به دنبال کشته شدن هفت کارمند آشپزخانه مرکزی جهانی در حملات هوایی اسرائیل، چندین سازمان بشردوستانه عملیات خود را در غزه به حالت تعلیق درآوردند.
سازمانهای غیرانتفاعی، از جمله آشپزخانه مرکزی جهانی، اعلام کردند که باید ببینند آیا کارمندان آنها میتوانند با خیال راحت در منطقه فعالیت کنند یا خیر. به گزارش سازمان ملل، از زمان آغاز جنگ در ماه اکتبر، بیش از ۱۸۰ کارمند سازمانهای بشردوستانه جان خود را از دست دادهاند.
کریس اسکوپک، معاون اجرایی بهداشت جهانی در پروژه امید، که مدیریت دو کلینیک درمانی در رفح و دیرالبلح را برعهده دارد و در زمینه تجهیزات پزشکی و دیگر کمکها به بیمارستانهای منطقه یاری میرساند، گفت: «ما از کشته شدن غمانگیز هفت بشردوست بیگناه در غزه وحشتزده و دلشکستهایم.»
بنا به اعلام این سازمان، سه خودروی آشپزخانه مرکزی جهانی که پس از بارگیری مواد غذایی از یک انبار مجاور مورد حمله قرار گرفتند، از قبل شناسایی شده و مسیر حرکتشان برای ارتش اسرائیل مشخص بود.
آقای اسکوپک گفت این اقدامات برای این انجام میگیرند که کارمندان سازمانهای بشردوستانه از امنیت جانی خود در مناطق خطرناک مطمئن شوند. اینکه کاروان آشپزخانه مرکزی جهانی مورد حمله نظامی قرار گرفته، به افزایش نگرانی در بین امدادگران منطقه دامن زده است.
آقای اسکوپک افزود: «آنها باید جوابگو باشند. دولت اسرائیل باید تضمین کند که امدادگران را جزو کنشگران مشروع غزه میداند و به قوانین بینالمللی پایبند است. ما باید بتوانیم فعالیتهای حیاتی و نجاتبخش خود را با خیال راحت انجام دهیم.»
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اظهار داشت که نیروهای این کشور «ناخواسته به مردم بیگناه» حمله کردهاند. او گفت که مقامات در حال بررسی این حمله هستند و تلاش میکنند از تکرار آن جلوگیری کنند.
جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، روز سهشنبه در نشست خبری خود گفت: «آمریکا نگران است که این حادثه تأثیری هولناک بر دیگر گروههای امدادی حاضر در منطقه داشته باشد.»
سازمان آنرا، از شرکای آشپزخانه مرکزی جهانی و پروژه امید که در خاورمیانه فعالیتهای بشردوستانه دارد، روز سهشنبه اعلام کرد که در «اقدامی بیسابقه» عملیات بشردوستانه خود را در غزه متوقف خواهد کرد. تیم آنرا از زمان شروع جنگ بهطور متوسط روزانه ۱۵۰هزار وعده غذایی به غزه رسانده است.
استیو فیک، مسئول روابط رسانهای آنرا، گفت: «تصمیم به ازسرگیری کمکها به امنیت جانی کارمندان ما بستگی دارد.»
سپاه بینالمللی پزشکی، که یکی از بزرگترین بیمارستانهای صحرایی رفح با ۱۴۰ تخت را در اختیار دارد، اعلام کرد که در حال بازنگری در عملیات خود است که برنامه ساخت یک بیمارستان صحرایی دیگر در دیرالبلح را نیز شامل میشود.