وزیر امور خارجه آمریکا با همتای چینی خود درباره فیلیپین، تایوان و مسئله حقوق بشر در چین گفتوگو کرد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز شنبه به همتای چینی خود گفت که آمریکا و شرکای آن در حاشیه نشست وزرای امور خارجه اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا در لائوس روی پیشبرد «دورنمای هند-آرام آزاد و مستقل» کار خواهند کرد.
این ششمین دیدار بلینکن و وانگ از سال گذشته است. این نشست درحالی برگزار میشود که چین بهطور فزاینده علیه تایوان و فیلیپین حالت تهاجمی پیدا کرده و تنشهای دو طرف بر سر نقش پکن در جنگ روسیه علیه اوکراین بالا گرفته است.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، طی سخنانی گفت که آقای بلینکن و وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، «گفتوگوی آزاد و سازندهای» درباره چند موضوع مهم داشتند. ایندو برای شرکت در نشست وزرای امور خارجه اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسهآن) به وینتیان در لائوس سفر کردند.
وزیر امور خارجه آمریکا درخصوص اقدامات بیثباتکننده جمهوری خلق چین در دریای چین جنوبی، از جمله اقدامات جاری در جزیره توماس شول دوم، ابراز نگرانی کرد. او همچنین بر حمایت آمریکا از آزادی دریانوردی و پرواز در آسمان این منطقه و حلوفصل مسالمتآمیز اختلافات براساس قوانین بینالمللی تأکید کرد. آقای میلر از نام کامل جمهوری خلق چین استفاده کرده است.
وزارت امور خارجه فیلیپین روز شنبه اعلام کرد که کارکنان این وزارتخانه توانستند بدون دردسر، مواد غذایی و دیگر تجهیزات را به جزیره توماس شول دوم در دریای چین جنوبی برسانند. این اولینبار از زمان توافق طرفین در ۲۱ جولای است که چنین اتفاقی رخ داده است.
پیش از این توافق، گارد ساحلی چین و دیگر نیروهای این کشور از توپهای آبپاش و مانورهای دریایی برای جلوگیری از تحویل تجهیزات فیلیپین به نیروهای نظامی مستقر در جزیره توماس شول دوم استفاده میکردند.
بلینکن قبل از ملاقات با وانگ در کنفرانس پس از نشست آسهآن گفت از تفاوتی که توافق چین و فیلیپین رقم زده خرسند است. او افزود: «ما آنها را تحسین میکنیم و امیدواریم و انتظار داریم که شاهد پیشرفت این روند باشیم.»
تایوان
بلینکن در مورد تایوان بر اهمیت «حفظ صلح و ثبات در تنگه تایوان» تأکید کرد.
حزب کمونیست چین قصد دارد تایوان را به تصرف خود درآورد، زیرا این جزیره خودگردان را استانی سرکش میداند. رژیم چین در سالهای اخیر از قلدری نظامی اعم از اعزام هواپیماها و کشتیهای جنگی به مناطق نزدیک تایوان استفاده کرده و سعی داشته که روی افکار عمومی مردمان این جزیره و سیاستهای دولت تایوان تأثیر بگذارد.
لای چینگ ته، رئیسجمهور تایوان، در ماه مه پس از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری ژانویه به قدرت رسید. از آن زمان، حزب کمونیست چین فشارهای خود به دولت لای را تشدید کرده و یک رزمایش نظامی «تنبیهی» را به مدت دو روز در حوالیِ تایوان برگزار کرده است.
الی راتنر، دستیار وزیر دفاع آمریکا در امور امنیتی هند-آرام، در رویداد مؤسسه امریکن اینترپرایز در ۲۴ جولای ضمن اشاره به لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، گفت که تهاجم چین به تایوان «نه قریبالوقوع و نه اجتنابناپذیر است.»
آقای راتنر گفت: «کل جهان در صلح و ثبات تنگه تایوان دخیل است. ما هر روز در دیپلماسی خصوصی و عمومی خود شاهد این موضوع هستیم و کشورهای بیشتری در سراسر جهان بر اهمیت حفظ ثبات در تنگه تایوان تأکید میکنند.»
در گزارش وزارت امور خارجه چین از این نشست، آقای وانگ به آقای بلینکن گفت که «تایوان در آینده کشوری مستقل نخواهد بود» و چین روی ادغام این جزیره کار میکند.
آقای میلر گفت: «وزیر امور خارجه آمریکا درباره حمایت جمهوری خلق چین از صنعت دفاعی روسیه ابراز نگرانی کرد و افزود که اگر جمهوری خلق چین جلوی تهدیدات جاری علیه امنیت اروپا را نگیرد، آمریکا اقدامات مقتضی را در دستور کار خود قرار خواهد داد.»
آقای میلر در نشست مطبوعاتی خود در ۲۵ جولای گفت که دولت بایدن بیش از ۳۰۰ تحریم و محدودیت در قبال صادرات شرکتهای چینی در نظر گرفته که به دلیل حمایت آنها از جنگ روسیه وضع شدهاند. او در این نشست گفت: «درصورت لزوم، در اتخاذ تدابیر بیشتر تردید نخواهیم کرد.»
حقوق بشر
آقای بلینکن همچنین درباره نگرانیهای آمریکا درخصوص سوابق حقوق بشری چین با آقای وانگ صحبت کرد.
آقای میلر گفت: «وزیر امور خارجه تأکید کرد که آمریکا به انجام اقدامات لازم برای حفظ منافع و ارزشهای آمریکا و متحدان و شرکای آن، از جمله در حوزه حقوق بشر ادامه خواهد داد. او تأکید کرد که حلوفصل پرونده شهروندان آمریکایی که به اشتباه بازداشت شدهاند یا امکان خروج از چین را ندارند، اولویت اصلی کشور است.»
سناتور تیم کین (دموکرات ویرجینیا)، مارکو روبیو (جمهوریخواه، فلوریدا)، جف مرکلی (دموکرات، اورگن) و مارشا بلکبرن (جمهوریخواه، تنسی) در ماه ژانویه در نامهای به آقای بلینکن درباره نقض حقوق بشر در چین، از جمله بازداشت غیرقانونی دستکم سه شهروند آمریکایی- مارک سوئیدان، کای لی و دیوید لین- ابراز نگرانی کردند.
آنها در این نامه به نقض حقوق بشر چین در سینکیانگ، تبت و هنگکنگ و همچنین به جرایم این کشور علیه مدافعان حقوق بشر چین نیز اشاره کردند.
سناتورها ضمن اشاره به پرونده سوفیا هوانگ، وانگ جیانبینگ و گائو جیشنگ گفتند: «حزب کمونیست چین به استفاده از نظام حقوقی جمهوری خلق چین برای ارعاب، مجازات و ساکت کردن فعالان چینی که برای افزایش آگاهی درخصوص مسائل مدنی و اجتماعی- که حزب کمونیست چین تمایلی به صحبت درباره آنها ندارد- تلاش میکنند و در زمینه دفاع از حقوق بشر و انتقاد از سیاستها و عملکرد دولت فعالیت دارند، ادامه میدهد.»
دولت بایدن در سالهای اخیر مقامات چینی را به دلیل آزار و اذیت اویغورها در سینکیانگ و سرکوب آزادیها در هنگکنگ تحت تحریم قرار داده است.