جمهوریخواهان مجلس نمایندگان آمریکا گزارشی انتقادی درباره تحقیقات در خصوص خروج آمریکا از افغانستان منتشر کردند که در آن، دولت جو بایدن، رئیسجمهور کنونی آمریکا، «مسئول پایان فاجعهبار طولانیترین جنگ این کشور» معرفی شده است.
به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، این گزارش به بررسی جزئیات خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان پرداخته و عنوان میکند که این خروج، که با هرجومرج و شکستهای متعدد همراه بود، نتیجه تصمیمات نادرست دولت بایدن است.
در این گزارش نقش دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا که توافق خروج با طالبان را در فوریه ۲۰۲۰ امضا کرده بود، به حداقل رسیده است.
در روزهای گذشته کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه را به حضور در جلسهای احضار کرد تا درباره گزارش این کمیته در مورد خروج آمریکا از افغانستان صحبت کند.
دولت بایدن هشدارها را نادیده گرفت
در این گزارش ۳۵۰ صفحهای که محصول بیش از ۱۸ ماه تحقیق و بررسی است، شهادتها و مصاحبههایی با مقامات ارشد نظامی و دولتی از جمله ژنرال مارک میلی، رئیس سابق ستاد مشترک، و ژنرال بازنشسته فرانک مککنزی، فرمانده سابق نیروهای مرکزی ایالات متحده، جمعآوری شده است.
همچنین، بیش از ۲۰هزار صفحه اسناد وزارت امور خارجه مورد بررسی قرار گرفته و در این گزارش گنجانده شده است. گزارش جمهوریخواهان به ویژه بر ماههای منتهی به خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان تمرکز دارد و عنوان میکند که دولت بایدن هشدارها و توصیههای مقامات میدانی را نادیده گرفته است.
همچنین اشاره شده است که تصمیمات کلیدی بدون مشورت با مقامات نظامی و دیپلماتیک گرفته شده و بیشتر بر اساس توصیههای جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی بایدن، بوده است.
اصرار دولت بایدن برای باز نگه داشتن سفارت تا آخرین لحظه
این گزارش همچنین بیان میکند که دولت بایدن به رغم نقض تعهدات از سوی طالبان، به توافق خروج ادامه داده است.
در حالی که بر اساس این توافق، طالبان متعهد شده بودند که وارد مذاکرات با دولت وقت افغانستان شوند، اما آنها به این تعهدات عمل نکردند و در نهایت، طالبان توانستند با سرعت بیشتری از آنچه مقامات آمریکایی پیشبینی کرده بودند، شهرهای کلیدی افغانستان را تصرف کنند.
در گزارش جمهوریخواهان، به تلاشهای دولت بایدن برای حفظ سفارت آمریکا در کابل و تصمیمات مرتبط با آن اشاره شده است که به اعتقاد آنها، منجر به خطر افتادن جان پرسنل دیپلماتیک آمریکایی شد.
ژنرال مککنزی در شهادتش به کمیته گفته است که اصرار دولت بایدن برای باز نگه داشتن سفارت تا آخرین لحظه، «نقصی کشنده» بود که به بحران اوت ۲۰۲۱ منجر شد.
گزارشهای امنیتی توسط مقامات تغییر یافتتد
علاوه بر این، در این گزارش اشاره شده که برخی از گزارشهای امنیتی که خطرات برای پرسنل آمریکایی را هشدار داده بودند، توسط مقامات وزارت امور خارجه تغییر یافته یا حتی بازنویسی شدهاند تا نگرانیهای امنیتی کاهش یابد.
کارول پرز، معاون موقت وزارت امور خارجه در زمان خروج، در شهادتی به کمیته جمهوریخواهان گفت: «ما هنوز در حال برنامهریزی بودیم که کابل سقوط کرد.»
گزارش جمهوریخواهان به شدت از بایدن انتقاد کرده و میگوید که او مسئول اصلی این خروج پر هرجومرج است، اما در عین حال، اشاره میکند که بایدن با توجه به توافقی که توسط ترامپ امضا شده بود، در موقعیتی بسیار دشوار قرار داشت.
در این توافق، ترامپ متعهد شده بود که تمام نیروهای آمریکایی و پیمانکاران نظامی تا بهار ۲۰۲۱ از افغانستان خارج شوند، اما طالبان به تعهدات خود پایبند نماندند و حملات خود را علیه نیروهای افغان افزایش دادند.
با این حال، این گزارش نقش زلمای خلیلزاد، سفیر سابق آمریکا در افغانستان و مذاکرهکننده اصلی توافق با طالبان را در تصمیمات دولت ترامپ برجسته کرده و عنوان میکند که ترامپ بر اساس توصیههای رهبران نظامی آمریکا تصمیم به کاهش تعداد نیروهای آمریکایی در افغانستان گرفته است.
در پاسخ به انتشار این گزارش، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز دوشنبه گفت گزارش تازه جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان آمریکا درباره خروج نیروهای این کشور از افغانستان، هیچ چیز جدیدی در این باره نشان نمیدهد.
سال گذشته کوری میلز، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان ایالات متحده اعلام کرد که طرح استیضاح لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا را به دلیل نحوه مدیریتش در روند خروج نیروهای نظامی این کشور از افغانستان، به کنگره ارائه خواهد کرد.
کوری میلز از خروج آمریکا از افغانستان، بهعنوان «عقبنشینی آشفته» یاد کرد که به رها شدن شهروندان و متحدان آمریکایی و همچنین تلفات گسترده نظامیان و غیرنظامیان منجر شد.
میلز تأکید کرده بود که مقامهای بلندپایه در دولت بایدن به هشدارهای اطلاعاتی در مورد خطر احتمالی حمله به آمریکاییها و متحدانشان توجه نکردند، در حالی که این هشدارها از قبل وجود داشتند.
سابرینا سینگ، معاون سخنگوی پنتاگون پیشتر با اشاره به تداوم تهدیدهای جمهوری اسلامی و گروههای مورد حمایت تهران علیه نظامیان آمریکایی در منطقه غرب آسیا، گفته بود تا زمانی که به حضور نیروها در منطقه نیاز باشد، در این منطقه خواهند ماند.
خروج آمریکا به حضور تقریبا دو دههای نیروهای آمریکایی و متحدین پایان داد، که با هدف بیرون راندن شبهنظامیان القاعده، که مسئول حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به ایالات متحده بودند، آغاز شده بود. طالبان به رهبر القاعده، اسامه بن لادن، اجازه داده بود تا در افغانستان پناه بگیرد.
به نوشته آسوشیتدپرس، با توجه به عدم شرکت دوباره بایدن در انتخابات، ترامپ و متحدانش در حزب جمهوریخواه تلاش کردهاند تا موضوع خروج از افغانستان را به عنوان یک مسئله انتخاباتی علیه کامالا هریس، معاون رئیسجمهور و رقیب دموکرات ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری، مطرح کنند.
گزارش جمهوریخواهان مجلس نمایندگان به مسئولیت کلی هریس به عنوان مشاور بایدن اشاره کرده، اما هیچ مشاوره یا اقدام مشخصی از سوی هریس را که منجر به این شکستها شده باشد ذکر نمیکند.