مذاکرات آتشبس غزه روز پنجشنبه بار دیگر در پایتخت قطر برای دستیابی به توافق آغاز شد. به گفته مقامات قطری و آمریکایی، مذاکرات در روز جمعه برای دومین روز ادامه خواهد یافت. در همین حال، اسرائیل همچنان اهدافی را در نوار غزه مورد حمله قرار داده است.
یک مقام آمریکایی که در جریان این مذاکرات قرار داشت و نخواست نامش فاش شود، به خبرگزاری رویترز گفته است که مذاکرات روز پنجشنبه «سازنده» بوده است.
جان کربی، سخنگوی امنیت ملی آمریکا نیز در جمع خبرنگاران در کاخ سفید گفت: «این کار حیاتی است. موانع باقیمانده قابل حل است و باید این فرایند را به پایان برسانیم».
روز چهارشنبه، یکی از اعضای تیم مذاکرهکننده اسرائیل اعلام کرد که نخستوزیر بنیامین نتانیاهو در چندین مورد اختلاف اساسی، اجازه انعطافپذیری قابل توجهی را داده است.
اختلافات شامل حضور نیروهای اسرائیلی در غزه، ترتیب آزادی گروگانها و محدودیتهای تردد آزاد غیرنظامیان از جنوب به شمال غزه است.
مقامات حماس در مذاکرات شرکت نکردند
به نوشته رویترز، مقامات حماس در مذاکرات روز پنجشنبه شرکت نکردند.
حسام بدران، عضو دفتر سیاسی حماس در بیانیهای که اواخر پنجشنبه در تلگرام منتشر شد، اعلام کرد که عملیات ادامهدار اسرائیل مانعی بر سر راه پیشرفت در آتشبس است.
بدران گفت: مذاکرات باید به سمت اجرای چارچوبی که قبلاً پذیرفته شده است حرکت کند و به آتشبس کامل، عقبنشینی نیروهای اسرائیلی، بازگشت فلسطینیان بیخانمان و معامله مبادله گروگانها برسد.
او افزود: «حماس به مذاکرات جاری در دوحه درباره آتشبس و مبادله گروگانها از دیدگاه استراتژیک و با هدف پایان دادن به تجاوز به غزه نگاه میکند».
یک مقام آمریکایی به رویترز گفت: مذاکرهکنندگان قصد داشتند پس از جلسه با تیم مذاکرهکننده حماس در دوحه مشورت کنند.
چه کسانی در مذاکرات حضور داشتند
مذاکرات برای پایان دادن به جنگ در غزه و بازگرداندن ۱۱۵ گروگان اسرائیلی و خارجی برگزار شد، چرا که به نظر میرسد ایران آماده واکنش به اسرائیل پس از ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس در تهران است.
به گفته مقامات دفاعی، هیات اسرائیلی شامل رئیس موساد دیوید بارنئا، رئیس خدمات امنیت داخلی رونن بار و مسئول گروگانهای نظامی نیتزان آلون است.
کاخ سفید برای این مذاکرات بیل برنز مدیر سیا و برت مکگورک نماینده حوزه خاورمیانه را اعزام کرده بود.
نخستوزیر قطر شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی و رئیس اطلاعات مصر عباس کامل نیز در مذاکرات حضور داشتند.
خطر تشدید تنشها در منطقه
واشنگتن امیدوار است که توافق آتشبس در غزه بتواند خطر جنگ گستردهتر در منطقه را کاهش دهد.
با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در پنجم نوامبر، دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواه، انتقاد کرد که ماههای طولانی درخواست دولت بایدن برای آتشبس «فقط به حماس زمان خواهد داد تا بازسازی کند.»
اسرائیل و حماس هر دو یکدیگر را به عدم دستیابی به توافق متهم کردهاند، اما هیچ یک از طرفین توافق را رد نکردهاند.
«نقطه عطف تاریک برای جهان»
ولکر تورک، رئیس حقوق بشر سازمان ملل، گفت که تعداد کشتهشدگان در غزه که توسط وزارت بهداشت این منطقه بیش از ۴۰ هزار نفر گزارش شده است، یک «نقطه عطف تاریک برای جهان» است.
او در بیانیهای از ژنو در روز پنجشنبه گفت: «این وضعیت غیرقابل تصور عمدتاً به دلیل ناکامیهای مکرر نیروهای دفاعی اسرائیل در رعایت قوانین جنگ است.»
در همین حال، اسرائیل حملات خود را به غزه ادامه داد. مقامات بهداشت غزه اعلام کردند که دستکم شش فلسطینی پنجشنبه شب در حمله هوایی اسرائیل به خانهای در جبالیا در شمال نوار غزه کشته شدند. نیروهای اسرائیلی پیشتر اهدافی را در شهرهای جنوبی رفح و خانیونس مورد حمله قرار دادند.
مقامات بهداشت غزه که تحت مدیریت گروه حماس است، روز پنجشنبه گزارش دادند که در این درگیریها که بیش از ۱۰ ماه طول کشیده، تعداد کشتهشدگان از ۴۰ هزار نفر فراتر رفته است.
از سوی دیگر، ارتش اسرائیل اعلام کرد که در عملیات غزه بیش از ۱۷ هزار نفر از شبهنظامیان فلسطینی را «از بین برده» است.
جنگ پس از حمله حماس به جنوب اسرائیل در ۷ اکتبر آغاز شد که در آن اسرائیل میگوید شبهنظامیان حدود ۱۲۰۰ نفر را کشتند و این امر باعث شد اسرائیل به غزه حمله کند.