بیل کلینتون در بحبوحه ترس از تحقیقات دولت ترامپ درخصوص مخالفان سیاسی، نسبت به صدور عفو پیشگیرانه از جانب بایدن هشدار داد.
بیل کلینتون، رئیسجمهور سابق آمریکا، مخالفت خود را با نظر جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، درخصوص عفو پیشگیرانه همسرش، هیلاری کلینتون، یا دیگر افرادی که ممکن است در دولت آینده دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، تحت پیگرد قرار بگیرند، ابراز کرد.
کلینتون با حضور در برنامهای به نام «دیدگاه» در روز ۱۱ دسامبر در پاسخ به این پرسش که آیا بایدن میبایست هیلاری کلینتون یا دیگر افرادی را که ممکن است در دولت ترامپ تحت پیگرد قرار بگیرند عفو کند یا خیر، گفت: «امیدوارم او چنین کاری نکند.»
او گفت: «اگر عدالتی وجود میداشت، بیشتر ما زودتر از این حرفها از دنیا میرفتیم. اینکه وقت زیادی را صرف تلافی میکنیم، آب در هاون کوبیدن است.»
کلینتون گفت که اتهامات احتمالی علیه همسرش فاقد اعتبار خواهند بود و افزود که او در زمان حضورش در وزارت امور خارجه آمریکا هیچ اشتباهی در رابطه با ایمیلهای خود مرتکب نشده است؛ موضوعی که مورد بحث و بررسی بوده است.
براساس تحقیقات سه ساله دفتر امنیت دیپلماتیک وزارت امور خارجه، ۳۸ نفر در ۹۱ مورد نقض امنیتی مربوط به سرور ایمیل شخصی هیلاری کلینتون مقصر شناخته شدند؛ اما مدرکی دال بر سوءاستفاده عامدانه از اطلاعات طبقهبندیشده کشف نشد. تحقیقات افبیآی نیز به طرح اتهام نیانجامید، اما جیمز کومی، مدیر سابق افبیآی، از «بیملاحظگی فاحش» کلینتون در رابطه با اطلاعات حساس انتقاد کرد.
توصیه بیل کلینتون درخصوص امتناع بایدن از عفو پیشگیرانه در پاسخ به این پرسش مطرح شد که آیا عفو پیشگیرانه «سوژههای بالقوه» از جمله هیلاری کلینتون، که ظاهراً در فهرست کش پاتل قرار دارد، از جانب بایدن اقدام درستی خواهد بود یا خیر.
پاتل که ترامپ او را بهعنوان مدیر بعدی افبیآی انتخاب کرده، چند ماه پیش در مصاحبهای گفته بود که هیچ «فهرستی» در رابطه با افراد تحت تعقیب ندارد. با اینحال، پاتل در کتاب خود با عنوان «گنگسترهای دولتی: دولت پنهان، حقیقت و نبرد برای دموکراسی ما» از افراد مختلفی نام برده که به گفته او عضو شبکه تضعیف دموکراسی هستند.
در این کتاب از مقامات فعلی و سابق از جمله مقامات برجسته نظیر هیلاری کلینتون، بایدن و دیگران بهعنوان عوامل احتمالی «دولت پنهان» یاد شده است.
این فهرست از تمرکز پاتل بر افراد مرتبط با پیگرد ترامپ و از جمله افرادی تأکید دارد که در پرونده روسیه، موسوم به پرونده استیل، و طرح استیضاح ترامپ نقش داشتند.
در عینحال، کرین ژان-پیر، سخنگوی کاخ سفید، گفته که بایدن در حال بررسی موارد عفو و تخفیف در جرم است. ژان-پیر به این پرسش پاسخ میداد که آیا رئیسجمهور آمریکا برای افرادی که تصور میشود در دولت آینده تحت پیگرد قرار بگیرند، عفو عمومی صادر میکند یا خیر. سخنگوی کاخ سفید گفت که بایدن تا ۶ دسامبر ۲۰ نفر را عفو کرده و در ۱۲۲ مورد دستور تخفیف در جرم صادر کرده و بهطور حتم «موارد بیشتری هم وجود خواهد داشت.»
بایدن چندی پیش در اقدامی بحثبرانگیز پسرش، هانتر بایدن، را که قرار بود به دلیل فرار مالیاتی و جرم حمله اسلحه به مدت چند دهه به زندان بیفتد، عفو کرد. این تصمیم از تغییر موضع رئیسجمهوری حکایت دارد که بارها با عفو یا اعمال تخفیف در جرم پسرش مخالفت کرده و وعده داده بود که از اختیارات ریاستجمهوری در راستای منافع اعضای خانوادهاش استفاده نخواهد کرد.
بایدن در بیانیهای که کاخ سفید منتشر کرد، گفت: «امروز پسرم، هانتر، را عفو کردم. از روزی که به قدرت رسیدم، اعلام کردم که در احکام وزارت دادگستری مداخله نمیکنم و به وعدهام عمل کردم، با اینکه میدیدم پسرم به شکل گزینشی و ناعادلانه تحت تعقیب قرار گرفته است.»
ترامپ در واکنش به عفو هانتر بایدن این پرسش را مطرح کرد که آیا عفو رئیسجمهور در مورد کسانی که به دلیل یورش به کنگره در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ به زندان افتادند نیز اعمال میشود یا خیر و بازداشت آنها را مصداق «تخلف و سوءاستفاده از دستگاه قضایی» دانست. ترامپ چندی پیش وعده داد که بعد از تحلیف در اولین فرصت برای عفو متهمان ۶ ژانویه اقدام خواهد کرد. با اینحال، او افزود که اگر رفتار کسی در آن روز «افراطی» یا «دیوانهوار» بوده باشد، ممکن است مشمول عفو نشود.
ترامپ گفت: «من همه چیز را بررسی خواهم کرد. ما به تمام پروندهها رسیدگی خواهیم کرد.»