Search
Asset 2

وزیر دفاع آمریکا: بازگشت مرزهای اوکراین به زمان قبل از ۲۰۱۴ غیرواقع‌بینانه است

پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، در بلژیک تأکید کرد که بازپس‌گیری تمامی مناطقی که اوکراین از سال ۲۰۱۴ به روسیه واگذار کرده، هدفی غیرواقع‌بینانه است.
وزیر دفاع ایالات متحده، پیت هگست، در پنتاگون، ۷ فوریه ۲۰۲۵. (Oliver Contreras/AFP via Getty Images)

پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، روز ۱۲ فوریه در نشست حامیان بین‌المللی اوکراین در بلژیک تأکید کرد که بازپس‌گیری تمامی مناطقی که اوکراین از سال ۲۰۱۴ به روسیه واگذار کرده، هدفی غیرواقع‌بینانه است. او همچنین خواستار نقش‌آفرینی پررنگ‌تر اروپا در حمایت از اوکراین شد.

هگست در نخستین نشست خود با «گروه تماس دفاع اوکراین» پس از تصدی وزارت دفاع اظهار داشت: «همانند شما، ما نیز خواهان یک اوکراین مستقل و شکوفا هستیم، اما باید بپذیریم که بازگشت به مرزهای پیش از ۲۰۱۴ هدفی غیرواقع‌بینانه است.»

اوکراین از اوایل ۲۰۱۴ و پس از برکناری رئیس‌جمهور وقت، ویکتور یانوکویچ، دستخوش تغییرات مرزی شد. یانوکویچ که روابط نزدیکی با روسیه داشت، پس از مخالفت با توافق اقتصادی با اتحادیه اروپا با موجی از اعتراضات گسترده مردمی روبه‌رو شد.

در فوریه ۲۰۱۴، چند روز پس از فرار یانوکویچ، نیروهای روسیه شبه‌جزیره کریمه را به تصرف درآوردند. هم‌زمان، جدایی‌طلبان طرفدار مسکو در شرق اوکراین علیه دولت جدید شورش کردند.

جنگ تمام‌عیار روسیه و اوکراین از فوریه ۲۰۲۲ آغاز شد و از آن زمان، روسیه چهار استان شرقی اوکراین را به خاک خود ملحق کرده و همچنان به پیشروی ادامه می‌دهد.

با نزدیک شدن به سومین سالگرد این جنگ، هگست تأکید کرد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، مصمم است از طریق مذاکره به این درگیری پایان دهد.

او گفت: «رئیس‌جمهور ترامپ قصد دارد با استفاده از دیپلماسی، روسیه و اوکراین را به پای میز مذاکره بکشاند و به این جنگ پایان دهد.»

هگست ضمن ابراز تردید نسبت به امکان بازپس‌گیری مناطق اشغال‌شده، مخالفت خود را با عضویت اوکراین در ناتو اعلام کرد و گفت: «آمریکا باور ندارد که پیوستن اوکراین به ناتو، نتیجه‌ای واقع‌بینانه در مذاکرات صلح باشد.»

این در حالی است که طبق ماده ۵ پیمان ناتو هرگونه حمله به یکی از اعضای این ائتلاف، به معنای حمله به تمامی اعضا تلقی می‌شود و باعث خواهد شد که سایر اعضا از آن کشور حمایت نظامی کنند.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، پیش از این هشدار داده بود که پیوستن اوکراین به ناتو، این ائتلاف را وارد یک تقابل مستقیم با روسیه خواهد کرد.

هگست اظهار داشت که حامیان اوکراین ممکن است ضمانت‌های امنیتی دیگری برای این کشور فراهم کنند، اما این ضمانت‌ها نباید تحت پوشش ناتو قرار گیرند.

او تأکید کرد: «هرگونه تضمین امنیتی باید با حضور نیروهای توانمند اروپایی و غیراروپایی همراه باشد. اگر این نیروها در آینده به عنوان نیروهای حافظ صلح در اوکراین مستقر شوند، نباید تحت مأموریت ناتو قرار داشته و تحت پوشش ماده ۵ پیمان ناتو باشند.»

وزیر دفاع آمریکا همچنین بر لزوم افزایش مسئولیت اروپا در تأمین کمک‌های نظامی و غیرنظامی برای اوکراین تأکید کرد.

هگست با اشاره به سیاست‌های کلی آمریکا، بار دیگر درخواست ترامپ برای افزایش بودجه نظامی کشورهای عضو ناتو را تکرار کرد.

در حال حاضر، هدف ناتو برای کشورهای عضو، اختصاص ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی به بودجه دفاعی است، اما هگست پیشنهاد کرد که این میزان به ۵ درصد افزایش یابد.

تا سال گذشته، بیشتر کشورهای عضو ناتو از هدف ۲ درصدی عقب بودند و در حال حاضر، ۸ کشور از ۳۱ کشور عضو همچنان به این سطح از هزینه‌های دفاعی نرسیده‌اند.

وزیر دفاع آمریکا در دیدار با مقامات بین‌المللی همچنین تأکید کرد که ایالات متحده باید پیش از هر چیز به امنیت داخلی خود توجه داشته باشد. او گفت: «آمریکا با تهدیدات جدی علیه سرزمین خود روبه‌رو است و ما باید بر امنیت مرزهای خود تمرکز کنیم. همچنین با یک رقیب هم‌سطح یعنی چین کمونیست مواجهیم که توانایی و نیت تهدید سرزمین ما و منافع ملی ما را در منطقه هند و اقیانوس آرام دارد.»

در ماه‌های اخیر، حامیان بین‌المللی اوکراین درباره میزان حمایت آمریکا از این کشور در دوران ترامپ گمانه‌زنی‌های زیادی داشته‌اند.

پس از سخنان هگست، جان هیلی، وزیر دفاع بریتانیا، ضمن تأیید دغدغه‌های دولت ترامپ درباره جنگ اوکراین و تعهدات اروپا، گفت: «ما تعهد شما به ناتو، به ماده ۵، به استقلال اوکراین و به همکاری دفاعی با اروپا را درک می‌کنیم. همچنین دغدغه‌های شما در مورد ضرورت ایفای نقش پررنگ‌تر اروپا را می‌شنویم و تأکید می‌کنیم که این نقش را ایفا خواهیم کرد.»

در حالی که ترامپ خواهان مذاکرات برای پایان جنگ است، هنوز مشخص نیست که حمایت آمریکا از اوکراین در ادامه جنگ چگونه و تا چه اندازه خواهد بود. اوایل این ماه، ترامپ بیان کرد که حمایت آمریکا از اوکراین، به دسترسی به منابع طبیعی این کشور، به‌ویژه مواد معدنی نادر، مشروط شود. ترامپ در گفتگویی بیان کرد که این طرح در حال پیشرفت است و آمریکا می‌تواند از منابع طبیعی اوکراین، به ارزش ۵۰۰ میلیارد دلار بهره‌مند شود.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی