Search
Asset 2

دولت کانادا چه کمک‌های مالی به غزه تحت کنترل حماس ارائه می‌کند 

مجلس عوام کانادا به اتفاق آرا به طرح افزودن سپاه پاسداران به فهرست رسمی سازمان‌های تروریستی رای داد.
پرچم کانادا در مقابل برج صلح در پارلمان هیل در اتاوا، کانادا (GEOFF ROBINS/AFP via Getty Images)

اتاوا در پی حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل و اقدامات تلافی جویانه پس از آن اعلام کرد که کمک‌های بشردوستانه بیشتری به فلسطین ارسال می‌کند در حالی که نگرانی‌هایی در مورد استفاده از این کمک ها برای تامین منابع جهت فعالیت‌های تروریستی مطرح شده است. 

حماس از زمانی که در سال ۲۰۰۷ کنترل نوار غزه را به دست گرفت، عملاً بر نوار غزه حکومت می‌کند. 

شارلوت مک‌لئود، سخنگوی نهاد دولتی «امور جهانی کانادا» به اپک تایمز گفت: اتاوا سالانه حدود ۵۵ میلیون دلار برای «کمک به برآوردن نیازهای توسعه و بشردوستانه فلسطینیان آسیب‌پذیر در کرانه باختری و غزه» ارائه می‌کند. 

او گفت که از این بودجه بین ۲۰ میلیون دلار برای کمک‌های توسعه و ۳۵ میلیون دلار برای کمک‌های بشردوستانه اختصاص می یابد. 

کرانه باختری توسط حزب سیاسی فتح، رقیب حماس، اداره می‌شود و از طریق زمین به نوار غزه متصل نیست. 

خانم مک لئود گفت که بسته کمک‌های توسعه، صرف بودجه سازمان‌های مختلف مانند سازمان امداد جهانی لوتری کانادا، خدمات امداد کاتولیک، سازمان زنان سازمان ملل، سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد و چند سازمان دیگر می‌شود. 

«امور جهانی کانادا» می‌گوید که برنامه‌های این سازمان‌ها به روش‌های مختلف از جمله «مقابله با خشونت جنسی و جنسیتی علیه زنان و دختران» از شهروندان این مناطق حمایت می‌کنند. برنامه‌های دیگر نیز همچنین از کشاورزان و دامداران کوچک با ارائه تجهیزات، ابزار و آموزش حمایت می‌کنند. 

بودجه کمک‌های بشردوستانه از طریق سازمان‌هایی مانند آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (UNRWAبرنامه جهانی غذا (WFP) در سازمان ملل متحد، صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA) و صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) به آموزش اولیه، بهداشت و خدمات اجتماعی برای پناهندگان فلسطینی اختصاص می‌یابد. 

اتاوا همچنین در ۱۲ اکتبر ۱۰ میلیون دلار کمک بشردوستانه برای رفع نیازهای فوری ناشی از حمله حماس و اقدامات تلافی جویانه اسرائیل در غزه اختصاص داد. خانم مک لئود گفت که بخشی از این بودجه از طریق صلیب سرخ کانادا صرف هدف مورد نظر خواهد شد و بعدا سازمانهایی که در این زمینه میتوانند نقش ایفا کنند شناسایی خواهند شد. 

دفتر احمد حسین، وزیر توسعه بین‌المللی کانادا به سی‌بی‌سی نیوز گفت که تلاش‌هایی برای جلوگیری از انتقال این کمک‌ها توسط حماس انجام می‌شود. 

اتاوا در ماه ژوئن اعلام کرد که طی سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ مبلغ ۹۰ میلیون دلار به آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی اختصاص داده و قرار است طی ۴ سال اینده نیز ۱۰۰ میلیون دلار دیگر به این سازمان بدهد. 

این در حالی است که دولت فدرال کانادا قبلاً اذعان کرده بود که آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی، محتوای آموزشی ضد اسرائیلی تولید کرده است که برخلاف دستورالعمل‌های سازمان ملل است. 

