در حالی که رهبران جهان در شرایط دیپلماتیک شکننده برای یک اجلاس امنیتی مهم در مونیخ گرد هم آمدهاند، یک وزیر کابینه بریتانیا اعلام کرد که این کشور در تلاش است تا از این «فرصت حیاتی» برای پایان دادن به جنگ اوکراین استفاده کند.
ترامپ پیشتر اعلام کرد او و رئیسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، توافق کردهاند که «با یکدیگر همکاری کنند» تا این درگیری را حلوفصل کنند.
پیتر کایل، وزیر فناوری بریتانیا، از دونالد ترامپ، به دلیل «تعهد عمیق» او به پایان دادن به جنگ تمجید کرد.
این در حالی است که رئیسجمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، هشدار داد که رهبر روسیه «قطعاً برای مذاکرات آماده نمیشود» بلکه قصد دارد «به فریب دادن جهان ادامه دهد»؛ او در عین حال خواستار فشار متحدان بر مسکو شد.
وزرای گروه هفت (G7) روز جمعه برای شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ گرد هم آمدهاند.
پیتر کایل در مصاحبهای با رسانهها در صبح جمعه از پاسخ به این سؤال که آیا رویکرد رئیسجمهور ایالات متحده نسبت به پوتین مشابه سیاست مماشات با هیتلر در دهه ۱۹۳۰ است، خودداری کرد.
او در گفتگو با LBC گفت: «ما باید با خونسردی و آرامش به جلو حرکت کنیم؛ به صحبتهای رئیسجمهور زلنسکی گوش دهیم و از او درخواستی که دارد، حمایت کنیم. اینکه رئیسجمهور ایالات متحده اکنون تا این حد متعهد به پایان دادن به این جنگ است، بسیار عالی است. وزیر دفاع او اعلام کرده که همه گزینهها روی میز هستند.»
«این یک فرصت حیاتی است و ما میخواهیم مطمئن شویم که این فرصت حیاتی با تمام توان مورد استفاده قرار میگیرد.»
بریتانیا و دیگر متحدان اروپایی تأکید کردهاند که خواسته اوکراین باید در مرکز هرگونه مذاکرات صلح قرار داشته باشد.
ایالات متحده پیشنهاد کرده که کییف باید بپذیرد که مجبور به واگذاری بخشی از سرزمین خود به مسکو خواهد شد و عضویت این کشور در ناتو یک گزینه واقعبینانه نیست.
دیوید لامی، وزیر امور خارجه بریتانیا، روز جمعه در نشست آلمان با متحدان دیدار خواهد کرد، جایی که آینده اوکراین در صدر دستور کار این کنفرانس قرار دارد. او سپس در ضیافتی با دیگر نمایندگان ایالات متحده، فرانسه، ایتالیا و آلمان شرکت خواهد کرد.
ترامپ، که پیش از تماس تلفنی با زلنسکی با پوتین گفتگو کرده بود، روز پنجشنبه اعلام کرد که کییف در هرگونه مذاکرات اجازه حضور خواهد داشت.
اما او در اظهاراتی خطاب به خبرنگاران در دفتر بیضی کاخ سفید تأکید کرد که میتواند به رهبر روسیه «اعتماد» کند و ابراز تمایل کرد که این کشور دوباره به گروه G7 بازگردد. روسیه در سال ۲۰۱۴ به دلیل تهاجم به کریمه از گروه G8 اخراج شد.
زلنسکی خواستار فشار متحدان غربی بر روسیه شد
ولودیمیر زلنسکی، رهبر اوکراین، که قرار است روز جمعه در مونیخ با معاون رئیسجمهور ایالات متحده، جیدی ونس دیدار کند، از متحدان غربی خواست که قاطع بمانند و روسیه را پاسخگو نگه دارند.
او در شبکه اجتماعی X نوشت: «هر شب، روسیه چنین حملاتی را علیه زیرساختها و شهرهای اوکراین انجام میدهد. روسیه همچنان در حال گسترش ارتش خود است و هیچ تغییری در لفاظیهای بیمارگونه و ضدبشری آن دیده نمیشود.»
زلنسکی افزود: «این بدان معناست که پوتین قطعاً برای مذاکرات آماده نمیشود؛ بلکه قصد دارد به فریب دادن جهان ادامه دهد.
«به همین دلیل، باید فشار متحدانه از سوی همه کسانی که برای زندگی ارزش قائلاند، علیه متجاوز اعمال شود. روسیه باید برای اقداماتش پاسخگو باشد.»
سؤالاتی همچنان درباره اینکه روسیه در هرگونه توافق چه امتیازاتی باید بدهد، باقی مانده است.