فرامرز توفیقی، فعال کارگری و نماینده اسبق کارگران در شورای عالی کار عنوان کرد که سبد معیشت یا حداقل هزینههای ضروری یک خانوار در تهران به ۲۳ میلیون تومان رسیده است.
فرامرز توفیقی به خبرگزاری ایلنا گفت: سبد معیشت حداقلی در کمترین حالت و با در نظر گرفتن حداقلیترین معیارها، به ۱۹ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسیده است؛ اما اگر هزینهٔ مسکن را به دقت در نظر بگیریم، سبد معیشت در تهران بیش از ۲۳ میلیون تومان و در کلانشهرهای صنعتی مثل مشهد، اصفهان و تبریز، بین ۲۰ تا ۲۲ میلیون تومان است.
این خبرگزاری در گزارش خود ضمن اشاره به اینکه نرخ تورم سالانه کشور در مردادماه ١۴٠٢، برابر ۴۶,٧ درصد اعلام شده است نوشت که «این دادهها چندان قابل اعتماد نیستند؛ اما همینها به خوبی نشان میدهند که گرانی اقلامِ ضروری موجی است که به این سادگیها اصلاً سرِ بازایستادن ندارد.»
در ادامه این گزارش به اظهارات احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی و سخنگوی اقتصادی دولت ابراهیم رئیسی نیز اشاره شد که مدعی شده بود «دولت سیزدهم موتورهای تورمی را خاموش کرده و افزایش نرخ تورم ماندگار نیست».
فرامرز توفیقی در پاسخ به این سخنان عنوان کرد: «ماههاست تبعات گرانی کالاهای اساسی زندگی، منجر به کاهش قدرت خرید و رکود در بازار شده؛ اگر تورم روی رقمهای بالا تا حدودی تثبیت شده، نتیجهٔ ناتوانی مردم است.»
او ادامه داد: « همین امروز گوشت ۵۰۰ هزار تومانی فروش نمیرود و در نتیجهٔ آن دام زنده به خارج از کشور میرود تا فاسد نشود. کاهش شیبِ نمودارِ افزایش تورم، ناشی از کاهش قدرت خرید و رویآوردن مصرفکننده به مواد جایگزین بیکیفیت است؛ وقتی عرضه و تقاضا به هم میخورد و تقاضایی نیست، تولیدکننده مجبور است قیمتها را تا حدودی تعدیل کند، این به معنای کاهش تورم نیست.»
این سخنان در حالی مطرح شد که امروز ابراهیم رئیسی، رئیس دولت جمهوری اسلامی در جریان سفر به خراسان جنوبی با فرافکنی در مورد مشکلات فزاینده اقتصادی در ایران و تورم بسیار بالا در کشور عنوان کرد که در اروپا و کشورهای منطقه نیز تورم وجود دارد و قول داد که تورم ایران را کاهش خواهد داد.
به گفته رئیسی، «در حدود دو سال گذشته متوسط تورم مواد غذایی در کشورهای عضو منطقه یورو ۱۹ درصد و در کشورهای منطقه بین ۲۸ تا ۲۹ درصد بوده است، اما با این وصف با توجه به برنامهریزیهای انجام شده و تدابیر اتخاذ شده حتماً مشکلات حل شده و تورم نیز کاهشی خواهد شد.»
این در حالی است که تازهترین برآورد اداره آمار کمیسیون اروپا، نرخ تورم در تمامی ۲۰ کشورهای اروپایی برای نخستینبار از نوامبر ۲۰۲۱ یعنی طی ۲۱ ماه گذشته تکرقمی شد.
بر اساس گزارشهای رسمی منتشر شده در مرداد امسال، تورم نقطهبهنقطه خانوارهای ایرانی ٣٩.٨ درصد بود. شاخص قیمت مصرفکننده هم به عدد ١٩٧.٧ رسید که نسبت به ماه قبل ٢.۴ درصد افزایش نشان میدهد. نرخ تورم نسبت به ماه مشابه سال قبل نیز ٣٩.٨ درصد افزایش یافت. ضمن اینکه نرخ تورم در ۱۲ ماه منتهی به مرداد ۱۴۰۲، نسبت به بازه زمانی مشابه در سال قبل، ۴۶.٧ درصد افزایش داشته است.
به تازگی نیز خبرگزاری ایلنا گزارش داد که تورم کالاهای اساسی طی دو سال گذشته دستکم ۲۵۰ درصد افزایش داشته و فشار مضاعفی به سفرههای شهروندان وارد کرده است.
به گفته این خبرگزاری، در شهریور ۱۴۰۰، قیمت هر کیلو ران ممتاز گوسفندی، ۱۴۵ هزار تومان بوده، ران گوساله نیز هر کیلو ۱۶۲ هزار تومان قیمت داشته؛ در شهریور ۱۴۰۲، قیمت هر کیلو ران گوسفندی به ۴۴۰ هزار تومان رسیده و بعد دو سال، قیمت هر کیلو ران گوساله به ۳۸۰ هزار تومان رسیده است.