کمیته پیگیری وضعیت بازداشتشدگان در گزارشی گفته است، از آغاز اعتراضها در شهریورماه تا امروز دستکم ۱۶ تن از دستگیرشدگان، به شکل های مختلف در زمان بازداشت کشته شدهاند. همچنین چندی پیش این کمیته در گزارش دیگری از برگزاری «دادگاههای آنلاین» برای تعداد زیادی از بازداشتشدگان طی دو ماه گذشته خبر داد.
۱۶ زندانی کشته شدهاند
این کمیته در جدیدترین گزارش خود که ۱۴ دیماه منتشر شده، شکنجه و همچنین «جلوگیری از دریافت درمان مؤثر بعد از زخمیشدن با گلوله» از جمله دلایل کشتهشدن این ۱۶ بازداشتی بوده است.
بنا بر گزارش کمیته پیگیری وضعیت بازداشتشدگان اسامی این ۱۶ تن عبارت است از: «رامین فاتحی، یوسف رئیسی، محمد لطفالهی، حامد سلحشور، شادمان احمدی، شهریار عادلی، احمد گودرزی، امیرجواد اسعدزاده، هیمن آمان، اسماعیل دزوار، امید حسنی، محمد حاجی رسولپور، ایلیاد رحمانیپور، میلاد خوشکام، سامان قادرپور و مهدی زارع اشکذری.»
بر اساس گزارش این کمیته اسماعیل دزوار شهروند اهل سقز که جزو ۱۶ کشته شده نامش ذکر شده است، «در تاریخ ۶ مهر در جریان اعتراضات در این شهر بازداشت شد و ۱۲ روز بعد پیکر او به بیمارستان این شهر منتقل شد. فعالان کرد مرگ او را به نقل از پرسنل بیمارستان بر اثر شکنجه در بازداشت میدانند.»
یکی دیگر از افرادی که در این گزارش از وی بهعنوان شهروند کشته شده در بازداشت نام برده شده، ایلیاد رحمانی پور، نوجوان ۱۶ ساله اهل شهرستان فیروزآباد در استان فارس است. این گزارش میگوید پیکر او «در زمین خالیِ پشت ترمینال مسافربری این شهر پیدا شده و روز دوشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۱ در آرامستان فیروزآباد به خاک سپرده میشود.»
کمیته پیگیری وضعیت بازداشتشدگان همچنین دررابطهبا اینگونه بازداشتیها و وضعیت آنها در زندانهای جمهوری اسلامی میگوید گزارشهای متعددی از شکنجههای جسمی و روحی بازداشتشدگان در زندانهای سراسر کشور دریافت کرده است اما تنها درباره بخش کوچکی از بازداشتها و شکنجهها خبررسانی صورت گرفته و نام تعداد زیادی از این افراد بازداشت شده و شرایطشان همچنان ناگفته و ناشنیده باقیمانده است.
این در حالی است که طبق گزارش کمیته پیگیری وضعیت بازداشتشدگان اطلاع دقیقی از کسانی که در بازداشتگاههای رسمی و غیررسمی در جمهوری اسلامی ایران کشته میشوند، وجود ندارد و تخمین زده میشود که حداقل بیست هزار نفر در سه ماه و نیم گذشته در سراسر ایران بازداشت شدهاند.
دادگاههایی با تماس تصویری
این کمیته مذکور ۹ دیماه نیز در گزارش دیگری از برگزاری «دادگاههای آنلاین» برای تعداد زیادی از این بازداشتشدگان طی دو ماه گذشته خبر داد و از چندین معترض بازداشتشده نام برد که دادگاههای آنان بهصورت مجازی برگزار شده است این اسامی عبارت است از: امیرمحمد جلالی، بازداشتشده در گوهردشت، حقانی نسیمی وبلاگنویس و دانشجو در زندان قائمشهر، صالح زمانیه طبیعتگرد در یزد و ماکان داوری در رشت.
دادگاههای آنلاین در ایران برای اولینبار همزمان با شیوع ویروس کرونا با رونمائی از سامانه «عدالت همراه» در آذر ۱۳۹۹ آغاز به کار کردند.
بر اساس گزارش منتشر شده توسط کمیته پیگیری بازداشتشدگان یکی از معترضان محبوس در زندان تهران بزرگ، به خانوادهاش گفته که محاکمهاش بهصورت «ویدئوکال» برگزار شده و در طی محاکمه «جملاتی روی مانیتور تایپ میشد و او ناچار بوده» که همان جملات را تکرار کند.
به گفته این کمیته این دادگاهها بهصورت فوری و غیرمعمول و بدون حضور وکیل متهم برگزار میشوند که بر اساس آن بسیاری از حقوق اصلی بازداشتشدگان نقض میشود.