بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، شروط پیشنهادی حماس برای توقف جنگ در غزه را رد کرد و گفت که «پیروزی کامل» علیه این گروه تروریستی میتواند ظرف چند ماه بهدست آید.
نتانیاهو در یک کنفرانس خبری در ۶ فوریه که اندکی پس از دیدار با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده برگزار شد، گفت: فقط «چند ماه» باقی مانده است تا اسرائیل به اهداف نظامی خود دست یابد – یعنی ریشهکن کردن تمام نیروهای جنگنده حماس در غزه و نابود کردن کل شبکه تونلهای زیرزمینی.
او به خبرنگاران گفت: «راه حل دیگری جز پیروزی کامل و نهایی وجود ندارد. اگر حماس در غزه زنده بماند، تا کشتار بعدی فقط مسئله زمان باقی است.»
نتانیاهو درخواستهای مطرح شده از سوی حماس را «عجیب» خواند و گفت که مذاکره با گروهی که بر غزه حاکم است «به جایی نمیرسد.»
مذاکرات ادامه دارد و دولتهای قطر و مصر بهعنوان میانجی عمل میکنند. در ۶ فوریه، حماس یک طرح آتشبس شامل سه مرحله را ارائه کرد که هر مرحله ۴۵ روز طول میکشد.
در مرحله اول، انتظار میرود حماس گروههای خاصی از گروگانها را که در جریان حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در جنوب اسرائیل رُبوده بود، آزاد کند. این شامل تمام گروگانهای زن، گروگانهای مرد زیر ۱۹ سال و همچنین گروگانهای مسن و بیمار میشود. در عوض، زندانیان زن و زیر سن قانونی فلسطینی از زندانهای اسرائیل آزاد میشوند. در این مرحله نیز اسرائیل نیروهای خود را از مناطق پرجمعیت عقب خواهد کشید.
اجرای مرحله دوم تا زمانی که هر دو طرف «بحثهای غیرمستقیم» را درباره الزامات لازم برای توقف جنگ و «بازگرداندن آرامش کامل» به پایان نرسانند، آغاز نمیشود. انتظار میرود که نیروهای اسرائیلی طی ۴۵ روز دوم به طور کامل از غزه خارج شوند.
گروگانهای مرد بالغی که در مرحله اول آزاد نشدهاند، در مرحله دوم آزاد میشوند و اجساد و بقایای گروگانهایی که در بازداشت حماس جان خود را از دست دادهاند، در مرحله سوم تحویل داده میشوند. تا پایان مرحله سوم، حماس انتظار دارد که هر دو طرف به توافقی در مورد آتشبس دائمی دست یابند.
این طرح سه مرحلهای بهعنوان یک پیشنهاد متقابل برای طرحی که توسط ایالات متحده، اسرائیل، قطر و مصر تهیه شده بود، ارائه شد. بلینکن که در پنجمین تور خود در خاورمیانه از اکتبر ۲۰۲۳ در ۶ فوریه وارد اورشلیم شد، خواستار توقف شش هفتهای جنگ غزه بود.
این دیپلمات ارشد آمریکایی همچنین خواستار ادامه ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه شد. این درخواست زمانی مطرح شد که اسرائیل اعلام کرد که پس از جنگ به آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی یا آنروا اجازه فعالیت در غزه را نمی دهد. دولت اسرائیل گفت شواهدی پیدا کرده است که نشان میدهد ۱۲ نفر از کارکنان این آژانس در حمله ۷ اکتبر شرکت داشتند.