Search
Asset 2

نفوذ اجتماعی

ارتباطات نفوذ اجتماعی
نفوذ اجتماعی، مجموعه ای از رفتارهای کلامی و غیر کلامی و رفتارهای جهت یافته محیطی است.(AlexRaths/iStock/Thinkstock)
ارتباطات نفوذ اجتماعی
نفوذ اجتماعی، مجموعه ای از رفتارهای کلامی و غیر کلامی و رفتارهای جهت یافته محیطی است.(AlexRaths/iStock/Thinkstock)

اندیشمندان تائید می‌‏کنند که امروزه برای حضور فعال در جامعه ، فراگیری مهارت‌‏های ارتباطی جزء ضروریات برای انسان‌‏هاست.

آنها نظریه نفوذ اجتماعی که  در دهه ۷۰ مطرح کردند را راهکاری برای خود افشایی و صحبت کردن صادقانه بین افراد پیشنهاد داده بودند. برای درک نزدیکی رابطه بین انسان‌‏ها آقایان آروین آلتمن و دالماس تیلور پژوهش‌‏های مختلفی انجام دادند.

نفوذ اجتماعی به فرایندی اطلاق می‌‏شود که از پیوند رابطه‌‏ای که بر حسب آن روابط افراد ، از ارتباط سطحی شروع شده و به یک رابطه صمیمی و مستحکم‌‏تری می‌‏رسد. به عقیده آنان، روابط صمیمانه ، فراتر از صمیمیت فیزیکی است. رابطه صمیمیت شامل ابعادی است که افراد ذهنیت‌‏ها و احساسات خود را به اشتراک می‌‏گذارند.

نفوذ اجتماعی، از مجموعه رفتارهای کلامی (از کلماتی که بیان می‌‏کنیم) رفتارهای غیر کلامی (حرکات ، وضعیت جسمانی و اندامی ، و یا زبان بدنی و تن صدا و …) و رفتار جهت یافته محیطی (تحت تاثیر فضای میان ارتباط گران و …) ترکیب می یابد. اندیشمندان چهار مرحله برای نفوذ اجتماعی انسان ها پیش بینی کرده اند:

۱-مرحله آشنا سازی: که عبارت است از افشا کردن ابعاد کوچکی در مورد خودمان است

۲-مرحله تبادل عاطفی مقدماتی: که منجر به ظاهر کردن شخصیت ها برای دیگران می شود.

۳-مرحله عاطفی موثر: که طرفین خود انگیخته بوده و روابط بسیار راحت صورت می گیرد.

۴-مرحله تبادل پایدار: که منجر به خود افشایی و خود برانگیختگی کامل برای طرفین ارتباط می شود .

در حقیقت صمیمیت اساسی و پایدار، نیازمند آسیب پذیری متقابل از  طریق خود افشاگری گسترده و عمیق است. زمانیکه افراد با توجه به صمیمیت میان فردی خود نسبت به نفوذ در یکدیگر اقدام می کنند ، به تمامی علائق ، نشانه ها و روابط ، واکنش نشان می دهند.

از طریق چنین واکنش هایی است که می آموزند تا یکدیگر را چگونه تحت تاثیر قرار دهند . برای مثال رابطه یک استاد و دانشجو را در نظر بگیرید که دانشجو می کوشد تا در شرایط خاصی ، مثلاً روز معلم ، روز تجلیل از اساتید و یا مناسبت مشابه دیگری ، هدیه ای برای استاد خود بگیرد و وی را تحت تاثیر قرا دهد و یا روابط زوج جوانی که به مناسبت سالروز ازدواج و یا سالروز تولد هر یک از آنان ، دیگری تلاش می‌‏کند تا با هدیه‌‏ای حتی یک شاخه گل، همسر خود را غافلگیر نموده و وی را تحت تاثیر و نفوذ قرار دهد.

نفوذ اجتماعی، مجموعه ای از رفتارهای کلامی و غیر کلامی و رفتارهای جهت یافته محیطی است.

دکتر مجید مجد‌‌‌‌‌‌‌‏نیا دارای مدرک دکترای تخصصی ارتباطات، کارشناس علوم اجتماعی دانشگاه علامه طبابایی، مدرس، مترجم و پژوهشگر علوم ارتباطات هستند. وی ۲۰ سال تجربه مدیریت در حوزه آموزش و پژوهش در سیستم بانکی و ۱۵ سال تجربه تدریس در دانشگاه‌‌‌‌‌‌‌‏های ایران را داراست.

در مقالات دیگر از دکتر مجید مجد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏نیا به بحث ارتباطات بیشتر خواهیم پرداخت. 

وب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏سایت ایشان: www.majdnia.ir

اپک‌‌‌‌‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‌‌‌‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی