در بحبوحه آشفتگیها و نگرانیهای امنیتی، مقامات امآیتی و هاروارد گفتند که صبرشان دیگر لبریز شده است.
مقامات دانشگاه هاروارد و مؤسسه فناوری ماساچوست (امآیتی) به دانشجویانی که در اردوگاههای حمایتی از فلسطین در محوطه دانشگاه حضور دارند گفتند به چادرزنیهای خود خاتمه دهند وگرنه با حکم تعلیق مواجه میشوند.
جنبشهای اعتراضی مرتبط با جنگ اسرائیل و حماس، محوطههای دانشگاهی سراسر کشور را فراگرفته و به ایجاد اختلال در روند تحصیلی و بعضاً به آزار، ارعاب و خشونت انجامیده است.
چادرها در دانشگاههای مختلف از جمله هاروارد و امآیتی برپا شده و ائتلاف طرفداران فلسطین و گروههای ضداسرائیلی از دو هفته پیش در چادرها هستند.
در بحبوحه آشفتگیها و نگرانیهای امنیتی، مقامات امآیتی و هاروارد گفتند که صبرشان دیگر لبریز شده است.
آلن گاربر، رئیس موقت هاروارد، در نامهای در ۶ مه گفت: «چادرزنی در محوطه هاروارد فعالیتهای آموزشی را مختل کرده و برخی از تجمعکنندگان باعث آزار و اذیت و ارعاب اعضای دانشگاه شدهاند.»
آقای گاربر گفت: «ادامه چادرزنیها محیط آموزشی دانشگاه را با خطرات قابلتوجهی مواجه خواهد کرد. کسانی که همچنان در این تجمع حضور پیدا میکنند یا به آن تداوم میبخشند، به مرخصی اجباری خواهند رفت.»
دانشجویان تعلیقی هاروارد اجازه شرکت در امتحانات را نخواهند داشت و ممکن است از دسترسی به خوابگاه نیز محروم شوند و تا اتمام دوران تعلیق خود نباید در محوطه دانشگاه حضور پیدا کنند.
سالی کورنبلوت، رئیس دانشگاه امآیتی، نیز در ۶ مه پیامی مشابه صادر کرد که از نظر لحن و نتیجهگیری مشابه پیام رئیس هاروارد بود.
خانم کورنبلوت در پیامی به اعضای دانشگاه امآیتی گفت: «استفاده ادامهدار از فضای امآیتی برای اعتراض بدون مجوز، بویژه در مورد موضوعی که همه بر سر آن اختلاف نظر دارند، دیگر ممکن نیست.»
واکنش به اردوگاهها در دانشگاههای مختلف متفاوت بوده و برآورد میشود که ۲۵۰۰ نفر به دلیل امتناع از برچیدن چادرها که از جانب مقامات دانشگاه غیرقانونی اعلام شده، بازداشت شدهاند.
تهدید «واقعی» خشونت
رئیس امآیتی نیز مانند رئیس دانشگاه هاروارد، دانشجویان حاضر در اردوگاهها را به تعلیق از تحصیل تهدید کرد.
خانم کورنبلوت نوشت: «تهدید دخالت خارجی و خشونت بالقوه یک تهدید نظری نیست و کاملاً واقعیت دارد. همه شاهد بودهایم که وضعیت پیرامون اردوگاهها در برخی از مؤسسات به هرجومرج دامن زده است.»
برخلاف دانشگاه هاروارد، برخی از دانشجویانی که از خاتمه دادن به اردوگاههای امآیتی خودداری میکنند، همچنان میتوانند تا پایان ترم در دانشگاه حضور یابند و در محل اقامت خود بمانند. با اینحال، این امتیاز فقط شامل حال دانشجویانی میشود که مورد توبیخ کمیته انضباط امآیتی قرار نگرفته باشند. کسانی که توبیخ شده و از دستور روز دوشنبه سرپیچی کردهاند، نهتنها از هرگونه فعالیت علمی تا پایان ترم- شرکت در کلاسها، امتحانات و تحقیقات- محروم میشوند، بلکه باید فوراً دانشگاه را ترک کنند.
رؤسای ایندو دانشگاه تأکید کردند که به حق آزادی بیان دانشجویان احترام میگذارند اما اعتراضات باید با مجوز انجام بگیرد. آنها گفتند که چادرزنیها به مرور زمان به عملی مخرب تبدیل شده و دیگر قابل تحمل نیستند.
آقای گاربر در اطلاعیه خود گفت: «این اردوگاهها حقوق اکثر دانشجویان را که کار و تحصیلشان در این مقطع حساس از ترم دچار اختلال شده، فدای صدای اعتراض اقلیت میکنند. من از کسانی که در اردوگاهها حضور دارند، میخواهم به اشغال محوطه دانشگاه هاروارد خاتمه دهند.»
امآیتی تا ساعت ۲:۳۰ عصر به دانشجویان فرصت داد. پستهای انتشاریافته در شبکههای اجتماعی نشان میدهند که بسیاری از دانشجویان اردوگاهها را را ترک کردهاند اما شماری از آنها از انجام این کار سرباز زدهاند.
تصاویر هوایی شبکه خبری بوستون ۲۵ نشان میدهند که دسته بزرگی از دانشجویان معترض در محوطه دانشگاه ماندهاند.
مایک کانلی، نماینده ایالت ماساچوست، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که خانم کورنبلوت به مجریان قانون دستور داده که چادرها را جمعآوری کنند.
او در این پست با انتشار ویدئویی از صف مأمورانی که دستبند زیپدار به دست داشتند، نوشت: «تیم واکنش اضطراری پلیس ایالتی در راه است، درحالیکه پهپادها و هلیکوپترها بالای سر دانشگاه پرواز میکنند و شماری از دانشجویان هنوز در محوطه باقی ماندهاند که خطر بازداشت، تعلیق و اخراج از خوابگاه تهدیدشان میکند.»
الکسا کولتوف، خبرنگار بوستون گلوب، ویدئویی را در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد که نشان میدهد نیروهای پلیس با حفاظهای فلزی مخالفان معترضان را که پرچمهای آمریکا و اسرائیل به دست دارند و میخوانند «خدا نگهدار آمریکا باشد»، از حدود ۳۰۰ دانشجوی معترض حامی فلسطین که برای پایان عملیات نظامی اسرائیل در غزه شعار میدهند، جدا کردهاند.
خانم کولتوف ضمن توصیف اتفاقات جاری بهعنوان «هرجومرجی غیرقابل پیشبینی»، تصاویر دیگری را به اشتراک گذاشته که معترضان حامی فلسطین و مخالفان معترضان را نشان میدهند.
دانشگاه کلمبیا در نیویورک نیز پس از هفتهها تجمع حامیان فلسطین در محوطه دانشگاه، جشن فارغالتحصیلی دانشجویان را لغو کرد. مقامات دانشگاه گفتند این تصمیم پس از دریافت بازخورد از رهبران دانشجویان اتخاذ شده است.
مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا (نماینده جمهوریخواه لوئیزیانا)، که از مینوش شفیق، رئیس دانشگاه کلمبیا، خواسته بود در بحبوحه اعتراضات استعفا دهد، گفت: «لغو جشن فارغالتحصیلی نشانه دیگری از ضعف رهبری در دانشگاه کلمبیا است.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، گفت تصمیم کلمبیا مبنی بر لغو جشن فارغالتحصیلی «نباید رخ میداد.»