Search
Asset 2

رزمایش‌های بی‌سابقه چین با دو ناو هواپیمابر در دریای چین جنوبی

چین مجموعه رزمایش‌های بی‎سابقه‌ای را با استفاده از دو ناو هواپیمابر لیائونینگ و شاندونگ و ناوگان شناورهای پشتیبان خود در دریای چین جنوبی انجام داده است.
ناو هواپیمابر چین لیائونینگ (راست) وارد آب‌های هنگ‌کنگ می‌شود، ۷ ژوئیه ۲۰۱۷. (Anthony Wallace/AFP via Getty Images)

چین مجموعه رزمایش‌های بی‎سابقه‌ای را با استفاده از دو ناو هواپیمابر و ناوگان شناورهای پشتیبان خود در دریای چین جنوبی انجام داده است.

رسانه دولتی چین ویدئویی از ناوهای هواپیمابر لیائونینگ و شاندونگ منتشر کرده که اولین رزمایش مشترک خود را در ۳۱ اکتبر به انجام رساندند.

ویدئوی رزمایش‌ها نشان می‌دهد که این‌دو ناو، که اولین ناوهای هواپیمابر چین هستند، در منطقه‌ای نامشخص از دریای چین جنوبی با ده‌ها ناو پشتیبان کوچک‌تر حرکت می‌کنند و تعداد مشابهی جنگنده در آسمان در حال پرواز هستند.

همچنین جنگنده‌ای را می‌بینیم که با استفاده از فناوری پرتاب مشابهی که ناوهای هواپیمابر روسی و هندی از آن استفاده می‌کنند، از روی عرشه یکی از کشتی‌ها پرواز می‌کند و روی آن فرود می‌آید.

به گزارش شبکه اجتماعی ارتش آزادی‌بخش خلق، که بازوی نظامی حزب کمونیست حاکم بر چین است، این رزمایش‌ها برای تقویت و بهبود توانایی رزمی ناوهای هواپیمابر انجام گرفته‌اند.

این رزمایش‌ها اولین نمونه در نوع خود بوده و نقطه عطف بزرگی در توسعه توانمندی‌های دریایی چین به شمار می‌روند که به موازات رزمایش مشابه دو ناو آمریکایی در سال ۲۰۲۱ در منطقه هند-آرام انجام گرفته‌اند.

انجام رزمایش با دو ناو هواپیمابر و شناورهای پشتیبان آن‌ها مستلزم سطح بالایی از انعطاف عملیاتی است و توانایی استقرار و پشتیبانی از نیروی گسترده هوایی و دریایی را به رخ می‌کشد و بازدارندگی نیرومندی در قبال دشمنان احتمالی دارد.

نیروی دریایی ارتش آزادی‌بخش خلق از لیائونینگ و شاندونگ به‌عنوان دو ناو هواپیمابر آماده به خدمت استفاده می‌کند. سومین ناو هواپیمابر چین، فوجیان، که در ژوئن ۲۰۲۲ از آن رونمایی شد، هنوز در مرحله آزمایشات دریایی است و وارد فاز عملیاتی نشده است.

لیائونینگ در ابتدا به‌عنوان کشتی شوروی در اواسط دهه ۸۰ به آب انداخته شد، اما ساخت شاندونگ در سال ۲۰۱۳ در داخل کشور انجام گرفت.

در عین‌حال، آزمایش دریایی فوجیان، که اولین ناو هواپیمابر ساخت چین است، از ماه مه سال جاری آغاز شد. فوجیان دارای فناوری پیشرفته منجنیق الکترومغناطیسی است که به ناوهای جدید نیروی دریایی آمریکا شباهت دارد.

این رزمایش‌ها احتمالاً همسایگان چین را که مدت‌هاست به واسطه اقدامات توسعه‌طلبانه پکن در آب‌های منطقه با این کشور اختلافات سرزمینی دارند، برآشفته می‌کنند.

کشتی‌های چینی در ماه‌های اخیر بارها کشتی‌های فیلیپین و ویتنام را مورد آزار و اذیت قرار داده و حتی با آن‌ها برخورد داشته‌اند و درگیری‌هایی بین کشتی‌های چینی و اندونزیایی رخ داده است. مقامات ویتنام و فیلیپین گزارش داده‌اند که مأموران چینی، که به‌طور غیرقانونی در خارج از آب‌های چین فعالیت می‌کنند، خدمه آن‌ها را با آب فشار قوی و لوله‌های فلزی مورد ضرب‌و‎شتم قرار داده‌اند.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در اوایل اکتبر ضمن گفت‌و‌گو درباره این خشونت‌ها با رهبران منطقه، اقدامات خطرناک و غیرقانونی چین در دریای جنوبی و شرقی چین را محکوم کرد.

توانایی استقرار هردو ناو هواپیمابر در هماهنگی با یکدیگر از منظر توانایی چین در قدرت‌نمایی در عرصه بین‌المللی بسیار حائز اهمیت است. این درحالی است که پکن به تلاش خود برای گسترش حضور نظامی در خارج از چین ادامه می‌دهد.

در این راستا، حزب کمونیست چین یک پایگاه نظامی خارجی در جیبوتی راه‌اندازی کرده و هزینه ساخت یک بندر آب عمیق در کامبوج را تأمین می‌کند که انتظار می‌رود ارتش آزادی‌بخش خلق به آن دسترسی داشته باشد.

حزب کمونیست چین چند پایگاه جاسوسی در خارج از کشور از جمله در کوبا دارد و ممکن است که ارتش آزادی‌بخش خلق بتواند تجهیزات دریایی خود را برای ساخت بندرگاه در حیاط خلوت آمریکا در سال‌های آتی به این منطقه بفرستد.

از این گذشته، رزمایش‌های روز پنج‌شنبه ممکن است با هدف نمایش آمادگی چین برای فتح تایوان انجام گرفته باشند. شی جین پینگ، رهبر حزب کمونیست چین، به ارتش آزادی‌بخش خلق دستور داده که خود را تا سال ۲۰۲۷ برای انجام این کار آماده کند. در عین‌حال، نیروی دریایی آمریکا نیز دستورالعمل‌هایی برای جنگ با چین تا سال ۲۰۲۷ دریافت کرده است.

هنوز مشخص نیست این رزمایش‌ها چه تأثیری بر موقعیت و اقدامات آمریکا در منطقه هند-آرام خواهند داشت.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی