معاون بهداشت وزارت بهداشت ضمن اشاره به کاهش نرخ باروری در ایران هشدار داد اگر روند فعلی تولد ادامه یابد، آمار مرگومیر از تعداد تولدها پیشی خواهد گرفت و آینده جمعیت کشور با چالشهای جدی مواجه خواهد شد.
به گزارش ایسنا، دکتر علیرضا رئیسی روز ۱۴ آبان طی جلسه «ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت» تأکید کرد که باید به موضوع جوانی جمعیت به عنوان یک اولویت ملی توجه ویژه شود. او همچنین بر لزوم ایجاد تغییرات در سیاستها و برنامهریزیها تاکید کرد.
این مقام بهداشت و درمان افزود «در سال ۱۳۶۵ نرخ باروری ۶.۳ بود که در حال حاضر به ۱.۶۵ کاهش یافته است. اگر نتوانیم نرخ باروری را به سطح ۲.۱ برسانیم، جمعیت کشور در سالهای آینده به شدت کاهش خواهد یافت.»
معاون بهداشت پیشبینی کرد که اگر اقدامات مداخلهای صورت نپذیرد جمعیت کشور در سال ۱۴۸۰ به کمتر از ۵۰ میلیون نفر خواهد رسید. او همچنین به جمعیت سالمندان ایران اشاره کرد و گفت «در حال حاضر ۱۱ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل میدهند و این رقم در سال ۱۴۳۰ به ۲۶ درصد خواهد رسید.»
دکتر رئیسی با اشاره به «چاله جمعیتی،» وضعیت استانهای اصفهان، گیلان، مازندران و البرز را خطرناک توصیف کرد و گفت اگر نرخ باروری در این استانها به زیر ۱.۳ برسد، خروج از این چاه بسیار دشوار خواهد بود. او تأکید کرد که دولت باید با برنامهریزیهای دقیق و اقدامات تشویقی، باروری را در کشور افزایش دهد.
در روزهای گذشته نیز دکتر صابر جباری، رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت اعلام کرده بود که سالمندان حدود ۱۱.۵ درصد از جمعیت کشور را تشکیل میدهند و تنهایی بهعنوان چالش اصلی سالمندان در سراسر جهان مطرح است.
کارشناسان کاهش نرخ ازدواج در ایران را از عوامل مهم کاهش نرخ زاد و ولد میدانند. شهریورماه امسال رئیس موسسه تحقیقات جمعیتی ایران هشدار داد که تعداد ازدواجها در کشور طی دهههای اخیر به طور قابل توجهی کاهش یافته و سن ازدواج افزایش پیدا کرده است.