logo_eet

اخطار خانواده دلاورزی به شبکه حقانی و طالبان: تا عصر پنج شنبه وقت دارید الهه را آزاد کنید

عکس‌هایی از جراحات الهه در ۳۰ اوت ۲۰۲۲ در شبکه‌های اجتماعی افغانستان منتشر شد (Social Media)
عکس‌هایی از جراحات الهه در ۳۰ اوت ۲۰۲۲ در شبکه‌های اجتماعی افغانستان منتشر شد (Social Media)

«ما فقط یک هدف داریم و ان آزادی الهه از زندان است که هشتاد روز است که بی‌گناه در زندان طالبان شکنجه می‌شود، اگر الهه را قبل از پوره شدن/تمام شدن مدت تعیین شده ساعت ۴ بعدازظهر پنج شنبه، صحیح و سالم آزاد کنید و در حضور رسانه‌ها به یوناما و صلیب سرخ تسلیم کنید، ما ویدیوهایی را که داریم، هیچگاه به نشر نمی‌رسانیم و این وعده را به جهانیان می‌دهیم و اعتبار خود را در جهان از بین نمی‌بریم، اما اگر مدت معینه پوره شود و آزاد نکنید، آن‌گاه تمام ثبوت‌هایمان/اسنادها را آزادانه به نشر می‌رسانیم.»

این‌ها بخشی از بیانیه خانواده دلاورزی است که سودابه سها دلاورزی، خواهر الهه دلاورزی به نیابت از خانواده‌اش در یک ویدیوی ده دقیقه‌ای بیان می‌کند، وی در این ویدیو جریان ازدواج اجباری و شکنجه الهه دلاورزی را با قاری سعید خوستی از اعضای شبکه حقانی و چگونگی فرارش و نقش یوناما و نهادی به نام Human first را شرح می‌دهد. وی در این ویدیو می‌گوید که برای سخنانش ثبوت/اسناد دارد و تمام سخنانش در این ویدیو با در نظر داشتن موازین قانونی حقوق بشر است.

سودابه در این ویدیو نام تعدادی از کارمندان و مقام‌های مسئول در این نهادها را می‌برد و این افراد را به تبانی، سوء استفاده و کم توجهی به وضعیت الهه که منجر به اختطاف/ ربوده شدن از پاکستان توسط شبکه حقانی شد، متهم می‌کند. وی خطاب به رسانه‌ها گفته است که حق کات/بریدن یا سانسور سخن‌هایش و افرادی که نامشان را می‌آورد، ندارند و مسئولیت حقوقی این کار (اتهام به افراد مشخص) بر دوش وی است و رسانه‌ها مسئولیتی در این‌باره ندارند.

اپک تایمز با درنظرداشت اینکه هنوز اتهامی در مورد برخی از افراد مورد اشاره خانواده دلاورزی، به طور رسمی اثبات نشده است، از آوردن نام این افراد در این گزارش خودداری کرده است.

«مرا نجات دهید»

در آخرین روز ماه آگوست، انتشار ویدیویی از زن جوانی که می‌گفت ساکن واحد ۳۰۶ در مجتمع مسکونی گلبهار سنتر کابل است و نامش الهه دلاورزی است و محصل طب معالجوی دانشگاه/دانشجوی پزشکی بوده و پدرش از ژنرالان ریاست عمومی امنیت ملی در حکومت پیشین بوده است. او در حالی‌که گریه می‌کرد، در این ویدیو می‌گوید که قاری سعید خوستی که سخنگوی وزارت داخله است، به زور او را در ریاست استخبارات طالبان به عقد نکاح خودش درآورده است و هر شب او را شکنجه می‌کند، به او تجاوز جنسی می‌کند و در تمام بدنش داغ/ نشانه‌های لت و کوب/شکنجه است.

الهه با چشمان اشک‌بار می‌گوید: «مرا نجات دهید. شاید هم کسی مرا نبیند، شاید من بمیرم اما از هزار بار مردن یکبار مردن بهتر است، فقط می‌خواهم مرا نجات دهید… نمی‌خواهم اولادهایم اینجا کلان شود. ظلمی که در حق من شد، در حق آنان شود.» انتشار این ویدیو در رسانه‌های داخلی و خارجی با واکنش‌های نهادهای مدافع حقوق بشر و افکار عمومی افغانستان مواجه شد.

به گفته سودابه سها دلاورزی، بعد از ویدیویی که الهه از خود منتشر کرد، ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، تماسی با الهه داشت که در آن تماس، مسئولیت ترجمانی/مترجمی را یک زن که هنوز در تیم هیومن فرست است، برعهده داشت. ریچارد بنت مسئولیت انتقال الهه را به تیم هیومن فرست داد و این تیم بعد از هشت روز الهه را به وسیله یک قاچاقبر به پاکستان آوردند.

وی در ادامه می‌گوید که در هنگام ورود الهه به پاکستان، یک کارمند تیم هیومن فرست که از افراد نزدیک به رئیس این تیم است، الهه را از قاچاقبر تحویل گرفتند و به شلتر/پناهگاه آپارتمانی انتقال دادند. وی ادعا می‌کند که تعدادی از بستگان نزدیک این کارمند در وزارت داخله طالبان مشغول به کار هستند و این کارمند با همسرش ۱۵ روز با الهه ماندند.

