لایحه خروج روسیه از پیمان منع آزمایشهای هستهای روز گذشته به پارلمان این کشور ارائه شد و ۴۴۰ نفر از ۴۵۰ قانونگذار دوما زیر آن را امضا کردهاند.
مجلس دومای این کشور اعلام کرد که در نشست بعدی خود موضوع لغو تصویب معاهده منع جامع آزمایشهای هستهای را مورد بحث و بررسی قرار خواهد داد.
ویاچسلاو ولودین رئیس دومای دولتی روسیه روز جمعه در کانال تلگرامی خود این خبر را اعلام کرد و نوشت: این اقدام در مطابقت با منافع ملی روسیه است و این پاسخی «آینهای» به ایالات متحده خواهد بود که هنوز این معاهده را تصویب نکرده است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در نیمه اول مهرماه احتمال ازسرگیری آزمایشهای هستهای را مطرح کرد.
او در ۱۳ مهر ماه گفت: «اقدامات روسیه در این عرصه باید رفتاری آینهای در قبال آمریکا داشته باشد؛ زمانی که دولتها این معاهده را امضا کردند، ما هم این را تصویب کردیم اما آمریکا چنین نکرد؛ از نظر تئوری، امکان پس گرفتن تصویب وجود دارد، اگر این کار را انجام دهیم، کافی به نظر میرسد.»
معاهده منع جامع آزمایشهای هستهای ۲۴ سپتامبر ۱۹۹۶ در مجمع عمومی سازمان ملل تصویب شد؛ بنابراین معاهده، انفجارهای هستهای برای اهداف نظامی و غیرنظامی و در هر فضایی، ممنوع است.
روسیه در سال ۲۰۰۰ میلادی این پیمان را تصویب کرده بود اما برخی قدرتهای اتمی مانند ایالات متحده آمریکا، چین، اسرائیل، هند، پاکستان و کره شمالی هنوز به پیمان منع جامع آزمایش هستهای نپیوستهاند.
فئودور ویتولوفسکی، مدیر مؤسسه تحقیقات اقتصاد جهانی و روابط بینالملل در روسیه در این رابطه به خبرگزاری تاس گفت: مسکو میتواند تصویب معاهده CTBT را پس بگیرد، زیرا ایالات متحده این سند را تصویب نکرده است.
وی با بیان اینکه لغو تصویب به منزله خروج از معاهده نیست، گفت: آمریکاییها این معاهده را امضا کردند اما تصویب نشد. این در حالی است که ما امضا و تصویب کردیم.
ویتولوفسکی اظهار داشت: این معاهده بدون مشارکت آمریکاییها اجرایی نمیشود؛ از این رو، تصمیم روسیه مبنی بر لغو تصویب معاهده، یک اقدام و پاسخ سیاسی به واشنگتن است.
او به کشورهای دیگر مانند چین و کره شمالی که هنوز به این پیمان نپیوستهاند اشارهای نکرد.
از سوی دیگر سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه فدراسیون روسیه گفت: روسیه ارتباطی بین خروج احتمالی مسکو از تصویب معاهده منع آزمایش هستهای و شروع یک مسابقه تسلیحاتی جدید نمیبیند.
ریابکوف در پاسخ به این سؤال که آیا خروج احتمالی روسیه از تصویب این معاهده میتواند منجر به یک مسابقه تسلیحاتی جدید شود، گفت: «من ارتباط مستقیمی در اینجا نمیبینم. همه چیز به ایالات متحده بستگی دارد.»
این در حالی است که مسکو در اسفندماه سال گذشته پیمان تسلیحات اتمی میان آمریکا و روسیه را معلق کرد. بر اساس توافقی که در سال ۲۰۱۰ توسط رهبران دو کشور امضا شد، شمار کلاهکهای اتمی آمریکا و روسیه محدود میشود و آنها حق بازرسی از سلاحهای یکدیگر را پیدا میکنند.