متعاقب حمله موشکی حزبالله در ۲۷ جولای که به مرگ ۱۲ کودک اسرائیلی انجامید، رهبران اسرائیل با یک دوراهی نظامی مواجه شدهاند.
بنیامین نتانیاهو پس از سفر به آمریکا در ۲۸ جولای به اسرائیل بازگشت. او در کنگره آمریکا سخنرانی و بهطور جداگانه با بایدن، معاون او، کامالا هریس، و دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، گفتوگو کرد.
کابینه اسرائیل در ۲۸ جولای به دولت نتانیاهو مجوز داد تا درباره «شکل و زمانبندی» پاسخ به حمله موشکی به بلندیهای جولان، که تحت کنترل اسرائیل است، تصمیمگیری کند.
نیروهای دفاعی اسرائیل در آخر هفته اعلام کردند که هفت نقطه را در روز ۲۷ جولای در لبنان هدف گرفتند که عمدتاً نزدیک مرز بودند و باعث تشدید تنش نشدند.
اما اسرائیل در ۲۹ جولای با یک قضیه جنجالی مواجه شد. با توجه به نگرانی فزاینده درباره بدرفتاری ادعایی سربازان اسرائیلی با زندانیان حماس در پایگاه سدی تیمان در حوالی مرز غزه، پلیس نظامی اسرائیل عازم این پایگاه شد تا ۹ سرباز ذخیره را در رابطه با اتهام سوءاستفاده از زندانیان بازداشت کند.
اما آنها با جمعیت خشمگین معترضانی روبهرو شدند که با سربازان درگیر شده و مسیر پایگاه را در حمایت از نیروهای ذخیره مسدود کرده بودند.
آقای نتانیاهو هجوم معترضان به پایگاه را محکوم کرد و خواستار حفظ آرامش شد. هرزی هالوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، نیز هجوم معترضان را محکوم کرد.
اما ایتامار بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل، و دیگر اعضای کابینه از سربازان دفاع کردند و گفتند که تعقیب قضایی حکمِ توهین به سربازان را دارد.
این موضوع دردسر دیگری برای نخستوزیر اسرائیل ایجاد کرده است؛ کسی که به حمایت جناح راست افراطی از دولت ائتلافی خود وابسته بوده و با تقاضای روزافزون اپوزیسیون لیبرال اسرائیل برای برگزاری انتخابات مواجه است.
حمله موشکی حزبالله
کودکان و نوجوانان ۱۰ تا ۲۰ ساله در زمین فوتبال روستای دروزیهای مجدل شمس در بلندیهای جولان در حوالی مرز سوریه و ۱۱ کیلومتری جنوب مرز لبنان مشغولِ بازی بودند که موشک حزبالله درست قبل از غروب خورشیدِ ۲۷ جولای به آن اصابت کرد. ۱۲ جوان کشته و ۲۰ تن دیگر مجروح شدند.
مراسم یادبود دستهجمعی در ۲۸ جولای در کنار زمین فوتبال برگزار شد؛ تنها جایی که به گفته ساکنان روستا میتوانست هزاران نفر را در خود جای بدهد. بسیاری از کودکان پس از تشییع دستهجمعی در همان روز به خاک سپرده شدند.
اسرائیل بلندیهای جولان را در سال ۱۹۶۷ به تصرف خود درآورد. اکثر جمعیت این منطقه یهودی هستند. دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۹ الحاق این منطقه به اسرائیل را به رسمیت شناخت. بلندیهای جولان در حال حاضر قطبِ اصلی کشاورزی و تولید شراب در اسرائیل است اما الحاق آن به اسرائیل در سطح جهانی به رسمیت شناخته نشده است.
دروزیها یک گروه اقلیت هستند که دین آنها شاخهای از اسلام است اما با آن تفاوت دارد. آنها شهروند اسرائیل هستند و از حقوق کامل برخوردارند و در ارتش و پلیس اسرائیل خدمت میکنند.
انتظار میرود که واکنش اسرائیل از سطح پاسخِ تلافیجویانهای که معمولاً هر روز به موشکپراکنیهای حزبالله به شمال اسرائیل میدهد، فراتر برود. خطوط هوایی در ۲۹ جولای پروازهای خود را به فرودگاه بیروت لغو کردند یا آنها را به تعویق انداختند. برخی کشورها به اتباع خود توصیه کردند که لبنان را ترک کنند.
آقای نتانیاهو در بازدید از زمین فوتبال مجدل شمس در ۲۹ جولای قول داد که بهشدت تلافی خواهد کرد.
درحالیکه مقامات دستهگلهایی را به یاد قربانیان روی زمین میگذاشتند، نتانیاهو گفت: «این بچهها فرزندان ما هستند. آنها فرزندان همه ما هستند. دولت اسرائیل نه میخواهد و نه میتواند که از این حمله چشمپوشی کند.»
