قانونگذاران و خانوادههای شهروندان آمریکایی بازداشتی در چین از آمریکا میخواهند که با توجه به ترس از بازداشت خودسرانه در خاک چین، هشدار سفر خود را درخصوص این کشور به بالاترین سطح ممکن برساند.
پیتر هامفری، روزنامهنگار سابق بریتانیایی و بازپرس پروندههای کلاهبرداری، که حدود دو سال به اتهام جمعآوری غیرقانونی اطلاعات شخصی اتباع چینی در این کشور زندانی بود، در جلسه استماع کنگره در ۱۸ سپتامبر گفت: «هیچکس در چین امنیت ندارد، هیچکس.»
در این جلسه چهار آمریکایی حضور داشتند که اعضای خانوادهشان ۸ سال یا بیشتر در زندانهای چینِ کمونیست به سر میبردند؛ ماجرایی قدیمی که اکنون با آزادی دیوید لین، کشیش آمریکایی-چینی، که رژیم کمونیستی چین او را به مدت ۱۸ سال در زندان نگه داشته بود، مورد توجه قرار گرفته است.
وزارت امور خارجه آمریکا با استناد به «اجرای خودسرانه قوانین محلی» مانند ممنوعالخروج کردن افراد از چین و بازداشت آنها به اتهامات غیرقانونی، به شهروندان آمریکایی توصیه میکند که در سفر به چین تجدیدنظر کنند.
شهود جلسه و همچنین کریس اسمیت (نماینده جمهوریخواه نیوجرسی)، رئیس جلسه و رئیس کمیسیون اجرایی کنگره در امور چین، گفتند که تعیین بالاترین سطح ممکن- یعنی سطح چهار- در هشدار سفر وزارت امور خارجه برای جلوگیری از تکرار این اتفاقات ضروری است.
براساس گزارش کمیسیون اجرایی کنگره در امور چین که در سال ۲۰۰۰ برای نظارت بر نقض حقوق بشر در این کشور کمونیستی تشکیل شد، پکن بیش از هر کشور دیگری در جهان، آمریکاییها را زندانی کرده است. براساس تخمین هامفری که از زمان آزادی خود روی این موضوع تحقیق کرده و همچنین براساس تحقیقات گروه حقوق بشری بنیاد دوئی هوا، بیش از ۲۰۰ آمریکایی در چین تحت بازداشت، ممنوعالخروجی یا دیگر شکلهای اقدامات قهری هستند.
هامفری گفت: «فکر نمیکنم هیچکدام از آنها سزاوار حبس باشند. تا وقتی از یک محاکمه عادلانه و شفاف در دادگاهی مستقل با حضور یک قاضی بیطرف برخوردار نباشند، مهم نیست به چه چیزی متهم میشوند و حتی مهم نیست گناهکار باشند یا خیر.»
سناتور جف مرکلی (دموکرات، اورگن) رسیدگی به مسئله بازداشت آمریکاییها را بخش مهمی از گفتوگوی بین آمریکا و چین دانست.
او به اپک تایمز گفت: «وقتی چین به دلیل منافع زیادی که در بهبود روابط خود با آمریکا دارد- از جمله فروش محصولات خود در بازار آزاد آمریکا- سعی میکند ارتباط خود را با ما بهبود بدهد، میتوانیم از فرصت استفاده کنیم و به آنها بگوییم که باید تغییر رویه بدهند و کسانی را که بازداشت کردهاند آزاد کنند. رابطه ما با چین هر شکلی که داشته باشد، این مسئله باید جزو محورهای اصلی گفتوگو باشد.»
زکری نان، نماینده جمهوریخواه آیووا، این بازداشتها را تاکتیکی دانست که پکن برای راهاندازی محبس زندانیان بالقوه ترتیب داده تا از آنها در رویدادهای آتی برای امتیاز گرفتن از آمریکا استفاده کند.
«از این منظر، بالا بردن هشدار سفر اولین قدم است اما این حرکت بخشی از بازی شطرنج بزرگی است که چین علیه آمریکا به راه انداخته است. چین بیش از هر کشور دیگری در جهان آمریکاییها را بهعنوان اسیر و گروگان سیاسی بالقوه به زندان انداخته و این رویکرد پیامدهای گستردهای برای خانوادهها و بستگان زندانیان و نهادهای فعال در آمریکا دارد.»
اسمیت گفت قصد دارد لایحهای ارائه کند تا افرادی که عزیزانشان در چین زندانی هستند، به منابع بیشتری برای پیشبرد اهداف خود دسترسی یافته و تدابیری برای تأمین آزادی اعضای خانواده اندیشیده شود.
او گفت: «این حقوق بشر شهروندان آمریکایی است که بدون مجازات زیر پا گذاشته میشود.»