یک مطالعه جدید نشان داد که عواملی مانند رژیم غذایی، زمان خواب و مصرف نیکوتین در افت سلامت قلب کودکان نقش دارند.
سلامت قلب در سن ۱۰ سالگی دگرگون میشود و این دگرگونی مثبت نیست.
این مطالعه جدید هاروارد نشان میدهد که سلامت قلب و عروق از زمانی که کودکان وارد دوره راهنمایی میشوند، پیوسته افت میکند و ۹۸ درصد از کودکان از نظر معیارهای بهینه سلامت قلب ضعیف هستند.
اکثر کودکان از نظر معیارهای بهینه سلامت قلب ضعیف هستند
تحقیق انتشاریافته در مجله قلب و عروق جاما در ۱۸ دسامبر از سیر نزولی سلامت قلبی عروقی کودکان حکایت دارد که بیشتر از رفتارهای سلامتمحور نشأت میگیرد تا اینکه تحت تأثیر فاکتورهای سلامت بیولوژیکی باشد.
رفتارهای سلامتمحور به کارها و انتخابهایی مانند خوردن غذاهای مغذی، ورزش منظم و اجتناب از سیگار گفته میشود که بهطور مستقیم بر سلامتی تأثیر میگذارند. در مقابل، فاکتورهای سلامتی از جمله استعداد ژنتیکی ابتلا به بیماری و عوامل محیطی نقش مؤثرتری در سلامتی دارند.
تیم تحقیقاتی دادههای بیش از هزار و ۵۰۰ کودک را در پروژه ویوا در شرق ماساچوست مورد بررسی قرار دادند.
معیارهای مختلف سلامت قلبی عروقی پیش از تولد از جمله عادتهای غذایی، مصرف سیگار، میزان فعالیت جسمانی و زمان خواب در این مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافتههای محققان نشان داد که سطح سلامت قلبی عروقی از حدود ۱۰ سالگی در تمام گروههای جمعیتی سیر نزولی پیدا میکند که نشان میدهد تغییرات اجتماعی و رشدی به این روند دامن میزنند.
یافتهها از این حکایت دارند که تنها ۲ درصد از کودکان ۲ تا ۱۹ ساله سلامت قلبی عروقی ۱۰۰ درصدی دارند.
محققان گفتند که بهبود سلامت قلبی عروقی در دوران کودکی با کاهش خطر بیماریهایی مانند سندرم متابولیک (از جمله دیابت)، ضخیم شدن شریانها و دیگر ناهنجاریهای قلبی در بزرگسالی ارتباط مستقیم دارد.
سلامت قلب کودکان با ۳ رفتار کلیدی ارتباط مستقیم دارد
عزالدین عریس، استادیار پزشکی جمعیت در مرکز مراقبتی پیلگریم در دانشکده پزشکی هاروارد و نویسنده اصلی این مطالعه، در بیانیهای مطبوعاتی گفت: «با اینکه میدانیم سلامت قلبی بهینه در دوران کودکی با کاهش خطر مشکلات عروق کرونر در سنین بالاتر مرتبط است، وضعیت فعلی سلامت قلبی عروقی کودکان با سطح مورد نظر فاصله دارد.»
این مطالعه نشان میدهد که بهبود رفتارهای سلامتمحور کلیدی نقش بسزایی در بهبود سلامت قلبی عروقی در سنین رشد ایفا میکند.
عریس به اپک تایمز گفت: «ما متوجه شدیم که تضعیف سلامت قلبی عروقی نه به فاکتورهای سلامتی که به رفتارهای سلامتمحور مربوط میشود. سه رفتار از چهار رفتار سلامتمحور- رژیم غذایی، زمان خواب و مصرف نیکوتین- بویژه در این امر دخیل هستند.»
او گفت که این نتایج با مطالعات قبلی این گروه جمعیتی سازگاری دارند.
عریس گفت: «در پروژه ویوا نشان دادیم که میانگین مدت خواب از ۲ تا ۷ سالگی بین ۱۲ تا ۹.۸ ساعت است و کیفیت کلی رژیم غذایی از اوایل خردسالی تا اواسط نونهالی تنزل مییابد. همچنین گزارش شده که انجام رفتارهای پرخطر مانند مصرف سیگار با ورود کودکان به دوره نوجوانی افزایش مییابد.»