Search
Asset 2

جاسوسی صنعتی، راه‌حل چین برای سرقت اسرار آمریکا

(SEBASTIEN SALOM-GOMIS/AFP via Getty Images)
(SEBASTIEN SALOM-GOMIS/AFP via Getty Images)

نمونه‌های بسیاری از جاسوسی صنعتی چینی‌ها از شرکت‌های آمریکایی طی سالیان گذشته روی‌داده است. چینی‌ها تلاش می‌کنند برای به چالش کشیدن نظم ژئوپلیتیکی از هر ابزاری در جهت تقویت اقتصاد خود بهره ببرند. آن‌ها به این منظور به‌طور گسترده بخش‌های مختلف صنعت و فناوری را در آمریکا هدف جاسوسی قرار می‌دهند. اگرچه که آمریکا نیز تمام توان خود را به کار گرفته تا در برابر این موضوع بایستد و با آن مقابله کند.

به گزارش بی‌بی‌سی، اخیراً وزارت دادگستری ایالات‌متحده جزئیات یک پرونده قضایی که نمونه‌ای از جاسوسی صنعتی چینی‌ها از رقیب آمریکاییان است را منتشر کرده است. بر اساس کیفرخواست وزارت دادگستری آمریکا، «ژنگ شیائوکینگ» شهروند آمریکایی با اصالتی چینی، فایل‌های محرمانه‌ای را که از کارفرمایش در شرکت انرژی «جنرال الکتریک پاور» به سرقت برده بود، در کد باینری یک عکس دیجیتالی از غروب خورشید پنهان کرده و سپس برای خود پست کرده بود. این عکس به‌ظاهر بی‌خطر اما به‌واقع خطرناک، حاکی از یک تکنیک جاسوسی به نام پنهان‌نگاری (steganography) است، تکنیکی که به شیوه‌ای برای پنهان کردن یک فایل داده در کد یک فایل داده دیگر گفته می‌شود.

جنرال الکتریک شرکت چندملیتی مستقر در آمریکاست که در بخش‌های گوناگونی از بهداشت و انرژی گرفته تا هوافضا فعالیت دارد. گفته‌شده اطلاعاتی که «ژنگ» از این شرکت به سرقت برده، مربوط به طراحی و ساخت توربین‌های گاز و بخار، ازجمله پره‌های توربین و آب‌بندی‌های توربین بوده است. همچنین بر اساس گزارش‌ها این اطلاعات با ارزش چندین میلیونی، برای همدست او در چین ارسال‌شده است. اقدامی که درنهایت به نفع دولت چین و همچنین شرکت‌ها و دانشگاه‌های مستقر در این کشور است. زیرا به آن‌ها این امکان را می‌دهد که از فناوری پیشرو آمریکایی برای رشد سریع‌تر شرکت‌ها و درنهایت اقتصاد خود بهرهمند شوند.

بر اساس اعلام وزارت دادگستری آمریکا، «ژنگ» اوایل این ماه میلادی به دو سال زندان محکوم شد. همچنین در ماه نوامبر نیز یک شهروند چینی به نام «شو یانجون» که گفته می‌شود جاسوس حرفه‌ای است، به دلیل توطئه برای سرقت اسرار تجاری از چندین شرکت هوانوردی و هوافضای ایالات‌متحده، ازجمله جنرال الکتریک، به ۲۰ سال زندان محکوم شد.

اما این‌ها آخرین موارد ازاین‌دست نخواهد بود و در حال حاضر یک سری پرونده‌های مشابه از سوی مقامات آمریکایی تحت پیگرد قانونی قرار دارد. به گفته «نیک مارو» از واحد اطلاعات اکونومیست در مصاحبه با بی‌بی‌سی، سرقت اسرار تجاری جذاب است چون به کشورها اجازه می‌دهد که «با سرعت نسبتاً زیادتری به سطوح بالاتر زنجیره ارزش جهانی صعود کنند؛ بدون هزینه‌های زمانی و مالیِ اتکای محض به توانایی‌های بومی.»

در همین ارتباط ژوئیه گذشته «کریستوفر ری» مدیر اف‌بی‌آی، در یک گردهمایی از رهبران تجاری و دانشگاهیان در لندن گفت که چین قصد دارد مالکیت معنوی شرکت‌های غربی را «غارت کند» تا بتواند به توسعه صنعتی خود سرعت بخشد و درنهایت بر صنایع کلیدی تسلط یابد. در آن زمان، «ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه وقت چین گفت که آقای ری «به چین تهمت می‌زند» و «ذهنیت جنگ سرد» دارد.

در همین رابطه و در سال ۲۰۱۵ آمریکا و چین توافقی را امضا کردند که در آن هر دو طرف متعهد شدند «دارایی معنوی، ازجمله اسرار تجاری یا سایر اطلاعات تجاری محرمانه برای مزیت تجاری را سرقت سایبری نکنند.»

تنها یک سال بعد و در سال ۲۰۱۶ آژانس امنیت ملی ایالات‌متحده چینی‌ها را به نقض این توافق متهم کرد. بسیاری از ناظران غربی می‌گویند که تأثیر کلی این توافق بسیار کم بوده است. «ری وانگ» پایه‌گذار و مدیر اجرایی شرکت مشاوره «کانستلیشن ریسرچ» در «سیلکیون ولی» به بی‌بی‌سی در این رابطه گفت: «این توافق به دلیل اجرایی نشدن یک شوخی بود. جاسوسی سایبری چین در ایالات‌متحده فراگیر بوده و به آزمایشگاه‌های دانشگاهی نیز کشیده شده است.» او خاطرنشان کرد: «این جاسوسی در تمام جنبه‌های کسب‌وکارهای غربی جریان داشته است.»

اخبار مرتبط

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی