یک کارشناس انرژی گفته است که استخراج رمز ارزها در ایران یکی از چالشهای بزرگ صنعت برق است و اکنون رمز ارزها به اندازه شهر تهران مصرف برق دارد و بار خاموشی ناشی از آن بر دوش مردم است.
جواد امام، در گفتگو با ایلنا با بیان این مطلب افزوده است که تاکنون برای جلوگیری از حجم زیاد مصرف برق توسط رمز ارزها اقدام جدی انجام نشده است و آثار عدم شفافیت درباره مصرف رمز ارزها به مردم تحمیل میشود، که فاجعهبار است.
به گفته او، در تابستان به دلیل کمبود برق، آب سدها تخلیه شد تا از نیروگاههای برقابی خارج از برنامه تنظیمی استفاده و کسری برق جبران شود. اکنون در زمستان، مخازن سوخت نیروگاهی تخلیه و صادر شده است.
براساس شواهد هر چند استخراج رمزارز تاثیری بر بهبود وضعیت اقتصادی مردم نداشته است، اما کمبود برق باعث تعطیلی بسیاری از صنایع بزرگ در آستانه زمستان امسال شد. شرکت برق ایران در آذر ماه امسال اعلام کرد که باید مصرف برق صنایع ایران در حدود ۵۰ درصد در زمستان کاهش یابد.
استخراج رمز ارز از کجا شروع شد؟
روزنامه همشهری در دیماه سال ۱۳۹۹ به نقل از سایت بیتکویین گزارش داد که بزرگترین مزارع استخراج رمز ارز در ایران را شرکت چینی لوبین در اختیار گرفته است که از مدتها پیش در ایران فعال شده است. بعدها ابعاد بیشتری از ماجرای فعالیت شرکتهای ماینری وابسته به حزب کمونیست چین و همکاری با سپاه برای استخراج رمز ارز در ایران منتشر شد.
در همان زمان، مسعود نوری، خبرنگار همشهری در توییترش نوشت که «چینیها» با همکاری «یک نهاد نظامی» جمهوری اسلامی، یک معدن استخراج ارز دیجیتال «بیت وین» در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان ایجاد کردهاند که با تعرفه پایین از برق ارزان ایران استفاده میکنند.
کمی بعد مشخص شد که شرکت وابسته به حزب کمونیست چین و سپاه پاسداران استخراج رمز ارزها را در ایران انجام میدهند. نماینده شرکت چینی اعلام کرد که با مجوز قانونی از دولت ایران در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان فعالیت میکند که ۱۷۵ مگاوات برق مصرف میکند، البته ماجرای استخراج رمز ارزها فقط به رفسنجان خلاصه نشد، بلکه گزارشهایی از فعالیت شرکتهای چینی در شهرهای دیگر از جمله ارومیه نیز منتشر شد.
در همان زمان، غلامعلی رخشانی مهر معاون هماهنگی توزیع توانیر با اشاره به مصرف بالای برق در استخراج رمز ارز گفته بود: «در حال حاضر دستگاههای استخراج رمز ارز در کشور حدود ۵۰۰ مگاوات مصرف دارند که باید نسبت به جمعآوری آنها اقدام شود. در این زمینه وزارت کشور و وزارت اطلاعات پایکار آمدهاند و در برخی استانها کمیتههایی برای مقابله با فعالیت و جمعآوری دستگاههای استخراج رمز ارز با ریاست مدیرکل امنیتی استانداریها تشکیل شده است.»
کوین تلگراف در دی ماه ۱۳۹۹ گزارش داد که تلاشها برای استخراج رمز ارز در ایران، پیامدهای منفی زیستمحیطی داشته است. افزایش ماینینگ کریپتو یا استخراج رمز ارز در ایران همزمان با زمستان فوقالعاده سرد و نیاز به سوخت باعث کمبود گاز طبیعی شده است و نیروگاههای ایران مجبور به استفاده از مواد سوختی بیکیفیت برای تامین نیازهای برق در این کشور شده است، همین باعث ایجاد لایههای ضخیمی از دود سمی در بسیاری از شهرهای ایران شده است.