Search
Asset 2

سفر ترامپ بدون توقف در اسرائیل؛ پرسش‌ها درباره نقش تل‌آویو در سیاست آمریکا

نادیده‌گرفتن اسرائیل در سفر ترامپ به خاورمیانه، تردیدها درباره جایگاه تل‌آویو در سیاست آمریکا را افزایش داده است.
رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، در تاریخ ۷ آوریل ۲۰۲۵ در کاخ سفید از نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، استقبال می‌کند. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

در حالی که دونالد ترامپ راهی خاورمیانه شده است، تصمیم او برای نادیده‌گرفتن اسرائیل در این سفر، موجی از نگرانی‌ها و گمانه‌زنی‌ها را در تل‌آویو برانگیخته است.

به گزارش رویترز، مقام‌های اسرائیلی تلاش کرده‌اند تصمیم او برای نادیده‌گرفتن اسرائیل در این سفر را کم‌اهمیت جلوه دهند اما این اقدام، شک و تردیدهای عمیق‌تری را درباره جایگاه اسرائیل در اولویت‌های راهبردی واشینگتن برانگیخته است.

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل روز یکشنبه ۱۱ مه، چند روز پس از اعلام گسترش عملیات نظامی اسرائیل در غزه، اعلام کرد که آمریکا بدون حضور اسرائیل و تنها از طریق مذاکرات مستقیم با گروه حماس، برای آزادی «ادان الکساندر»، گروگان دو تابعیتی آمریکایی-اسرائیلی، به توافق رسیده است.

رویترز نوشت که تصمیم ترامپ برای توقف ناگهانی حملات هوایی علیه حوثی‌ها در یمن نیز خشم مقام‌های اسرائیلی را برانگیخته است؛ آن‌هم تنها چند روز پس از شلیک موشکی از سوی حوثی‌ها که در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی اسرائیل فرود آمد.

ایتامار ایشنر، خبرنگار امور دیپلماتیک شبکه‌ خبری «وای‌نت» اسرائیل، در تحلیلی نوشت: «پیام این اقدامات به منطقه کاملاً روشن است: اسرائیل دیگر اولویت نخست آمریکا نیست.» این تحلیل بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های اسرائیلی از جناح‌های مختلف سیاسی داشته است.

یک مقام رسمی اسرائیلی که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفت که تصمیم ترامپ در قبال حوثی‌ها، «مایه شرمساری» است و افزود: «رئیس‌جمهور آمریکا، گاهی به نفع ما عمل می‌کند و گاهی هم نه.»

به گفته رویترز، اسرائیل، هرچند همچنان در حال رایزنی با ایالات متحده درباره آینده غزه پس از جنگ است و روابط رسمی میان دو کشور پابرجا مانده، اما برخی مقام‌های اسرائیلی اذعان کرده‌اند که در برخی موارد، تصمیمات کاخ سفید آن‌ها را به‌کلی غافلگیر کرده است.

گیدون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، روز یکشنبه ۱۱ مه، در واکنش به این تحولات تأکید کرد که هماهنگی با واشینگتن همچنان برقرار است، اما بر تفاوت دیدگاه‌ها نیز صحه گذاشت. او گفت: «ما با آمریکا هماهنگ هستیم، اما این به‌معنای توافق صددرصدی در همه مسائل نیست… ایالات متحده یک کشور مستقل است، اسرائیل هم همین‌طور… با این حال، من معتقدم که با دولت کنونی آمریکا بیشتر از گذشته، نقاط اشتراک داریم.»

پیش‌تر، آدام بوهلر، فرستاده دونالد ترامپ، اعلام کرده بود که دیدارهایی «بسیار مفید» با مقام‌های حماس داشته؛ دیدارهایی که بدون دخالت اسرائیل و با تمرکز بر آزادی ادان الکساندر انجام شده بود.

مایک هاکبی، سفیر آمریکا در اسرائیل، هفته گذشته ادعاها درباره فاصله‌گرفتن ترامپ از اسرائیل را رد کرد و گفت: «رابطه ما با اسرائیل همواره آهنین توصیف شده و این توصیف همچنان صادق است… رئیس‌جمهور در حمایت از اسرائیل ثابت‌قدم بوده و دلیلی نمی‌بینم که این مسیر ادامه نیابد.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی