رئیسجمهور سوریه طی سخنرانی خود در مجلس این کشور اعلام کرد که تلاشها برای بهبود روابط با ترکیه تاکنون نتیجه ملموسی به همراه نداشته است.
بشار اسد با اشاره به «تلاشهای صلحآمیز روسیه، ایران و عراق» گفت: «ابتکارات بهرغم جدیت و علاقه واقعی میانجیها، نتیجهای که ارزش ذکر داشته باشد نداشته است.»
به نوشته خبرگزاری رویترز، ترکیه پس از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ روابط خود را با این کشور قطع کرد و از شورشیانی که به دنبال سرنگونی اسد بودند حمایت کرد. اسد شورشیان را تروریست قلمداد میکند. اسد با بیان اینکه «راهحل، پذیرندگی است»، تاکید کرد که برای بازسازی روابط ابتدا باید عوامل و عللی که به تخریب آن منجر شده است، از میان برداشته شود.
سوریه خواهان خروج نیروهای ترکیه است
رئیسجمهور سوریه در سخنان خود به وضوح بیان کرده است که خواهان خروج نیروهای ترکیه از سوریه است.
او گفته است اما این مسئله پیششرطی برای مذاکرات نیست.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، پیشتر در ماه ژوئیه گفته بود که هر زمان ممکن است از اسد برای مذاکرات به منظور بازسازی روابط دعوت کند.
یک روزنامه ترکیهای پیشتر گزارش داده بود که ممکن است اردوغان و اسد در ماه اوت دیدار کنند، اما یک دیپلمات ترک این گزارش را تکذیب کرد.
به نوشته رویترز، روسیه تلاش کرده است دیداری بین این دو رهبر ترتیب دهد تا روابط میان آنها را بازسازی کند. عراق نیز در ماه ژوئیه اعلام کرد که ممکن است برای دیدار این دو رهبر تلاش کند.
در آغاز ناآرامیهای داخلی سوریه در بهار ۲۰۱۱، ترکیه دولت سوریه را محکوم کرد. مداخله ترکیه در جنگ داخلی سوریه ابتدا به صورت دیپلماتیک آغاز و سپس به شکل نظامی تشدید شد.
طبق گزارش رسانههای بینالمللی، دخالت دولت ترکیه بهتدریج تبدیل به کمک نظامی به ارتش آزاد سوریه در ژوئیه ۲۰۱۱ و درگیریهای مرزی در سال ۲۰۱۲ شد.
مداخلات نظامی مستقیم ترکیه از سال ۲۰۱۶ شدت گرفت. سرانجام این عملیاتهای نظامی به تصرف بخشهایی از شمال سوریه توسط ترکیه انجامید.
اواسط ماه اکتبر ۲۰۱۹، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه به دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا گفته بود که قصد دارد اقدام طولانیمدت علیه کردها انجام دهد، و متعاقب آن یورش به شمال سوریه را شدت بخشید.
دونالد ترامپ به دنبال تهاجم آنکارا به شمال سوریه، دستورالعمل اجرایی برای اعمال تحریم و ممنوعیت ویزا را برای اعضای دولت ترکیه امضا کرد.