وزارت امور خارجه ایالات متحده عنوان کرد که حکومت ایران که پس از انقلاب اسلامی هیچ روابط دیپلماتیکی با واشنگتن نداشته است، پس از سقوط هلیکوپتر ابراهیم رئیسی در روز یکشنبه بلافاصله از آمریکا درخواست کمک کرده است.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفته است که «حکومت ایران از ما درخواست کمک کرد.»
میلر افزود که «ما گفتیم که مایل به کمک خواهیم بود، کاری که در قبال هر حکومتی در این شرایط انجام خواهیم داد.»
او که به جزییات یا توضیح درباره نحوه ارتباط دو کشور اشاره نکرد، گفت که «در نهایت، عمدتاً به دلایل لجستیکی، ما نتوانستیم این کمک را ارائه کنیم.»
پیشتر گزارشهایی منتشر شده بود مبنی بر اینکه ایالات متحده و جمهوری اسلامی در پی وقوع درگیریهای آشکار بین ایران و اسرائیل، آخرین مذاکرات غیرمستقیم خود را در عمان با هدف افزایش ثبات در منطقه برگزار کردند.
«تسلیت رسمی» ایالات متحده به ایران برای درگذشت رئیسی
وزارت امور خارجه آمریکا با انتشار بیانیه «تسلیت رسمی» برای درگذشت ابراهیم رئیسی اعلام کرد «در حالی که ایران رئیسجمهور جدید خود را انتخاب میکند، ما مجدداً بر حمایت خود از مردم ایران و مبارزه آنها برای حقوق بشر و آزادیهای اساسی تاکید میکنیم.»
به نوشته خبرگزاری فرانسه، دولت بایدن این پیام تسلیت را به عنوان یک استاندارد توصیف کرده است، اما نه در حمایت از ابراهیم رئیسی که به عنوان یک قاضی ریاست اعدامهای دسته جمعی زندانیان سیاسی را بر عهده داشت و مقامات تحت فرمان او اعتراضات سراسری به رهبری زنان را سرکوب کردند.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی ایالات متحده به خبرنگاران گفت «رئیسی کسی بود که دستانش به خون بسیاری آغشته و مسئول تخلفات وحشیانه بود.»
کربی افزود که با این حال، مانند هر مورد دیگر، «به طور کلی برای از دست دادن جان افراد متاسف هستیم و به صورت رسمی تسلیت گفتیم.»
خبرگزاری فرانسه نوشته است که ایالات متحده در گذشته نیز غالباً اما نه همیشه برای مرگ برخی رهبران پیام تسلیت ارسال کرده است، از جمله در مورد جوزف استالین، کیم ایل سونگ و فیدل کاسترو.
به نوشته این خبرگزاری، این پیام تسلیت همراه با پیامهای مشابه کشورهای اروپایی، خشم برخی از مخالفان حکومت را برانگیخته است.
مواضع آمریکا ثابت است، مرگ رئیسی تأثیر امنیتی در منطقه ندارد
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا در واکنش به درگذشت ابراهیم رئیسی گفته است در حالی که در نهایت تصمیمات توسط رهبر جمهوری اسلامی اتخاذ میشود، پس از درگذشت رئیسی، نیروهای آمریکایی مواضع خود را تغییر ندادهاند.
آستین به خبرنگاران گفت «من لزوما هیچ تأثیر امنیتی منطقهای گستردهتری نمیبینم.»
او هرگونه نقش ایالات متحده را در این رویداد رد کرد و گفت دلیلی وجود ندارد که فکر کنیم این چیزی جز یک تصادف بوده است.
آستین تاکید کرد که «ایالات متحده هیچ نقشی در آن سقوط نداشت. این یک واقعیت واضح و ساده است. این رویداد ممکن است به چندین دلیل رخ داده باشد، نقص فنی، خطای خلبان و هر دلیل دیگری که میشود نام برد.»
خبرگزاری فرانسه با اشاره به اینکه حکومت ایران دستور تحقیقات را صادر کرده است، نوشت که این کشور اغلب در گذشته حوادث امنیتی را به اسرائیل و ایالات متحده نسبت میداد که هر دو در سالهای اخیر مواضع حکومت ایران را هدف قرار دادهاند.
محمدجواد ظریف، وزیر پیشین امور خارجه جمهوری اسلامی، ادامه تحریمهای آمریکا را عامل سقوط هواپیما دانست که مانع فروش قطعات هلیکوپتر شده است.
میلر در پاسخ به سوالی درباره اظهارات ظریف گفت که در نهایت این حکومت ایران است که مسئول تصمیمگیری برای پرواز یک هلیکوپتر ۴۵ ساله در شرایط بد آب و هوایی است نه هیچ فرد دیگری.