محمد درویش، کارشناس محیطزیست گفت که یک همایش در دهه هفتاد با موضوع چگونه میتوانیم از شر دریاچه ارومیه خلاص شویم، در دانشگاه تبریز برگزار شده بود.
این کارشناس محیطزیست در گفتگو با سایت خبری انتخاب عنوان کرد: «آن موقع سطح آب بالا میآمد و همه نگران بودند که این دریاچه تأسیسات را زیر آب میبرد و همایش گذاشتند که چگونه این خطر را رفع کنیم.»
او ادامه داد: «در این همایش برخی گفتند از طریق یک کانال آب دریاچه را به رود ارس ببریم یا سدها را زیاد کنیم. ما به دست خودمان این بلا را سر دریاچه آوردیم و مجموعه مقالات آن همایش در تاریخ این کشور ثبت شده است.»
دریاچه ارومیه که زمانی عنوان ششمین دریاچه آبشور جهان، بزرگترین دریاچه آبشور خاورمیانه و ایران را به خود اختصاص داده بود و محل زیست بسیاری از حیوانات مهاجر و بومی مثل فلامینگو و پلیکان بود، امروز تقریباً خشک شده است.
ساخت سد روی رودخانههایی که به آن میریزند و کشیدن آبهای زیرزمینی این منطقه موجب شده تا دریاچه ارومیه بهمرورزمان کوچک و کوچکتر شود.
به گفته محمد درویش «دریاچه ارومیه ۵.۱ میلیون هکتار وسعت دارد یعنی ۵ برابر کشوری به اندازه لبنان! شیب زمین در آن منطقه به سمت دریاچه ارومیه است و هرگز این پهنه نباید خشک شود. بالاخره در اثر بارندگیها و سیلها و پسابها، آبی وجود دارد که به سمت این دریاچه حرکت کند. همینطور که دریاچه کویر قم و حوضسلطان هرگز به صورت کامل خشک نمیشود، یا جازموریان هم به طور کامل خشک نخواهد شد.»
او همچنین یادآور شد که «چون حل حقابه مورد نیاز برای دریاچه ارومیه تامین نشده»، این دریاچه در حال خشک شدن است.
این کارشناس محیطزیست گفت: «ما وسعت اراضی کشاورزی را از ۳۲۰ هزار هکتار به ۶۸۰ هزار هکتار رساندیم. با توجه به متوسط مصرف آب در هر هکتار ۱۰ هزار مترمکعب است، ۳.۶ میلیارد مترمکعب به مصرف آب اضافه کردهایم. کل حقابه دریاچه ۳.۴ میلیارد است یعنی ما بیش از حقابه دریاچه به وسعت اراضی کشاورزی اضافه کردیم و باعث شد کل دریاچه را از دست بدهیم.»
عیسی کلانتری، رئیس پیشین سازمان حفاظت محیطزیست ایران، بار دیگر درباره پیامدهای اجتماعی و اقتصادی خشک شدن دریاچه ارومیه هشدار داد و گفت اگر این دریاچه خشک شود، باید چهار میلیون نفر را از تبریز و شهرهای اطراف آن تخلیه کرد زیرا مردم بیشتر از ۱۰ سال نمیتوانند «غبار نمکی» را تحمل کنند.
پیش از این نیز هشدارهای متعددی نسبت به خطرات خشک شدن دریاچه ارومیه مطرح شده بود و در یکی از این موارد کامبیز مهدیزاده، کارشناس محیطزیست، در تیرماه سال گذشته به تلویزیون حکومتی ایران گفته بود که در صورت خشک شدن دریاچه ارومیه تمام شهرها تا زنجان غیر قابل سکونت خواهند شد و باید تخلیه شوند.
محمد درویش، کارشناس محیطزیست همچنین به تأثیر احداث سدها بر خشکی دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: «ما ۹۹ سد روی رودخانههای منتهی به دریاچه ارومیه زدهایم. در اصل ۱۰۵ سد در طرحها بود اما نیمهکاره مانده است، فشارهایی هم از سمت نمایندگان مجلس وجود دارد که باقی آن را هم تکمیل کنند.»