Search
Asset 2

واکنش منفی رهبران به ترامپ در پی بالا گرفتن بحران گرینلند و کانال پاناما

این‌که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، توسل به فشار اقتصادی یا نظامی برای گرفتن کنترل گرینلند و کانال پاناما را رد نکرد، واکنش منفی رهبران را به دنبال داشت.
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب، در ۷ ژانویه ۲۰۲۵ طی یک کنفرانس مطبوعاتی در پالم بیچ، فلوریدا، با اعضای رسانه صحبت می‌کند. (Scott Olson/Getty Images)

این‌که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، توسل به فشار اقتصادی یا نظامی برای گرفتن کنترل گرینلند و کانال پاناما را رد نکرد، واکنش منفی رهبران را به دنبال داشت.

او در روز ۷ ژانویه به خبرنگاران گفت: «نه، نمی‌توانم در مورد هیچ‌کدام به شما اطمینان دهم، اما این را می‌توانم بگویم که برای امنیت اقتصادی به آن‌ها احتیاج داریم.»

رئیس‌جمهور آینده آمریکا بارها این ایده را مطرح کرده که آمریکا باید کنترل گرینلند را به دست بگیرد؛ منطقه‌ای که در حال حاضر قلمرو خودمختار پادشاهی دانمارک است. او همچنین از کانال پاناما- که اقیانوس اطلس و آرام را به هم وصل می‌کند- به‌عنوان یکی از منافع راهبردی و اقتصادی حیاتی آمریکا نام برده که در معرض خطر تصرف چینی‌های کمونیست قرار دارد.

اظهارات اخیر ترامپ با واکنش منفی رهبران منطقه مواجه شده است.

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان گفت که آلمان به‌رغم تصمیم متحدان ناتو، تسلیحات دقیق دوربرد خود را در اختیار اوکراین نمی‌گذارد.
ارائه بیانیه رسمی دولت توسط اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، در بوندستاگ، برلین، آلمان، ۶ ژوئن ۲۰۲۴. (Sean Gallup/Getty Images)

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، که در انتخابات زودهنگام ماه فوریه با رأی عدم اعتماد مجلس مواجه شد، در کنفرانس مطبوعاتی ۸ ژانویه خود گفت: «کشورها باید به تمامیت ارضی یکدیگر احترام بگذارند و از تصرف یک قلمرو با توسل به زور خودداری کنند. این مسئله هسته اصلی مقاومت بین‌المللی در قبال تهاجم روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ بوده است.»

شولتس بدون اشاره به نام ترامپ افزود که مواضع اخیر آمریکا از عدم درک یا تعهد به احترام به حاکمیت دیگر کشورها حکایت دارد.

او گفت: «اصل مصونیت مرزها درباره هر کشوری صدق می‌کند و فرقی ندارد که آن کشور در بخش شرقی یا غربی ما واقع شده یا کشوری کوچک یا بسیار قدرتمند باشد.»

ژان نوئل بارو، وزیر اروپا و امور خارجه فرانسه در کنفرانس سالانه سفرای فرانسه در مرکز کنفرانس بین المللی وزارت امور خارجه فرانسه در پاریس، تاریخ ۶ ژانویه ۲۰۲۵ سخنرانی می‌کند. (LUDOVIC MARIN/POOL/AFP via Getty Images)

ژان نوئل بارو، وزیر اروپا و امور خارجه فرانسه، در مصاحبه با شبکه تلویزیونی فرانس اینتر گفت: «معتقدم که ممکن نیست آمریکا واقعاً گرینلند را تصرف کند، اما تصورم این است که روابط بین‌الملل به سمت زورگویی و تهدید کشورهای بزرگ‌تر علیه ضعیف‌ترها سوق پیدا می‌کند.»

بارو، گرینلند را قلمرو اتحادیه اروپا دانست و گفت که این اتحادیه از سرزمین‌های خود صیانت خواهد کرد.

این مقام فرانسوی افزود: «این‌که اتحادیه اروپا به دیگر کشورهای جهان- هر کشوری که باشد- و حتی روسیه اجازه دهد به مرزهای مستقل آن حمله کنند، دور از تصور است. ما قاره قدرتمندی هستیم و باید به تقویت خود ادامه دهیم.»

نخست وزیر دانمارک مته فردریکسن در کنفرانس مطبوعاتی نشست سران شمال اروپا-بالتیک در سوئد ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ سخنرانی می‌کند. (HENRIK MONTGOMERY/TT NEWS AGENCY/AFP via Getty Images))

مته فردریکسن، نخست‌وزیر دانمارک، در مصاحبه با تلویزیون دولتی تی‌وی۲ دانمارک در روز ۷ ژانویه بر مواضع دانمارک پافشاری کرد و گفت که «گرینلند فروشی نیست.»

فردریکسن گفت که معتقد است خطر حمله آمریکا به گرینلند جدی نیست. او همچنین لفاظی‌های ترامپ در قبال گرینلند را دال بر علاقه فزاینده آمریکا به اقیانوس اطلس شمالی و قطب شمال دانست.

آمریکا و دانمارک در ناتو متحد یکدیگر هستند و گرینلند پیش‌تر میزبان یکی از پایگاه‌های نظامی آمریکا بوده است.

مردم گرینلند علاقه وافری به استقلال کامل از دانمارک دارند و رهبران دانمارکی نسبت به این ایده ابراز تمایل کرده‌اند.

لارس لوکه راسموسن، وزیر امور خارجه دانمارک، گفت: «ما کاملاً واقف هستیم که گرینلند آمال و آرزوهای خاص خود را دارد. اگر این آروزها رنگ حقیقت به خود بگیرند، گرینلند مستقل خواهد شد. اما اگر بخواهند به یکی از ایالات فدرال آمریکا تبدیل شوند، دشوار می‌شود.»

موت اگده، نخست‌وزیر گرینلند، در بیانیه ۷ ژانویه خود در فیسبوک تأکید کرد که گرینلندی‌ها درباره آینده سیاسی جزیره تصمیم‌گیری خواهند کرد.

او نوشت: «آینده و مبارزه برای استقلال در دستور کار ما قرار دارد. دیگران از جمله دانمارکی‌ها و آمریکایی‌ها حق دارند که اظهارنظر کنند، ولی ما نباید درگیر هیجانات شویم و اجازه دهیم که فشارهای خارجی ما را از مسیرمان منحرف کنند.»

خاویر مارتینز آچا، وزیر امور خارجه پاناما، گفت که دولت او با دولت آتی ترامپ هیچ تماسی نداشته اما پاناما همچنان کنترل کانال را برعهده خواهد داشت.

مارتینز آچا گفت: «حاکمیت ما بر کانال قابل مذاکره نبوده و بخشی از تاریخ مبارزات و دستاوردهای برگشت‌ناپذیر ما محسوب می‌شود.»

هواپیمای دونالد ترامپ جونیور، ۷ ژانویه ۲۰۲۵ به گرینلند می‌رسد. (EMIL STACH/Ritzau Scanpix/AFP via Getty Images)

اپک تایمز برای اظهارنظر با تیم انتقالی ترامپ تماس گرفت اما تا زمان انتشار این مقاله پاسخی دریافت نکرد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی