سفر ابراهیم رئیسی به سه کشور آفریقایی در حالی پایان یافت که دستاورد آن مبادله کالا به کالای مواد پتروشیمی و نیسان آبی با کالاهای اساسی و گوشت بود.
رئیس دولت جمهوری اسلامی پس از سفر به سه کشور آفریقایی کنیا، اوگاندا و زیمباوه اعلام کرد که هدفش از این سفر سه روزه «تامین مواد اولیه» بوده است.
او همچنین عنوان کرد که در این سفر با کشورهای افریقایی به تفاهم رسیدهاند که ایران در ازای ارائه مواد پتروشیمی کالاهای اساسی دریافت کند.
طی سالهای گذشته به دلیل تحریمهای مالی ایالات متحده، بازگشت پول صادرات ایران با مشکل مواجه شده است و به همین دلیل حکومت ایران به دنبال معاملات تهاتری (کالا به کالا) است.
به تازگی نیز سریلانکا اعلام کرد که بدهی ۲۵۰ میلیون دلاری نفتی به تهران که مربوط به ۱۱ سال پیش است را با ارسال محمولههای چای تسویه خواهد کرد و ماهانه معادل ۵ میلیون دلار چای به ایران ارسال خواهد کرد.
ابراهیم رئیسی و هیات همراهش در کنیا با دولت این کشور قراردادی به امضا رساندند که به این کشور نیسان زامیاد (نیسان ابی) صادر و در مقابل از این کشور گوشت قرمز وارد کنند.
آفتاب نیوز در گزارشی در مورد رویکرد دولت ابراهیم رئیسی نوشته است که با تهاتر ممکن است همان اتفاقات ناگوار دوره احمدینژاد رخ دهد که حاصلش یا ظهور بابک زنجانیهاست، یا تخلفاتی همچون آنچه در خرید نفت توسط نیروی انتظامی و سایر دستگاهها در آن دوره صورت گرفت.
در دوران ریاستجمهوری محمود احمدینژاد به دلیل تحریمهای نفتی و مالی، جمهوری اسلامی تبادل کالا به کالا را در پیش گرفت و دستور تهاتر بخشی از محصولات پتروشیمی با برخی از کالاهای اساسی همچون برنج، گندم، چای و شکر صادر شد.
البته سیستم معاملاتی تهاتر معایب فراوانی برای ایران به دنبال دارد.
در همین رابطه حمیدرضا صالحی عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران قبلاً گفته بود: در شرایطی که ما ناگزیر به سمت تهاتر هر کالایی میرویم اوضاع جدیدی را برای ما به وجود میآورد که منجر به بالا رفتن قیمت تمامشده کالا میشود، زیرا ما نیاز به تبادل داریم، در واقع دست پایین هستیم و باید امتیاز بدهیم. یعنی هر کالایی با هر قیمتی به ما تحویل دهند باید بپذیریم.
او ادامه داد: از طرفی چون کالای صادراتی ما نفت خام، فراورده و یا محصول پتروشیمی است برای معامله و همراهی با ما تخفیف میخواهند، علاوه بر آن کیفیت کالایی را که به ما ارائه میدهند، در نظر نمیگیرند.
محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق نیز دو روز پیش اعلام کرده با جمهوری اسلامی برای تبادل نفت در برابر گاز به توافق رسیده است و از این پس به جای پرداخت بهای گاز وارداتی به ایران نفت خام میدهد. این در حالی است که ایران تولیدکننده نفت است و برای فروش نفت خام خود نیز با مشکل روبرو است.