در پی اختلاف دیپلماتیک پکن و کره جنوبی، فروش هیوندای موتور در چین از سال ۲۰۱۶ بشدت تنزل پیدا کرده است. اتفاقی که در آغاز به ضربهای کاری شباهت داشت، درنهایت باعث شد که هیوندای وابستگی کمتری به چین پیدا کند و حضور خود را در بازار جهانی گسترش دهد.
این خودروساز از سال ۲۰۱۷ رشد قابلتوجهی را در آمریکا، هند و اروپا تجربه کرده که باعث رشد سهرقمی سود عملیاتی شرکت شده است. این خودروساز اکنون در آستانه سبقت گرفتن از فولکسواگن قرار دارد و پس از تویوتا به دومین خودروساز سودآور جهان تبدیل میشود.
هیوندای در سال ۲۰۱۶ نزدیک به ۱.۸ میلیون دستگاه خودرو در چین تولید کرد. اما متعاقب آنکه کره جنوبی در سال ۲۰۱۷ سامانه ضدموشکی تاد آمریکا را برای جلوگیری از تهدیدات موشکی کره شمالی- اقدامی که پکن با آن مخالف بود- خریداری کرد، اتفاقات دیپلماتیک بعدی به تلافیجویی اقتصادی چین انجامید. رسانههای دولتی چین از شهروندان خود خواستند محصولات کره را تحریم کنند و کسبوکارهای کرهای در چین با افزایش نظارت، جریمه و دیگر موانع نظارتی مواجه شدند.
از اینرو، فروش هیوندای تا سال ۲۰۲۳ به کمتر از ۴۰۰ هزار دستگاه رسید و باعث شد که این شرکت چند کارخانه خود را به فروش برساند و حضور خود را در بازاری که زمانی برای آن حیاتی بود، بشدت کاهش دهد.
با عقبنشینی در چین، هیوندای تمرکز خود را به بازارهای دیگر معطوف کرد که نتیجه خوبی هم داشت.
در گزارش فروش پایان سال ۲۰۲۳، هیوندای تأیید کرد که در بازارهای جهانی بویژه در کره، آمریکای شمالی، اروپا و هند، افزایش فروش قابلملاحظهای داشته است.
گروه هیوندای موتور در این سال پیشرفت چشمگیری در بازار خودروهای برقی داشت و ۱۰ درصد از بازار آمریکا را به خود اختصاص داد و پس از تسلا در رتبه دوم قرار گرفت.
در آمریکا، هیوندای و زیرمجموعه آن، کیا، در سال ۲۰۲۳ در فروش خود رکورد زدند و بیش از ۸۷۰ هزار دستگاه هیوندای و بیش از ۷۸۲ هزار دستگاه کیا فروختند.
در نظرسنجی جیدی پاور در سال ۲۰۲۳، کیا برای سومین سال متوالی بهعنوان بهترین برند فعال در بازار انبوه انتخاب شد و از نظر پایایی کلی خودرو از برندهایی نظیر بیامو و تویوتا پیشی گرفت.
گروه هیوندای موتور در سال ۲۰۲۳ به چهارمین شرکت پرفروش در آمریکا تبدیل شد، درحالیکه در سال ۲۰۱۹ در رتبه هفتم قرار داشت.
این گروه سال گذشته بیش از ۱ میلیون خودرو در هند تولید کرد که نسبت به تولید ۵۵۰ هزار دستگاه در سال ۲۰۱۹ روند افزایشی داشته است. تولید این شرکت در کشورهای اروپایی مانند ترکیه، جمهوری چک و اسلواکی نیز رشد کرد و تنوع بیشتری به بازار جهانی هیوندای بخشید.
وابستگی هیوندای به چین به حداقل رسیده است. فروش ترکیبی هیوندای و کیا در چین تنها ۵ درصد از کل فروش ایندو برند است. همچنین ۹۰ درصد از سود عملیاتی آنها از بازارهایی مانند آمریکا، هند و کره جنوبی تأمین میشود؛ بازارهایی که خودروسازان چینی حضور کمرنگتری در آنها دارند.
