شرکتهای پیشگام در نشر موسیقی ضمن شکایت از پلتفرمهای موسیقی مبتنی بر هوش مصنوعی Suno و Udio آنها را به نقض کپیرایت متهم کردند.
انجمن صنفی ضبط موسیقی آمریکا با انتشار این خبر در ۲۴ ژوئن اعلام کرد که شرکتهای مطرحی مانند سونی میوزیک اینترتینمنت، گروه موسیقی یونیورسال و وارنر رکوردز جزو شاکیان هستند.
شکایت این شرکتها بهطور جداگانه به ثبت رسیده است: یک پرونده در دادگاه فدرال ماساچوست برای هوش مصنوعی Suno و یک پرونده دیگر در نیویورک برای آنچارتد لبز، شرکت پشتیبان هوش مصنوعی Udio، به جریان افتاده است.
شکایات مربوط به استارتآپهای موسیقی هوش مصنوعی با اتهام کپیبرداری غیرمجاز و استفاده از آثار صوتی دارای کپیرایت در مدلهای هوش مصنوعی به جریان افتادهاند. در این شکایات تأکید شده که شرکتهای هوش مصنوعی باید قوانین کپیرایت را رعایت کنند و نمیتوانند با تکیه به نوآوریهای فناورانه، قانون کپیرایت را زیر پا بگذارند. شاکیان میگویند هوش مصنوعی Suno و Udio حجم زیادی از آثار صوتی دارای کپیرایت را برای تولید آثار شبهواقعی مورد استفاده قرار داده و ارزش و یکپارچگی آثار اصلی را به خطر انداختهاند.
انجمن صنفی ضبط موسیقی آمریکا سعی دارد که این شرکتها را در رابطه با ادعای شاکیان مبنی بر نقض عامدانه کپیرایت در مقیاس وسیع پاسخگو کند؛ اقدامی که بازار موسیقی را از محتوای ماشینی اشباع کرده و حق و حقوق و راه امرار معاش هنرمندان را نادیده میگیرد.
رئیس و مدیرعامل انجمن صنفی ضبط موسیقی آمریکا، میچ گلازیر، در بیانیه مطبوعاتی خود گفت: «انجمن صنفی ضبط موسیقی از همکاری با توسعهدهندگان هوش مصنوعی اخلاقمدار استقبال میکند اما سرویسهای غیرمجاز مانند Suno و Udio با بهرهبرداری غیرمجاز و رایگان از آثار هنرمندان حق و حقوق آنها را زیر پا میگذارند.» او تأکید کرد که چنین اقداماتی مانع از پیشرفت هوش مصنوعی نوآورانه خواهند شد.
در این بیانیه آمده است: «ما تنها درصورتی میتوانیم به موفقیت برسیم که توسعهدهندگان مایل به همکاری باشند. سرویسهای غیرمجاز مانند Suno و Udio که کپی کردن آثار هنرمندان و بهرهبرداری غیرمجاز و رایگان از آنها را «بیاشکال» میدانند، در مسیر رسیدن به هوش مصنوعی خلاقانه سنگاندازی میکنند.»
کن دوروشو، مدیر ارشد حقوقی انجمن صنفی ضبط موسیقی آمریکا، افزود: «این شکایات لازمه تقویت اساسیترین قوانین موجود در مسیر توسعه مسئولانه، اخلاقمدارانه و قانونی هوش مصنوعی مولد و پایان دادن به نقض آشکار کپیرایت در Suno و Udio هستند.»
مایکی شولمن، مدیرعامل هوش مصنوعیSuno ، در بیانیهای در بیلبورد به دفاع از شرکت خود در کمبریج پرداخت و افزود که فناوری آنها بهجای بازتولید آثار موجود دست به تولید یک محتوای کاملاً جدید میزند.
آقای شولمن ضمن انتقاد از طرح دعاوی قضایی گفت که شرکت او سعی کرده با حسن نیت با ناشران موسیقی وارد مذاکره شود.
آقای شولمن گفت: «رسالت Suno این است که امکان تولید موسیقی را برای همه فراهم کند. فناوری ما تحولآفرین است. Suno برای تولید آثار کاملاً جدید طراحی شده و با حفظ و تکرار طوطیوار آثار قبلی سروکار ندارد.»
انجمن صنفی ضبط موسیقی آمریکا در پستی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر) به اظهارات آقای شولمن پاسخ داد و نوشت: «باعرضههای عصر استریم با هنرمندان و دارندگان حقوق آثار همکاری کردند تا اجازه نشر موسیقی را از آنها بگیرند. بیعرضهها اما دقیقاً همان کاری را کردند که Suno و Udio در حال حاضر میکنند.»
مناقشه بر سر نقش هوش مصنوعی در تولید موسیقی ادامه دارد و مباحثات مربوط به مزایای بالقوه و پیامدهای حقوقی آن داغ است.
تنسی در اوایل سال جاری به اولین ایالتی تبدیل شد که برای دفاع از حقوق ترانهسراها و مجریان در برابر تخلفات هوش مصنوعی قانونگذاری کرد تا از بازتولید غیرمجاز صدای هنرمندان جلوگیری کند.
بیش از ۲۰۰ هنرمند در ماه آوریل از طریق اتحاد حقوق هنرمندان از شرکتهای هوش مصنوعی و پلتفرمهای دیجیتالی خواستند تا از فعالیتهایی که حقوق هنرمندان را نقض میکنند دست بردارند.
اپک تایمز برای اظهار نظر با Udio تماس گرفت اما تا زمان انتشار این مقاله پاسخی دریافت نکرد. تلاش ما برای گفتوگو با هوش مصنوعی Suno نیز به نتیجه نرسید.