در توضیحات اینکُد آمده است: «به نفع مردم است که این فناوری تحت کنترل یک مؤسسه خیریه عمومی باشد که از نظر قانونی موظف است ایمنی را در اولویت خود قرار دهد.»
اینکُد، که یک گروه حامی هوش مصنوعی است، توضیحاتی در حمایت از شکایت اخیر ایلان ماسک از اوپنایآی ارائه کرده و گفته که انتفاعی شدن این نهاد منافع عمومی را به خطر میاندازد.
ماسک ماه گذشته شکایتی علیه اوپنایآی تنظیم کرد و گفت که این مؤسسه با این وعده شکل گرفت که جایگاه غیرانتفاعی خود را با تمرکز بر استفاده ایمن از هوش مصنوعی تغییر نخواهد داد. او گفت که بر همین اساس در این پروژه سرمایهگذاری کرده است. در متن شکایت آمده که تغییر وضعیت موجود به شاکیان و عموم مردم لطمه میزند.
براساس توضیحات این مؤسسه، «اینکُد سازمانی جوانمحور و حامی هوش مصنوعی ایمن و مسئولانه بوده و از شبکهای شامل بیش از هزار داوطلب در ۴۰ کشور برخوردار است.»
اینکُد در ۲۷ دسامبر لایحه دوستانه خود را به دادگاه منطقهای ناحیه شمالی کالیفرنیا در بخش اوکلند تقدیم کرد و از اقدام ماسک برای صدور حکم اولیه علیه این شرکت حمایت کرد.
در این لایحه آمده است: «در آستانه ورود به عصر هوش جامع مصنوعی، به نفع مردم است که این فناوری تحت کنترل یک مؤسسه خیریه عمومی باشد که از نظر قانونی موظف است ایمنی و منافع عمومی را در اولویت خود قرار دهد، نه شرکتی که بر ایجاد بازدهی مالی برای سرمایهگذاران تمرکز دارد.»
به گفته اینکُد، سم آلتمن، مدیرعامل اوپنایآی، اعتراف کرده که هوش مصنوعی برای انسانها بشدت خطرناک است. آلتمن در بیانیهای به همراه افراد سرشناس از جمله برندگان جایزه نوبل گفت که «به حداقل رساندن خطر انقراض ناشی از هوش مصنوعی باید به یک اولویت جهانی تبدیل شود.»
«مردم سراسر جهان در حال حاضر با چالشهای فناوری هوش مصنوعی از جمله دروغپراکنی، سوگیری الگوریتمی، تغییر مکان نیروی کار و تباهی دموکراتیک دستوپنجه نرم میکنند که حفظ ایمنی هوش مصنوعی را به یک دغدغه فوری و جدی تبدیل کرده است.»
اوپنایآی درحال حاضر گرداننده یک شرکت فرعی با سود محدود است که بهصورت تمام و کمال تحت کنترل شرکت مادر غیرانتفاعی خود قرار دارد؛ شرکتی که از آن انتظار میرود استفاده ایمن از هوش جامع مصنوعی را تضمین کند.
اینکُد گفت: «در دلاور، که اوپنایآی در آنجا مستقر شده، هیئتمدیره مؤسسات خیریه غیرانتفاعی باید نسبت به ذینفعان خود امانتدار باشند که در این مورد شامل «انسانیت» میشود.»
با تبدیل این مؤسسه به یک مؤسسه منفعت عمومی مستقر در دلاور، اولویتهای اوپنایآی از تضمین «ایمنی هوش مصنوعی پیشرفته» فاصله گرفته و به منافع سهامداران متمایل میشود. اگر اجازه چنین کاری را بدهیم، به ضرر منافع عمومی خواهد بود.
اوپنایآی در پستی وبلاگی در ۲۷ دسامبر با عنوان «چرا ساختار اوپنایآی باید برای پیشبرد رسالت مؤسسه تکامل پیدا کند» گفت که تبدیل این مؤسسه به یک مؤسسه منفعت عمومی به کسب موفقیت بلندمدت در رسالت غیرانتفاعی آن کمک کرده و تضمین خواهد کرد که «هوش مصنوعی در خدمت بشریت خواهد بود.»
