شرکت مرسدس اعلام کرد کارخانههای خود را به شکلی توسعه داده که انعطافپذیر باشند تا مشتریان بتوانند تصمیم بگیرند کدام نوع موتور را ترجیح میدهند.
گروه مرسدس بنز ایجی به دلیل کاهش فروش خودروهای الکتریکی از اهداف سختگیرانه خود دست کشیده است. این خودروساز لوکس وعده داده که به تولید موتورهای احتراقی خود ادامه دهد.
اولا کلنیوس، مدیرعامل مرسدس، در جلسه سالانه شرکت در روز چهارشنبه به سهامداران گفت: «فرایند تحول ممکن است بیش از حد انتظار به طول بینجامد.»
خودروساز آلمانی قصد داشت تا سال ۲۰۳۰ ناوگان خودروهای جدید خود را بهصورت تمام الکتریکی تولید کند اما آقای کلنیوس میگوید مرسدس در حال حاضر قصد ندارد ساخت موتورهای احتراقی خود را در آینده نزدیک متوقف کند.
او گفت: «در سالهای آتی هردو مدل را خواهیم داشت: خودروهای الکتریکی و خودروهایی با موتورهای احتراقی الکتریکی فوق مدرن. البته اگر تا سال ۲۰۳۰ چنین تقاضایی وجود داشته باشد.»
این اقدام به دنبال آن صورت گرفت که سفارشات خودروهای الکتریکی گرانقیمت مرسدس، از جمله سدانهای ایکیوای و ایکیواس، نتوانست انتظارات خودروساز آلمانی را برآورده کند. خودروهای الکتریکی بخش مهمی از راهبرد آقای کلنیوس برای افزایش سودآوری شرکت بودند.
او به سهامداران گفت: «مرسدس بنز کارخانههای خود را با توجه به امکان انعطافپذیری راهاندازی کرده است.»
آقای کلنیوس افزود: «به این ترتیب میتوانیم مدلهای احتراقی را در کنار خودروهای الکتریکی تولید کنیم و بسرعت به تقاضای بازار واکنش نشان دهیم.»
او گفت شرکت برای هر تقاضایی آماده است و افزود: «عوامل زیادی بر سرعت تحول تأثیر میگذارند که برای نمونه میتوان به توسعه زیرساخت شارژ خودروهای الکتریکی اشاره کرد.»
آقای کلنیوس گفت این شرکت تمام سامانههای رانندگی خود را بهروز نگه میدارد و «مشتری تصمیمگیرنده است.»
او افزود: «ما برای هر سلیقهای یک مرسدس عالی تولید میکنیم.»
این شرکت قصد دارد فروش بهترین خودروهای خود از جمله مدلهای ایامجی، ایکیواس، کلاس جی و میباخ را تا سال ۲۰۲۶ به ۶۰ درصد برساند و حاشیه عملیاتی خود را به حدود ۱۴ درصد افزایش دهد.
سایر شرکتها نیز از کاهش فروش خودروهای الکتریکی میگویند
مرسدس تنها خودروسازی نیست که باید در راهبرد خودروهای الکتریکی خود تجدید نظر کند.
فروش خودروهای الکتریکی فورد در سال جاری به سیر نزولی خود ادامه داده است. براساس گزارش سهماهه اول سال ۲۰۲۴، این خودروساز در اواخر آوریل ۱.۳۲ میلیارد دلار در بخش خودروهای الکتریکی ضرر کرد اما در فروش خودروهای بنزینی خود سودآوری داشت.
درآمدهای شرکت از سه بخش حاصل شده است: فورد مدل ای که خودروهای الکتریکی را شامل میشود؛ فورد آبی که شامل خودروهای بنزینی و هیبریدی است؛ و فورد پرو که بازار سوداگرانه شرکت را پوشش میدهد.
در سهماهه اول سال، فورد آبی ۹۰۵ میلیون دلار و فورد پرو سود ۳ میلیارد دلار سودهی داشتند.
براساس دادههای شرکت، فورد در سهماهه اول سال ۲۰هزار و ۲۲۳ خودروی الکتریکی خود را با بیش از ۶۵ هزار دلار ضرر بهازای هر خودرو به فروش رساند. زیان ۴.۷ میلیارد دلاری برای سال ۲۰۲۳ به همین بخش مربوط میشود.
در عینحال، تسلای ایلان ماسک ماه گذشته اعلام کرد که به دنبال کاهش ۹ درصدی درآمد سالانه شرکت در سالهای اخیر تصمیم گرفته که ۳۳۰۰ نفر از نیروهای خود را در کالیفرنیا و بیش از ۲۶۰۰ نیروی خود را در تگزاس تعدیل کند.
درآمد شرکت در سهماهه اول سال ۲۱.۳ میلیارد دلار بوده که نسبت به درآمد ۲۳.۳ میلیارد دلاری سال گذشته کاهش یافته است. سود شرکت نیز در بازه مشابه از ۲.۵۱ میلیارد دلار به ۱.۱۳ میلیارد دلار رسیده است.
آقای ماسک در یادداشتی به کارمندان خود گفت که رشد سریع شرکت باعث ایجاد «نقشها و وظایف شغلی تکراری» شده است.
او در این یادداشت گفت: «درحالیکه شرکت را برای فاز بعدی رشد خود مهیا میکنیم، ضروری است که تمام ابعاد شرکت را برای کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری مورد ارزیابی قرار دهیم» و افزود: «شرکت قصد دارد تعداد نیروهای خود را در سراسر جهان ۱۰ درصد کاهش دهد.»
اطلاعیه آقای ماسک پس از آن منتشر شد که تسلا گزارش داد ۳۸۶هزار و ۸۱۰ دستگاه خودرو در سهماهه اول سال ۲۰۲۴ تحویل داده که نسبت به سهماهه آخر سال قبل ۱۰۰هزار عدد کاهش یافته که از کاهش فروش نسبت به سال گذشته حکایت دارد. این اولین کاهش فروش تسلا از سال ۲۰۲۰ است که همهگیری کووید-۱۹ مانع از تولید شده بود.
نظرسنجی اخیر گالوپ نشان داد که آمریکاییها تمایل چندانی به خرید خودروهای الکتریکی ندارند. درصد آمریکاییهایی که بهطور جدی به خرید خودروی الکتریکی فکر میکنند، از ۱۲ درصد در سال ۲۰۲۳ به ۹ درصد رسیده است.