«آن‌ها می‌خواستند ما را به شبکه حقانی تسلیم کنند»

او می‌گوید که این تیم وظیفه داشتند که به چند کشور برای انتقال ما درخواست بدهند و رئیس این تیم به ما گفت که به دو کشور درخواست داده‌اند اما بعدا مشخص شد که این کار را نکرده بودند. به ادعای خواهر الهه، تصویری از الهه را در پاکستان رئیس این تیم و کارمندش داشتند که فقط نزد این افراد بود اما بعدا سعید خوستی در صفحه توییترش همان عکس را از الهه منتشر کرد. رئیس تیم هیومن فرست گفت که وی این تصویر الهه را به یوناما داده بود.

خواهر الهه با اذعان به اینکه ثبوت/اسنادی برای اثبات سخنانش دارد، ادعا می‌کند که این نهاد به دنبال انتقال آن‌ها به یک کشور امن نبودند و می‌خواستند آن‌ها را به طالبان و شبکه حقانی تحویل دهند. نهایتا این اتفاق افتاد و الهه از پاکستان توسط حقانی ربوده شد و اکنون هشتاد روز است که الهه در زندان طالبان شکنجه می‌شود.

الهه دلاورزی در هنگامی که در پاکستان بود، به تورنتو استار گفته بود که صدها زن با سرنوشتی مشابه او در افغانستان مواجه هستند و او اکنون تحت تعقیب طالبان قرار دارد.

او می‌گوید: «پس از اختطاف الهه ما همه موضوعات را توسط یک شخص به ریچارد بنت تمام ثبوت هایمان/ اسناد را فرستادیم و بیش از ده بار خواهان صحبت با آقای ریچارد بنت شدیم که از این هم ثبوت داریم اما آقای بنت هیچ صحبتی با ما نکرد نه تنها ریچارد بنت بلکه هیچ نهاد حقوق بشری و بین‌المللی تا حالا به ما کمکی نکرده است.»

«ما فعالیت پنهانی شما را قبول نداریم»

خانواده دلاورزی، یک هفته بعد از انتشار خبر ربوده شدن الهه به رسانه‌ها گفتند که تماس کوتاهی از الهه دلاورزی دریافت کرده‌اند که در آن به سختی صحبت می‌کند و به نظر می‌رسد که شکنجه می‌شود و از خانواده‌اش درخواست می‌کند که به کابل بیایند و او را از زندان طالبان تحویل بگیرند و در پایان فریاد می‌زند که در «شاهین ریاست چهل» است، در حالیکه صدای قاری سعید خوستی و جیغ زنان شنیده می‌شود.

به گفته سودابه سها دلاورزی، آن‌ها در این هشتاد روز، سه بار به یوناما نامه فرستاده‌اند و رسانه‌ها را در جریان این نامه‌ها قرار داده‌اند. همچنین آن‌ها تماس‌هایی با عفو بین‌الملل، دیده‌بان حقوق بشر و صلیب سرخ داشته‌اند اما تاکنون این تماس‌ها منجر به آزادی الهه نشده است.

وی می‌گوید: «از طریق همین ویدیو به نمایندگی از خانواده ام از کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در ژنو می‌خواهم که یک نماینده بی‌طرف که هیچگونه ارتباطی با ریچارد بنت و افرادی که ذکر کردم را نداشته باشد که در مطابقت با قانون و حقوق بشر برای آزادی الهه و نجات ما اقدام فوری کند و از دفتر صلیب سرخ و یوناما می‌خواهیم بعد از این هر کاری که درباره آزادی الهه انجام دادید، رسانه ای بسازید. ما هیچ فعالیت پنهانی شما را قبول نداریم.»

فتوای مرگ الهه

خانواده الهه در ۲۵ ژانویه نامه سرگشاده ای به صلیب سرخ نوشتند و تاکید کردند: «قضیه الهه از سایر قضایا فرق دارد. یک فرد در مقابل الهه نیست بلکه یک امارت و یک گروپ بزرگ تروریستی است. قبلا هم چهار مفتی طالبان به شمول عبدالحکیم حقاتی و عبدالحمید حماسی، مفتی ارشد امارت اسلامی فتوای مرگ الهه را داده بودند و قاری سعید خوستی، الهه را به توهین به مقدسات محکوم کرد که از نظر قوانین افراطی طالبان، جزای آن سنگسار است.»

آن‌ها همچنین نوشته‌اند که از طریق یکی از کارمندان عفو بین‌الملل توانسته‌اند آدرس ایمیل و شماره ارتباطی کامیلا از دفتر یوناما در کابل را دریافت کنند و تا اکنون سه نامه که دو نامه به شکل سرگشاده و یک نامه سری به یوناما فرستاده‌اند. اما امروز (۲۵ جنوری) از خانم کامیلا و مترجمش آگاه شده‌اند که آن‌ها فقط یکبار برای آزادی الهه با طالبان ملاقات کرده‌اند.

خانواده الهه در این نامه تصریح کردند: «آن‌ها (یوناما) می‌دانند که الهه توسط طالبان اختطاف شد و فعلا در زندان طالبان در کابل است اما تلاش‌هایشان ناکافی است.»

خواهر الهه در ویدیوی جدیدش می‌گوید: «الهه اولین فردی بود که بعد از به قدرت رسیدن طالبان، چهار مفتی طالبان فتوای مرگش را صادر کردند. شیخ عبدالحکیم حقانی رئیس دادگاه طالبان فتوای مرگ الهه را صادر کرده بود و یک مفتی به نام شیخ حماسی می‌گوید که کشتن الهه سنت است. در این قضیه پای کسان زیادی دخیل است که بعدا صحبت می‌کنم.»

تا لحظه انتشار این گزارش، طالبان و سازمان ملل هیچ واکنشی به ضرب‌العجل خانواده دلاورزی به طالبان و مساله آزادی الهه دلاورزی نداده‌اند.

اخبار مرتبط