دولت هنگکنگ در ۲۴ دسامبر از صدور حکم بازداشت برای شش فعال دموکراسیخواه خبر داد و گذرنامه هفت نفر را باطل کرد که باعث شد با انتقادهای بینالمللی مواجه شود.
کریس تانگ، وزیر امنیت هنگکنگ، شش فعال دموکراسیخواه را به فتنهانگیزی، تجزیهطلبی، براندازی و همدستی با نیروهای خارجی متهم کرد.
تانگ گفت: «این شش نفر با سخنرانی، انتشار مطالب در شبکههای اجتماعی و لابیگری، از تحریم مقامات و قضات هنگکنگ به دست دولتهای خارجی حمایت کرده و امنیت ملی را به خطر انداختند.»
چهار نفر از این افراد ساکن بریتانیا هستند: چونگ کیم-واهه، ۶۴ ساله، کارشناس سابق نظرسنجی در مؤسسه افکارسنجی عمومی هنگکنگ، تونی چانگ، ۲۳ ساله، از اعضای سابق گروه استقلالطلب و منحلشده استودنتلوکالیسم در هنگکنگ، کلوئی چئونگ، ۱۹ ساله، کنشگر کمیته آزادی در بنیاد هنگکنگ. و کارمن لائو، ۲۹ ساله، مستشار منطقهای سابق در هنگکنگ و از حامیان ارشد شورای دموکراسی هنگکنگ.
نام این افراد به دلیل نقض قانون امنیت ملی اجباری پکن به فهرست تحت تعقیب ۱۳ نفره پلیس هنگکنگ اضافه شده و تعداد کل افراد به ۱۹ نفر رسیده است. سال گذشته، نام هشت کنشگر در ماه ژوئیه و نام پنج کنشگر دیگر در ماه دسامبر به این فهرست اضافه شد. برای بازداشت هرکدام از این افراد ۱ میلیون دلار هنگکنگ (حدود ۱۲۸ هزار دلار آمریکا) جایزه تعیین شده است.
اطلاعیه دولت هنگکنگ در پی انتشار گزارش چین از جانب کمیسیون اجرایی کنگره آمریکا در امور چین صادر شد. براساس این گزارش، هنگکنگ «تقریباً تفاوتی با دیگر شهرهای نئونی سرزمین اصلی چین ندارد» و مقامات هنگکنگی «در اجرای قوانین امنیت ملی نسبت به همتایان خود در سرزمین اصلی جدیت بیشتری به خرج میدهند.»
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به سؤالات اپک تایمز، تعیین جوایز جدید و لغو گذرنامه فعالان دموکراسیخواه خارج از کشور را محکوم کرد.
این سخنگو به اپک تایمز گفت: «از دولت هنگکنگ میخواهیم که از قوانین امنیت ملی خود برای خفه کردن صدای مخالفان استفاده نکند.»
کارمن لائو، یکی از این شش کنشگر، در بیانیهای گفت: «از روزی که تصمیم گرفتم کارزار موفق مستشار منطقهای هنگکنگ را در سال ۲۰۱۹ کلید بزنم، خدمت به مردم هنگکنگ و مبارزه برای آزادی و دموکراسی آنها را «وظیفه مادامالعمر» خود میدانستم.»
لائو افزود: «بهعنوان عضوی از جوامع دور از وطن و یک هنگکنگی متعهد شدهام که تلاش برای آینده هنگکنگ را به هرچیزی- حتی خودم- ترجیح دهم. نمیخواهم صرفاً بابت حکم بازداشت و تعیین جایزه از موضع خود عقبنشینی کنم.»
لائو از دولت بریتانیا خواست که در راهبرد خود برای مبارزه با سرکوب فراملی پکن، که هنگکنگیها را هدف قرار داده، بازنگری کند و در اعمال تحریمهای هدفمند ماگینسکی علیه «ناقضان حقوق بشر هنگکنگ» به متحدان خود ملحق شود. او از شخص خاصی نام نبرد.
کلوئی چئونگ، یکی دیگر از این شش کنشگر، در اینستاگرام نوشت: «ترس نمیتواند مرا متوقف کند و سرکوب نمیتواند مرا ساکت نگهدارد. با صدور حکم تعقیب، شجاعتر و قویتر خواهم شد.»
جوزف تی، ۶۲ ساله، از بنیانگذاران سازمان غیردولتی پایگاه هنگکنگیها در کانادا، و ویکتور هو، یوتیوبر ۶۹ ساله، دو کنشگر دیگر هستند.
گذرنامهها
ریس تانگ، وزیر امنیت هنگکنگ، همچنین روز سهشنبه با استناد به قانون حفاظت از امنیت ملی، که بهعنوان «ماده ۲۳» هم شناخته میشود، از اختیارات خود استفاده کرد و گذرنامه هفت «فراری» را که پیشتر برایشان جایزه تعیین کرده بود، لغو کرد.
این هفت نفر شامل تد هوئی و دنیس کواک، نمایندگان سابق، و آنا کواک، المر یوئن، کوین یم، فرانسیس هوئی و جوئی سیو بودند.
یم و تد هوئی در حال حاضر ساکن استرالیا هستند و بقیه در آمریکا سکونت دارند.
کواک، مدیر اجرایی فعلی شورای دموکراسی هنگکنگ، در بیانیهای گفت: «لغو گذرنامه تلاشی آشکار از جانب دولت برای جلوگیری از حمایتهای بینالمللی و تلاش من برای آگاهیرسانی درخصوص سرکوب جاری در هنگکنگ است.»
این اقدام حامل پیامی دلسردکننده به کسانی است که همچنان در هنگکنگ هستند: اینکه هیچکسی از سرکوب فزایندهای که مخالفان رژیم را هدف میگیرد، در امان نیست.
«ما باید در برابر ترسی که دولت سعی دارد به جانمان بیندازد، مقاومت کنیم.»