تعدادی از خانوادههای آمریکایی علیه شبکه مخابراتی امتیان به اتهام «تسهیل تروریسم در ایران و افغانستان» شکایت کردهاند.
براساس دادخواست حقوقی ارائه شده به دادگاهی در آمریکا، اقدامات این شرکت در بین سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ منجر به افزایش تلفات نیروهای آمریکایی شده است.
روند رسیدگی به این دادخواست در دادگاهی در نیویورک آغاز شده است. طبق جدول زمانی، مهلت مطرح کردن شواهد تا ۲۹ فوریه سال آینده است و قرار است که بررسی شواهد تا ۱۵ مارس پیگیری شود. وکلای شاکیهای این پرونده برای شرکت در این مرحله حساس از روند دادخواهی خودشان را آماده میکنند.
به گزارش اینوستینگ، اتهامات مطرح شده علیه امتیان MTN شامل تعامل با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و حمایت از عملیاتهای طالبان در افغانستان است که منجر به کشته و زخمی شدن هزاران نیروی آمریکایی در افغانستان شد.
این اتهامات به طور جدی میتواند عملکرد شرکت امتیان را در یک دوره پنج ساله زیر سوال ببرد.
این شرکت که به عنوان غول مخابراتی در آفریقای جنوبی محسوب میشود، اگر در این دعوای حقوقی شکست بخورد و اتهامش اثبات شود، با ضررهای قابل توجه مالی مواجه خواهد شد.
شرکت مخابراتی امتیان در سال ۲۰۲۰ اعلام کرده بود که در حال کار بر روی برنامه خروجش از افغانستان و کشورهای خاورمیانه شامل ایران، سوریه و یمن است.
این خروج بخشی از استراتژی گستردهتر امتیان است. این شرکت در حال ارزیابی دوباره حضورش در دیگر بازارهای غرب آفریقا مانند گینه بیسائو، گینه کوناکری و لیبریا است.
این شرکت یکی از بزرگترین شبکههای مخابراتی در افغانستان است و قصد دارد تا پایان سالجاری از این کشور خارج شود. سال گذشته بلومبرگ گزارش داد که این شرکت مخابراتی سهام تجاریش در افغانستان را به ارزش ۳۵ میلیون دلار به یک شرکت لبنانی فروخته است.
آیتی وب، یک رسانه در حوزه فناوری در آفریقای جنوبی در مارس سال گذشته گزارش داده بود که یک شرکت حقوقی موسوم به اسپاراسینو Sparacino PLLC مستقر در واشنگتن به نمایندگی از خانوادههای قربانیان اعلام کرد که صدها آمریکایی از جمله کهنه سربازان و خانوادههای سربازان نظامی کشته شده آمریکایی دو شکایت جداگانه ارائه کردند. یک شکایت علیه امتیان ایرانسل است که براساس این دادخواست، سرمایهگذاری مشترکی بین این شرکت و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران صورت گرفته است. همچنین پوتاما نلکو، مدیر عامل سابق امتیان و ایرنه چارنلی، مدیر اجرایی این شرکت متهم به حمایت از کمپین تروریسم در عراق و افغانستان به رهبری سپاه پاسداران، حزباله، نیروی قدس و القاعده شدهاند.
این شرکت ادعاها در مورد همکاری با گروههای تروریستی در افغانستان و خاورمیانه را رد کرده است.
کیهان لندن گزارش داده است که در سالهای گذشته گزارشهایی از همکاری این شرکت مخابراتی با هواوی چین منتشر شد. هواوی، شرکت وابسته به ارتش خلق چین و مشکوک به فعالیتهای جاسوسی برای حزب کمونیست چین است و دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا فعالیت این شرکت را در آمریکا ممنوع کرده بود.
از ابتدای فعالیت ایرانسل، نام این شرکت با امتیان همراه بود. این شرکت دومین اپراتور مخابراتی فعال در ایران است و شرکت امتیان صاحب حدود نیمی از سهام ایرانسل است.