آمریکا و تشدید تنشها
جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، در گفتوگو با خبرنگاران در ۲۹ جولای گفت: «هیچ کسی خواهان یک جنگ گستردهتر نیست و مطمئن هستم که میتوانیم از چنین اتفاقی جلوگیری کنیم.»
او با قربانیان و بهطور کلی با ملت اسرائیل ابراز همدردی کرد. «اسرائیل حق دارد که از خودش دفاع کند. هیچ ملتی نباید در سایه این تهدیدات زندگی کند.»
او افزود که آمریکا با تشدید تنشها مخالف است. «ما نمیخواهیم شاهد باز شدن جبهه دوم جنگ در شمال باشیم.»
آمریکا به اسرائیل فشار میآورد تا از حمله به بیروت یا زیرساختهای غیرنظامی لبنان اجتناب کند. این درحالی است که بسیاری از کارشناسان نظامی اسرائیلی این عملیات را جزو ملزومات حمله به حزبالله میدانند.
یوآف گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، در ۲۹ جولای به همتای آمریکایی خود، لوید آستین، گفت که حزبالله تقاص این حمله را پس خواهد داد.
دفتر وزیر دفاع اسرائیل گفت: «آقای گالانت معتقد است که حمله روز شنبه مصداقِ تشدید تنش است و نیروی نیابتی ایران- حزبالله- تقاص این حمله را پس خواهد داد.»
ارتش اسرائیل اعلام کرد که موشک مورد استفاده در این حمله فلق-۱ ساخت ایران بوده و افزود که حزبالله تنها سازمان تروریستی است که این موشک را در زرادخانه خود دارد. حزبالله گفت این موشک با هدف حمله به مقر نظامی اسرائیل پرتاب شده بود.
کلاهک این موشک حامل ۵۰ کیلوگرم مواد منفجره بود.
دریاسالار دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، گفت که بیانیه حزبالله «دروغ» است و این گروه تروریستی کودکان را هدف گرفته است. «این حمله چهره واقعی حزبالله را عیان کرده است؛ سازمانی تروریستی که کودکان را در حال بازی فوتبال در عصر شنبه هدف میگیرد و میکشد.»
آقای بن گویر و بتسالل اسموتریچ، وزیر دارایی و از شرکای ائتلاف، درخصوص ارائه مجوز به آقای نتانیاهو و آقای گالانت برای تصمیمگیری درباره پاسخ اسرائیل رأی ممتنع دادند که شاید به این معنی باشد که رهبران اسرائیل به دنبال یک جنگ تمام عیار نیستند.
الیوت چودوف، سرگرد ذخیره ارتش اسرائیل و تحلیلگر امور نظامی، در ۲۹ جولای به اپک تایمز گفت که اسرائیل تنها دو انتخاب دارد: به جنگ با حزبالله برود، یا «راهبرد بینتیجه این به آن در» را ادامه بدهد. یعنی اسرائیل دست به تلافی بزند و نارضایتی خود را نشان بدهد اما باعث تشدید تنش نشود؛ «گویی کشتن دوازده کودک مصداق تشدید تنش نیست.»
او هردو را «گزینهای نامطلوب» دانست.
او گفت: «حزبالله از زمان تأسیس در جنگ بوده است. سیگنال دادن و مذاکره با حزبالله با آرمانِ این گروه برای نابودی اسرائیل مغایرت دارد.»
او افزود که موضع آمریکا نمادین بوده است.
«آمریکا از یک طرف میگوید اسرائیل حق دارد از خودش دفاع کند و از ما برای دفاع از خودمان حمایت میکند، اما میگوید از حق اسرائیل برای دفاع از خود به شکل مؤثر حمایت نمیکند. آمریکا دوست دارد که اسرائیل یک واکنش نمادین و سطحی نشان بدهد و به شکلی دست به تلافی بزند که باعث تشدید تنش نشود.»
آقای چودوف افزود که آمریکا نمیخواهد قبول کند که کشتن کودکان به نوبه خود مصداقِ تشدید تنش است. حزبالله اخیراً حملات موشکی خود را به مناطق پرجمعیت افزایش داده و احتمال انجام چنین حملاتی را بالا برده است. اگر پاسخ اسرائیل محکمتر از یک سیلی ملایم باشد، نشان میدهد که این کشور سطح درگیری را افزایش داده است.
او گفت اسرائیل میتواند هردو جبهه جنگ را مدیریت کند و جلوی تهدید ایران- که موشکی را که باعث مرگ بچهها شد تولید و تأمین کرده- را بگیرد. «ما سالهاست که با ایران در جنگ هستیم.» او افزود: «اینکه ایران درصورت حمله اسرائیل به حزبالله وارد میدان شود یا خیر، یک سؤال بیجواب است.»