آنها سه نوع قند را مورد بررسی قرار دادند: قندهایی مانند عسل که در قالب تاپینگ (روچینه) مصرف میشوند، محصولات آردی مانند شیرینیجات، نوشیدنیهای قندی مانند نوشابههای گازدار. چند عارضه مرتبط با سلامت قلبی عروقی از جمله دو نوع سکته، نارسایی قلبی، حملات قلبی، فیبریلاسیون دهلیزی، آنوریسم آئورت (بزرگ شدن یا بیرونزدگی دیواره سرخرگ آئورت) و تنگی آئورت نیز مورد بررسی قرار گرفتند.
به گفته محققان، مصرف نوشیدنیهای قندی که حاوی شکر هستند، بدتر از مصرف هرشکلی از قند است و اینکه مصرف این محصولات احتمال ابتلا به نارسایی قلبی، سکته، فیبریلاسیون دهلیزی و آنوریسم آئورت شکمی را به شکل قابلتوجهی افزایش میدهد.
مصرف کلی قند داوطلبان با کسر «قند طبیعی میوهجات، سبزیجات، آبمیوه و مرباجات» از مقدار ساکارز و مونوساکارید دریافتی آنها محاسبه شد.
سوزان جانزی از دانشگاه لوند، که از نویسندگان این مطالعه بود، در بیانیهای گفت: «قندهای مایع که در نوشیدنیهای شیرین به کار گرفته میشوند، معمولاً نسبت به قندهای جامد احساس سیری کمتری در شما ایجاد میکنند و عملاً باعث میشوند که قند بیشتری مصرف کنید. شرایط مصرف نیز حائز اهمیت است. شیرینیجات معمولاً در دورهمیها یا مناسبتهای خاص مصرف میشوند، اما دفعات مصرف نوشیدنیهای قندی بسیار بیشتر است.»
محققان در این مطالعه دریافتند که بیشترین خطرات ناشی از پیامدهای منفی برای سلامتی به افرادی اختصاص دارد که شیرینیجات کمتری مصرف میکنند. از این گذشته، مصرف شیرینیجات بهطور مناسبتی به نتایج بهتری منتهی میشود تا اینکه اصلاً شیرینیجات نخورید.
اما جانزی میگوید که برای پی بردن به علت این مسئله به تحقیقات بیشتری نیاز داریم.
او گفت: «یافتههای ما با توجه به نمونه سوئدی به دست آمدهاند که ممکن است عادتهای غذایی و سبک زندگی متفاوتی نسبت به نمونههای جمعیتی دیگر داشته باشند. در این راستا میتوان به آیین اجتماعی «فیکا» اشاره کرد که شامل مصرف قهوه و شیرینیجات میشود و عمیقاً در فرهنگ سوئد ریشه دوانده است. نتایج این مطالعه ممکن است در مورد مردمان دیگر کشورها که فرهنگ غذایی متفاوتی دارند، صدق نکند.»
مطالعه محققان دانشگاه هاروارد در اوایل سال جاری نشان داد که مصرف روزانه نوشیدنیهای قندی باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی حتی در بین افرادی میشود که بهطور منظم ورزش میکنند.
محققان دریافتند که مصرف یک نوشیدنی قندی در روز باعث افزایش ۱۸ درصدی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی میشود.
به همین ترتیب، مقالهای که در ماه مارس در مجله «گردش خون: آریتمی و الکتروفیزیولوژی» انتشار یافت، نشان داد که خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی یا آریتمی قلبی در بین افرادی که در هفته ۲ لیتر یا بیشتر نوشیدنی قندی مصرف میکنند، ۱۰ درصد بیشتر است. افرادی هم که ۲ لیتر یا بیشتر نوشیدنیهای حاوی شیرینکنندههای مصنوعی مانند سوکرالوز یا آسپارتام مصرف میکنند، ۲۰ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماریها قرار دارند.