در عینحال، بازار خودروی چین با تشدید رقابتها و کاهش حاشیه سود به اشباع رسیده است. هردو بخش خودروهای سنتی و مدرن با عرضه بیش از اندازه مواجه هستند. چین در ماه گذشته به ظرفیت تولید سالانه بیش از ۱۰ میلیون خودرو با انرژی جدید دست پیدا کرد، اما حجم تقاضا با این ظرفیت مطابقت ندارد.
لی هنچینگ، اقتصاددان چینی ساکن آمریکا، به اپک تایمز گفت که سیاست حمایت از تولید داخلی و مصرف محصولات چینی فشار بیشتری به شرکتهای خارجی وارد کرده که باعث کاهش حاشیه سود و اتکای شدید به یارانهها شده است. حتی اگر تسلا بهطور کامل از چین خارج نشود، درنهایت ممکن است کارخانه خود را به چین بفروشد.
گروه هیوندای موتور- از جمله هیوندای و کیا- در ۹ ماهه اول سال جاری در زمینه فروش جهانی خودرو در رتبه سوم قرار گرفت. همچنین هیوندای از نظر سود عملیاتی بهتر از فولکسواگن عمل کرد و فقط از تویوتا عقبتر بود. در سهماهه سوم، سود عملیاتی گروه هیوندای تقریباً ۴.۶ میلیارد دلار بود، در حالی که سود فولکسواگن به حدود ۳ میلیارد دلار میرسید. در سه فصل نخست سال، هیوندای حدود ۱۵.۳ میلیارد دلار سود عملیاتی داشت که از ۱۳.۵ میلیارد دلار سود عملیاتی فولکسواگن بیشتر بود. تویوتا نیز با ۲۷.۵ میلیارد دلار پیشتاز بود.
هیوندای همچنین از نظر حاشیه سود از فولکسواگن پیشی گرفت و در سه فصل نخست سال ۱۰.۲ درصد حاشیه سود به دست آورد، درحالیکه حاشیه سود فولکسواگن ۵.۴ درصد بود. حاشیه سود تویوتا اندکی بالاتر بود و به ۱۰.۴ درصد میرسید. تحلیلگران پیشبینی میکنند که درصورت ادامه این روند، هیوندای از نظر سودآوری تا پایان سال از فولکسواگن پیشی بگیرد.
از سوی دیگر، فولکسواگن همچنان بشدت به چین متکی است. حدود ۳۱ درصد از فروش جهانی فولکسواگن در سهماهه نخست سال جاری به چین مربوط میشود که به مشکلات مالی این کشور کمک کرده است. فروش فولکسواگن در چین از ۴.۲۳ میلیون دستگاه در سال ۲۰۱۹ به ۳.۰۷ میلیون دستگاه در سال ۲۰۲۳ کاهش یافت. فروش جهانی آن نیز از ۳۸ درصد به حدود ۳۳ درصد رسید. در سهماهه سوم، فروش این شرکت در چین ۱۵ درصد و سود خالص آن ۶۳.۷ درصد کاهش یافت و به حدود ۱.۶۶ میلیارد دلار رسید. فولکسواگن قصد دارد دستکم سه کارخانه آلمانی را تعطیل و دهها هزار نیروی خود را تعدیل کند.
سان گوشیانگ، استاد روابط بینالملل در دانشگاه نانهوای تایوان، حرفهای لی را تکرار کرد. او به اپک تایمز گفت شرکتهایی مانند فولکسواگن که بیش از اندازه به چین متکی هستند، به دلیل رکود اقتصادی و ریسکهای سیاسی چین با مشکل دستوپنجه نرم میکنند. او افزود که راهبرد جدید هیوندای، شرکت را از این چالشها مصون نگهداشته است.
هیوندای هنوز به لحاظ فروش جهانی از فولکسواگن پیشی نگرفته، اما خودروساز کرهای از سال ۲۰۲۰ تاکنون به لحاظ فروش در خارج از چین بهتر از شرکت آلمانی عمل کرده است. هیوندای در سال ۲۰۲۳ حدود ۶.۸ میلیون دستگاه خودرو در خارج از چین فروخت، اما فروش فولکسواگن حدود ۶.۲ میلیون دستگاه بود.
افزایش سودآوری هیوندای از راهبرد استراتژیک موفق این شرکت حکایت دارد. هیوندای با کاهش اتکا به چین و تمرکز بر دیگر بازارها، بعد از تویوتا به جایگاه دومین خودروساز سودآور جهان نزدیکتر شده است.