در این پست آمده است: «مؤسسه منفعت عمومی ساختاری است که در بسیاری از شرکتها مورد استفاده قرار میگیرد و آنها را ملزم میکند که منافع ذینفعان، منافع سهامداران و منافع عمومی را در تصمیمات خود لحاظ کنند.»
برنامههای اوپنایآی، اختلافنظر ماسک
اوپنایآی بهعنوان یک مؤسسه پژوهشی در سال ۲۰۱۵ شروع به کار کرد. این مؤسسه به دنبال آن بود که «هوش مصنوعی را در راستای منافع بشریت- بهعنوان یک کل- توسعه دهد و در قید و بند بازدهی مالی نباشد.» از ۱۳۷ میلیون دلار کمکی که این مؤسسه در آغاز جمعآوری کرد، کمتر از یکسوم آن به ماسک تعلق داشت.
متعاقب آنکه مدیریت اوپنایآی متوجه شد که این پروژه به «سرمایه بسیار بیشتری» احتیاج دارد، ساختار انتفاعی فعلی را توسعه داد که تحت کنترل بخش غیرانتفاعی قرار دارد و وجوه سرمایهگذاران را جمعآوری میکند.
به گفته اوپنایآی، مؤسسه منفعت عمومی جدید «عملیات و امور تجاری اوپنایآی را اجرا و کنترل میکند و بخش غیرانتفاعی برای پیگیری امور خیریه در حوزههایی مانند مراقبتهای بهداشتی، آموزش و علم به گزینش تیم رهبری و کارکنان آن میپردازد.»
اوپنایآی در پستی در ۱۳ دسامبر ادعای مطرحشده ماسک در شکایت را رد کرد. این شکایت چهارمین چالش قانونی میلیاردر معروف علیه اوپنایآی است که در کمتر از یک سال گذشته به جریان افتادهاند.
اوپنایآی گفت: «ایلان در سال ۲۰۱۷ نه تنها خودش مایل بود، بلکه درعمل بخش انتفاعی را بهعنوان ساختار جدید اوپنایآی توسعه داد، اما وقتی نتوانست اکثریت سهام و کنترل کامل مؤسسه را به دست آورد، کنار کشید و به ما گفت که شکست میخوریم.»
«اکنون که اوپنایآی به مؤسسهای برجسته در تحقیقات هوش مصنوعی تبدیل شده و ایلان مدیریت شرکت هوش مصنوعی رقیب را برعهده دارد، او از دادگاه میخواهد که ما را از پیگیری رسالتمان منع کند.»
ماسک در شکایت خود علاوهبر طرح مسائل اخلاقی مدعی شد که اوپنایآی و سرمایهگذار آن، مایکروسافت، تقریباً کنترل حدود ۷۰ درصد از بازار هوش مصنوعی مولد را در اختیار دارند و درگیر «اقدامات ضدرقابتی» هستند.
اوپنایآی و مایکروسافت سرمایهگذاران را از تأمین مالی رقبای اوپنایآی و بویژه شرکت هوش مصنوعی ماسک، ایکسایآی، منع کردهاند.
در متن شکایت آمده است: «تبدیل اوپنایآی از یک غول غیرانتفاعی به یک غول انتفاعی تماماً ضدرقابتی بوده و مصداق نقض فاحش رسالت این مؤسسه خیریه و زد و بند گسترده است.»
ایکسایآی در جولای ۲۰۲۳ راهاندازی شد. این شرکت چند ماه بعد در نوامبر ۲۰۲۳ از مدل هوش مصنوعی گروک-۱ در شبکه اجتماعی ایکس رونمایی کرد. ایکسایآی این ابزار را بهروزرسانی کرده است.
ایکسایآی در ماه مه ۶ میلیارد دلار سرمایه جذب کرد. این شرکت هفته گذشته اعلام کرد که فرایند تأمین مالی را متوقف کرده و «بسرعت در حال پیشرفت است.»