Search
Asset 2

تحلیلگران: پکن ائتلاف ضد آمریکایی را با توافق حماس و فتح گسترش می‌دهد

حزب کمونیست چین در حال توسعه یک جبهه متحد با نیروهای تروریستی در خاورمیانه است.
عکس دسته‌جمعی وانگ یی، وزیر امور خارجه چین (نفر وسط)، با جناح‌های فلسطینی در مراسم امضای اعلامیه پکن در مهمان‌سرای دولتی دیائیوتای، پکن، ۲۳ جولای ۲۰۲۴. (PEDRO PARDO/POOL/AFP via Getty Images)

گروه‌های فلسطینی از جمله فتح و سازمان تروریستی حماس پس از مذاکراتی که به میزبانی پکن برگزار شد، بر سر تشکیل دولت به توافق رسیدند. تحلیلگران بر این باورند که رژیم چین برای توسعه ائتلاف ضد آمریکایی در پی ایجاد روابط نزدیک‌تر با گروه‌های تروریستی خاورمیانه است.

چهارده جناح فلسطینی در ۲۳ جولای پس از دو روز مذاکره در پکن بر سر پایان دادن به تفرقه و تقویت وحدت در فلسطین و ایجاد دولت آشتی ملی موقت برای بازسازی غزه پس از جنگ به توافق رسیدند.

وو زولای، ستون‌نویس و مفسر سیاسی امور چین از آمریکا، معتقد است که پکن در حال حاضر به اتحاد سازمان‌های تروریستی کمک می‌کند که پیامدهای مهمی به دنبال دارد. او گفت: «چین همان‌طور که طالبان را در افغانستان به‌عنوان دولت مشروع آن کشور به رسمیت می‌شناسد، در حال اشاعه تأثیر واپس‌گرایانه خود در خاورمیانه است.»

او افزود: «حزب کمونیست چین در نقشه‌ای شوم و بلندمدت برای مقابله با آمریکا و جهان غرب، در پی ایجاد جبهه‌ای متحد با نیروهای تروریستی در خاورمیانه است.»

دور جدید میانجیگری حزب کمونیست چین با هدف ایجاد مصالحه بین جناح‌های فلسطینی- بویژه بین نیروهای رقیب حماس و فتح- در رابطه با مناقشات دیرینه بر سر غزه و کرانه باختری رود اردن آغاز شد.

حزب کمونیست چین در ماه آوریل میزبان اولین دور مذاکرات بین این جناح‌ها بود که نتایج قابل ملاحظه‌ای به همراه نداشت. دور دوم مذاکرات که قرار بود در ماه ژوئن برگزار شود، به تعویق افتاده است.

از زمانی که حماس نوار غزه را در سال ۲۰۰۷ به تصرف خود درآورد و فتح را از غزه بیرون کرد، فلسطینی‌ها درگیر یک جنگ طولانی‌مدت شده‌اند.

ئیسرائیل کاتس، وزیر امور خارجه اسرائیل، در روز اعلام توافق در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که «حماس و فتح در چین بر سر اداره مشترک غزه پس از جنگ به توافق رسیدند. محمود عباس، رهبر فتح، که به‌جای نفی تروریسم با قاتلان و متجاوزان حماس هم‌سفره شده، چهره واقعی‌اش را آشکار کرده است.»

او افزود: «این اتفاق نخواهد افتاد، چراکه حماس از سر راه برداشته می‌شود و عباس از دور نظاره‌گرِ غزه خواهد بود. امنیت اسرائیل تنها به دست اسرائیل تأمین خواهد شد.»

شی شان، از همکاران نسخه چینی اپک تایمز، گفت که حزب کمونیست چین نگرانِ صلح منطقه نیست، بلکه نیروهای مختلف را در خاورمیانه به بازی گرفته است.

آقای شی گفت حزب کمونیست چین با ارائه کمک‌های مالی یا دیگر ابزارها و استفاده از آن‌ها در مواقع نیازِ حزب سعی می‌کند در سازمان‌های تروریستی اعمال نفوذ کند.

آقای وو ضمن موافقت با این ارزیابی  گفت که سازمان‌های تروریستی از منابع مالی و مادی حزب کمونیست چین برای دستیابی به اهداف خود استفاده می‌کنند.

او گفت: «اکنون نیروهای حماس در جنگ با اسرائیل بشدت ضعیف شده‌اند و ممکن است هرلحظه به پایانِ راه خود برسند. از این‌رو، حزب کمونیست چین مشتاق است که جناح‌های فلسطینی را به شکل یک‌دست علیه اسرائیل و غرب متحد کند.»

از سوی دیگر، حماس برای تقویت خود به حمایت حزب کمونیست چین نیاز دارد و آن‌ها از یکدیگر استفاده می‌کنند. اگر حماس با فتح متحد شود، این سازمان تروریستی بقا یافته و احتمالاً مشروعیت می‌یابد؛ امری که به تقویت قوای آن کمک خواهد کرد.»

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در واکنش به این توافق در یک نشست خبری در ۲۴ جولای گفت: «وزارتخانه هنوز متن توافق پکن را بررسی نکرده است.» آقای میلر افزود که آمریکا حماس را سازمانی تروریستی می‌داند و واشینگتن معتقد است که این گروه نباید در اداره غزه پس از جنگ دخالت داشته باشد.

آقای وو معتقد است که اقدامات حزب کمونیست برای تحکیم نیروها در خاورمیانه با احتمال بازگشت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، به دفتر بیضی فوریت پیدا کرده است.

با این‌حال، با این‌که تاکتیک‌های حزب کمونیست برای تهدید جهان پیچیده‌تر شده، آقای وو معتقد است که این تاکتیک‌ها دوام چندانی ندارند، چراکه رژیم کمونیستی پکن برای خلاص شدن از شر رکود اقتصادی به مشکل خورده است.

آقای شی معتقد است که فضای سیاسی کنونی جهان به حزب کمونیست چین اجازه نمی‌دهد که در عرصه بین‌المللی دست به هر کاری بزند.

او گفت: «فکر می‌کنم معضل بعدی حزب کمونیست چین، مواجهه سخت با آمریکا باشد. تغییرات زیادی در روابط بین‌الملل رخ خواهد داد که به نظر من همگی حول محور چین و آمریکا خواهند بود.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی