سازمان گزارشگران حقوق بشر در جدیدترین گزارش خود از وضعیت آزادی رسانهها در کشورهای مختلف اعلام کرد که رژیم چین و ایران جزو چند کشوری هستند که بدترین وضعیت آزادی رسانهها و خبرنگاران را دارند.
در این رتبهبندی، بدون تغییر نسبت به سال گذشته، نروژ همچنان آزادترین کشور برای رسانهها و اصحاب آن است و کره شمالی نیز همچنان وحشتناکترین کشور جهان برای روزنامهنگاران به شمار میرود.
پس از کره شمالی، چین، ویتنام، ایران و ترکمنستان بدترین وضعیت را در آزادی رسانهها و خبرنگاران دارند.
در این گزارش با اشاره به اینکه ایران یکی از بزرگترین زندانهای جهان برای روزنامهنگاران است عنوان شده که ایران موقعیت خود به عنوان یکی از سرکوبگرترین کشورها برای روزنامهنگاران در زمینه آزادی رسانه را حفظ کرده است وضعیتی که از زمان وقوع تظاهرات در اعتراض به قتل مهسا امینی در ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۲ تشدید شد.
در این رتبهبندی، جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یکی از مخوفترین کشورها برای روزنامهنگاران در رده ۱۷۷ قرار گرفته است و در زمینه آزادی رسانهها با بدترین کشور جهان از این نظر یعنی کره شمالی تنها سه رتبه فاصله دارد. تمامی کشورهای همسایه ایران از لحاظ آزادی رسانهها وضعیت نسبتاً بهتری دارند.
همچنین در این گزارش از جمهوری خلق چین به عنوان بزرگترین زندان جهان برای روزنامهنگاران نام برده شده است.
بر اساس این گزارش رژیم چین کارزاری را برای سرکوب روزنامهنگاران و حق دسترسی به اطلاعات در سراسر جهان به راه انداخته است.
به گفته سازمان گزارشگران بدون مرز، به طور کلی از هر ۱۰ کشور جهان، در هفتکشور آزادی مطلق رسانه رعایت نمیشود و روزنامهنگاران در معرض فشار و تهدید قرار دارند.
سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش جدید خود، درباره گسترش اطلاعات نادرست و اخبار جعلی هم هشدار داده است. بر اساس این گزارش، در دو سوم از ۱۸۰ کشوری که ارزیابی شدهاند، «سیاستمداران در ایجاد کارزارهای تبلیغاتی و اخبار نادرست و جعلی نقش عمدهای دارند». برجستهترین این کشورها از این لحاظ روسیه، هند، چین و مالی معرفی شدهاند.
همچون سالهای گذشته، شمال آفریقا و خاورمیانه خطرناکترین منطقه کاری روزنامهنگاران شناخته شدهاند و اروپا هم همچنان امنترین منطقه برای آزادی رسانهها است؛ هرچند رتبه برخی کشورهای اروپایی از جمله آلمان در این زمینه پنج پله سقوط کرده است.