یک استاد بازنشسته دانشگاه در چین به دلیل انتقاد از عملکرد حزب کمونیست حاکم در مقابله با همهگیری کرونا و اینکه ویروس کووید۱۹ را «ویروس حزب کمونیست چین» نامید، به سه سال و نیم حبس محکوم شد.
چن ژائوزی که قبلاً در دانشگاه علم و صنعت پکن تدریس میکرد، در روزهای آغازین شیوع کرونا، گفت که ویروس کووید۱۹ «ویروس چینی نیست بلکه ویروس حزب کمونیست چین است» و پستهایی در مورد شدت شیوع این بیماری در سراسر چین به اشتراک گذاشت، که خشم رژیم چین را برانگیخت.
مقامات چینی او را در مارس ۲۰۲۰ به اتهام «ساختن و انتشار عمدی اطلاعات نادرست» دستگیر کردند. او در ۸ سپتامبر با اتهام «ایجاد و تحریک دشمنی» محکوم شد، اتهامی که پکن اغلب علیه منتقدان مطرح میکند. او یک روز پس از صدور حکم از دادگاه آزاد شد.
او پس از آزادی با انتشار ویدئویی که به دست اپک تایمز رسید گفت: «من، چن ژائوزی، برگشتم – و زنده برگشتم.» هر چند که او لبخند میزد، اما گفت که وضعیت سلامتیاش «بسیار بد» است و نمیتواند بدون کمک بایستد.
چن ژائوزی یکی از صدها نفر از لیست طولانی دانشگاهیان، مخالفان و شهروند روزنامهنگاران چینی است که به دلیل تلاش برای روشنکردن شدت شیوع کووید در بحبوحه سرپوش گذاشتن مداوم پکن بر موضوع گستردگی و شدت شیوع کرونا مجازات شدهاند.
یک وکیل چینی که با وضعیت آقای چن آشنا است به اپک تایمز گفت که آقای چن از بیماری آلزایمر رنج میبرد که در حین نگهداری وی در زندان بدتر شده است. او چندین بار درخواست آزادی مشروط پزشکی ارائه کرده بود که فایدهای نداشت.
او که به دلیل اینکه بتواند آزادانه صحبت کند درخواست کرد که نامش فاش نشود افزود: «این یک پیگرد سیاسی است.»
وکیل دیگری که به دلیل نگرانی از انتقام رژیم چین درخواست کرد که نامش ذکر نشود، گفت که برچسب «ویروس حزب کمونیست چین» باعث تحریک رژیم میشود.
او به اپک تایمز گفت: «این چیزی است که آنها بیشتر از همه از آن میترسند.آخرین چیزی که یک دزد میخواهد این است که او را صدا بزنند.»
دوست چن ژائوزی که پس از آزادی با او تماس گرفت، خاطرنشان کرد که چگونه صحبت کردن و پاسخ دادن او نسبت به سه سال قبل بسیار کند شده است. این دوست گفت، اگرچه ظاهراً این باعث نشده است که مقامات کمتر مراقبش باشند. او تأکید کرد که مراقبها جلوی ساختمان آپارتمان او مینشینند تا رفتوآمد او را کنترل کنند.
این دوست با توصیف پرونده آقای چن به اپک تایمز گفت: «نظر دادن در مورد همهگیری کووید۱۹ برای مقامات یک تابو است.» او معتقد بود با توجه به نفوذ آقای چن در جامعه، مقامات قصد داشتند او را درس عبرتی برای دیگران قرار دهند.
در همین حال، مایک گالاگر، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا که صراحتاً از حزب کمونیست چین انتقاد میکند عنوان کرد که مجازاتی که پکن بر آقای چن تحمیل کرد یادآور ماهیت سرکوبگر رژیم و نقش آن در گسترش همهگیری است که اکنون میلیونها نفر را در سراسر جهان کشته است.
مایک گالاگر گفت: «من فکر میکنم که ما به اندازه کافی در افشای سرپوش گذاری حزب کمونیست چین در مورد منشأ همهگیری کووید۱۹ قاطع نبودیم و تعجبآور نیست که آنها هرگونه مخالفی را سرکوب کنند.»
به اعتقاد این عضو کنگره ایالات متحده «آنها نه تنها اطلاعات را در مراحل ابتدایی پاندمی مخفی کردند، بلکه به فساد جامعه علمی ما در ایالات متحده نیز دست زدند.»
در روزهای اولیه شیوع همهگیری، رژیم پزشکانی را که سعی میکردند خطر شیوع بیماری را گوشزد کنند، توبیخ کرد، پرسشهای مربوط به دادههای رسمی را ساکت کرد و در زمانی که رسانههای دولتی مجموعاً تلفات کووید را کماهمیت جلوه میدادند، شهروند خبرنگارانی را که بهدنبال کشف میزان خسارت و تلفات همهگیری کرونا بودند بازداشت میکرد.
۱۱ تن از پیروان گروه معنوی فالون گونگ مستقر در پکن پیش از المپیک زمستانی پکن در سال ۲۰۲۱، پس از به اشتراک گذاشتن مطالب مرتبط با همهگیری کرونا با اپک تایمز به دو تا هشت سال زندان محکوم شدند.
مایک گالاگر، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا با اشاره به این موارد و موارد مشابه دیگر گفت: «اینها دلایلی برای اقدام جامعه جهانی است و ما باید نهادهای چینی را تحریم کنیم و برای پاسخگو کردن نهادهایی که در مخفیکردن اطلاعات گسترش همهگیری کووید مشارکت داشتند، اقدامات بیشتری انجام دهیم.»