تحقیقات از ارتباط پیچیده بین زمان صفحه نمایش، عوامل اجتماعی و ابتلا به اختلال طیف اوتیسم در کودکان استرالیایی حکایت دارند.
نرخ اوتیسم رو به افزایش است و این درحالی است که نرخ اعتیاد به تلفنهای هوشمند، بازیها و محتوای آنلاین نیز افزایش یافته است.
اکنون شواهدی وجود دارد که نشان میدهد مواجهه اولیه با یکی از این عوامل ارتباط قابلتوجهی با ابتلا به اوتیسم دارد.
یک مطالعه عمیق روی کودکان انجام گرفته که نشان میدهد کودکانی که قبل از ۲ سالگی بیش از ۱۴ ساعت در هفته پای صفحه نمایش مینشینند، در سن ۱۲ سالگی احتمال بیشتری برای ابتلا به اختلال طیف اوتیسم دارند. این امر از نیاز به انجام تحقیقات بیشتر درباره الگوهای رشد در دوران کودکی حکایت دارد.
افزایش ۸۰ درصدی خطر ابتلا به اوتیسم تا سن ۱۲ سالگی
این یافتهها که روز دوشنبه در مجله طب کودکان جاما انتشار یافته، از مطالعه بر کودکان استرالیایی به دست آمده که رشد ۵ هزار و ۱۰۷ کودک در آن بررسی شده است. محققان استفاده از تلویزیون، ویدئو و اینترنت را در سن ۲ سالگی بررسی کرده و دادهها را با موارد ابتلا به اختلال طیف اوتیسم در سنین ۶ تا ۱۲ سالگی مقایسه کردند.
کودکانی که قبل از ۲ سالگی بیش از ۱۴ ساعت در هفته پای صفحه نمایش مینشستند، در مقایسه با کودکانی که زمان صفحه نمایش کمتری داشتند، ۸۰ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلال طیف اوتیسم قرار داشتند. با اینحال، محققان جدا از زمان صفحه نمایش به چندین عامل مؤثر دیگر از جمله جنسیت کودک و سطح تحصیلات والدین نیز پی بردند.
محققان نوشتند که تحصیلات مادر و درآمد خانوادگی بیشتر از خطر ابتلا به اختلال طیف اوتیسم با زمان صفحه نمایش، ارتباط مستقیم دارند، بهطوری که این عوامل اجتماعی ممکن است در روند رشد کودکان تأثیر بگذارند.
درمجموع، ۱۴۵ کودک مورد مطالعه در مقطعی که به سن ۱۲ سالگی رسیدند، تشخیص اختلال طیف اوتیسم دریافت کردند.
این تحقیق ثابت نمیکند که استفاده زیاد از صفحه نمایش بهطور مستقیم باعث اوتیسم میشود، اما توجه والدین و پرستاران را به خود جلب میکند. نویسندگان مطالعه گفتند: «پزشکان میتوانند برای ارزیابی کامل رشد کودک درباره زمان صفحه نمایش در دوران کودکی سؤال بپرسند.»
کارشناسان با این یافتهها از والدین میخواهند که بویژه با توجه به افزایش محبوبیت رسانههای دیجیتال مراقب زمان صفحه نمایش کودکان خردسال خود باشند.
محققان همچنین گفتند که کاهش زمان صفحه نمایش برای کودکان خردسال میتواند به رشد بهینه آنها کمک کند.
مواجهه زودهنگام با صفحه نمایش و خطر اوتیسم
تحقیقات جدید سؤالات مهمی در اینباره مطرح کردهاند که زمان صفحه نمایش مناسب برای کودکان خردسال چقدر است. سابرینا باتلر، استادیار مشاوره در دانشگاه سیراکیوز گفت: «استفاده بیش از اندازه میتواند بر مهارتهای اجتماعی و تعاملات کودکان تأثیر بگذارد، بهطوری که برخی از کودکان در دوستیابی واقعی یا برقراری دوستیهای نادرست در فضای مجازی دچار مشکل میشوند.»
تحقیقات قبلی پیشزمینه این یافتهها بودهاند. مطالعه دیگری در مجله طب کودکان جاما منتشر شده که نشان میدهد مواجهه زودهنگام با صفحه نمایش با مشکلات پردازش حسی در سنین بالاتر ارتباط مستقیم دارد. نویسندگان نوشتند: «این یافتهها نشان میدهند که مواجهه با رسانههای دیجیتال میتواند در نقش یک عامل خطر بالقوه برای ایجاد نمایههای حسی غیرمعمول ظاهر شود.»
اختلال در پردازش حسی- از جمله حساسیت به مناظر، صداها، بوها، مزهها، لامسه، تعادل و تنآگاهی- معمولاً با اختلال طیف اوتیسم همراه است.
تحقیقات بیشتر نشان دادهاند که مواجهه با صفحه نمایش میتواند بر شیمی مغز تأثیر بگذارد و برای نمونه انتقالدهندههای عصبی کلیدی مانند ملاتونین، دوپامین، استیل کولین و گاما آمینوبوتیریک اسید را دستخوش تغییر کند. کمبود هورمون ملاتونین- در شرایطی که بدن ملاتونین کافی تولید نمیکند- که در وهله اول مسئولیت تنظیم چرخه خواب و بیداری را برعهده دارد، اغلب در افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم مشاهده میشود.
در حال حاضر هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان بدهد استفاده از صفحه نمایش باعث ایجاد اوتیسم میشود، اما محققان توصیه میکنند که در ارزیابی رشد دوران کودکی به زمان صفحه نمایش نیز توجه کنیم.