کارینا گولد، وزیر وقت توسعه بین‌الملل کانادا در سال ۲۰۲۱ اعلام کرد که «بسیار نگران» بود چراکه محتوای آموزشی مورد استفاده در سال گذشته برای حمایت از کودکان پناهندگان فلسطینی طی تعطیلات مدرسه مرتبط با شیوع ویروس کووید۱۹ در کرانه باختری و غزه «اشاره‌هایی داشت که با اصول حقوق بشر، تحمل، عدم تعصب و عدم تبعیض سازمان ملل در تضاد بود 

ژنویو ترمبلی، سخنگوی سازمان «امور جهانی کانادا» به اپک تایمز گفت: «آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی در این مورد تحقیق کرد و مواردی را مشاهده کرد که محتوای آموزشی غیرمجاز با آرم و نشان این سازمان در چند پلتفرم منتشر شده بود.» 

این آژانس اعلام کرد که نامه‌هایی برای توقف چنین اقدامی به طرف‌های درگیر در این موضوع ارسال و اقدامات پیشگیرانه را برای جلوگیری از چنین اتفاقاتی در آینده ایجاد کرده است. 

سازمان حقوق بشر یهودی B’nai Brith Canada در ماه سپتامبر گزارشی منتشر کرد مبنی بر اینکه وضعیت حل نشده است. 

این سازمان حقوق بشری می‌گوید: «کتاب‌های درسی، امتحانات، مجموعه مسائل و راهنمای معلمان مورد استفاده در مدارس فلسطین، از جمله مدارسی که توسط UNRWA اداره می‌شوند، حاوی محتوایی هستند که از تروریسم تجلیل، خشونت علیه غیرنظامیان اسرائیلی را عادی‌سازی، راه‌حل یک دولت را ترویج می‌کنند 

همچنین در این مدارس «از بین رفتن دولت موجود اسرائیل را تبلیغ کرده، بومی بودن یهودیان در سرزمین اسرائیل را انکار می‌کند و از ترفندهای یهودی‌ستیز کلاسیک برای شرارت بی‌جهت علیه یهودیان اسرائیلی استفاده می‌کند 

ریچ رابرتسون، مدیر تحقیقات سازمان حقوق بشر یهودی B’nai Brith Canada عنوان کرد که سازمان او می‌خواهد تامین مالی فدرال برای UNRWA به صورت فوری قطع شود و از دولت می‌خواهد تا یک حسابرسی انجام هد که مشخص شود چه میزان از بودجه کانادا صرف تهیه این کتاب‌ها می‌شود. 

طبق اطلاعات  UNRWA، کانادا در سال ۲۰۲۲  بیش از ۲۳ میلیون دلار به این آژانس ارائه کرده است. این مبلغ در مقایسه با بودجه ارائه شده توسط ایالات متحده (بیش از ۳۴۳ میلیون دلار)، آلمان (بیش از ۲۰۲ میلیون دلار)، اتحادیه اروپا (بیش از ۱۱۴ میلیون دلار) و سوئد (بیش از ۶۰ میلیون دلار) ناچیز است. 

پیر پولیور، رهبر محافظه‌کاران، در واکنش به آخرین اعلامیه بودجه اتاوا گفت که نظارت بیشتری لازم است. 

او در ۱۳ اکتبر در پاسخ به سوال خبرنگاران که پرسده بودند آیا در صورت اینکه حزب او دولت را در دست بگیرد ، کمک مالی به UNRWA را پایان خواهد داد، گفت: «یکی از نخستین اقدامات من به عنوان نخست‌وزیر، انجام بررسی کاملی از هر دلاری که به کشورهای دیگر ارسال می‌کنیم خواهد بود، تا اطمینان حاصل کنیم که پولی به تروریست ها، دیکتاتورها و سازمانهای های بین‌المللی مارکسیست بی فایده نمی دهیم.» 

گروه‌های مسلح فلسطینی قبلاً از مدارس UNRWA برای نگهداری سلاح استفاده می‌کردند که این سازمان این‌گونه اقدامات را محکوم کرده است. 

این گروه‌ها شامل حماس و جهاد اسلامی فلسطین از سوی دولت کانادا سازمان‌های تروریستی به شمار می‌روند و حمایت از این نهادها طبق قانون کیفری مجازات دارد. 

حماس از منابع متعددی از جمله جمهوری اسلامی، سازمان‌های خیریه، سرمایه‌گذاری‌های تجاری برای تأمین مالی خود بهره می‌برد برخی از این کمک‌های مالی از طریق ارز دیجیتال انجام می‌شوند. 

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی