Search
Asset 2

طرح اسرائیل برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای چه بود؟

جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای
(Tasnim)

ایلان اویاتار و یونا جرمی باب، دو نویسنده اسرائیلی در کتاب جدیدشان از طرح اسرائیل خبر می‌دهند که با استفاده از ابزارهای مختلف شامل جنگ سایبری، ترور و دیپلماسی مخفی سعی کرده است تا مانع از جمهوری اسلامی برای دستیابی به سلاح هسته‌ای و ایجاد خاورمیانه جدید شود.

روزنامه وال استریت ژورنال به تازگی، شش کتاب را به‌عنوان برترین کتاب‌های سیاسی سال ۲۰۲۳ معرفی کرده است. این کتاب به نام «تهران تارگت» به انگلیسی در ماه سپتامبر امسال در کتابفروشی‌ها عرضه شد و به تازگی، ترجمه فارسی آن به نام «تهران را هدف بگیر» منتشر شده است.

چند دهه تلاش موساد برای توقف برنامه هسته‌ای

در ژانویه ۲۰۱۸، تیمی از ماموران زیر نظر فرماندهی موساد به یک انبار مخفی در حومه تهران حمله کردند و ده‌ها هزار سند طبقه‌بندی‌شده را به سرقت بردند. این اسناد شامل جزئیات کامل درباره سوابق تلاش‌های جمهوری اسلامی برای دستیابی به سلاح هسته‌ای بود.

روزنامه تایمز اسرائیل گفتگویی با ایلان اویاتار و یونا جرمی باب، نویسندگان تهران تارگت انجام داده است. اویاتار و باب در این کتاب می‌گویند که افشای محتوای آرشیو هسته‌ای نشان داده است که جمهوری اسلامی ایران برای سال‌های متوالی در مورد برنامه هسته‌ای‌اش به جامعه جهانی دروغ می‌گفت و ادعا می‌کرد که این برنامه برای استفاده غیرنظامی است.

به گفته اویاتار و باب، بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر و یوسی کوهن، رئیس موساد در ژانویه ۲۰۱۶ تصمیم گرفتند که آرشیو هسته‌ای ایران را بدست آورند. آن‌ها می‌خواستند با افشای این اسناد، دولت ترامپ را متقاعد کنند که از توافق هسته‌ای برجام که توسط دولت اوباما امضا شده بود، خارج شود.

هم‌چنین کتاب یادشده، چندین دهه تلاش به رهبری موساد برای توقف برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را به تصویر می‎کشد.

این دو نویسنده برای انجام تحقیقاتشان با کوهن، رئیس سابق موساد، تعدادی از مدیران سابق موساد، چند تن از نخست‌وزیران سابق اسرائیل، تعدادی از ماموران موساد و تعدادی از مقامات آمریکایی در دولت‌های ترامپ و بایدن ارتباط برقرار کردند.

کوهن هم‌چنین در دوره مسئولیتش از دیپلماسی مخفی برای پیشبرد «توافقات ابراهیم» میان اسرائیل و چند کشور عربی استفاده کرد.

ایلان اویاتار به تایمز اسرائیل می‌گوید که ماموران اسرائیل برای سرقت آرشیو هسته‌ای، اطلاعات دقیقی از تاسیساتی که در آن اسناد بایگانی شده بود، داشتند. آن‌ها وقتی وارد شدند، دقیقا می‌دانستند که در کدام گاوصندق این اسناد نگه‌داری می‌شود و در چه بازه زمانی باید عملیات سرقت را انجام دهند و تا آخرین لحظه می‌دانستند که نگهبانان در کجا حضور دارند. این تیم در ایران دقیقا شش ساعت و نیم فرصت داشتند تا اسناد را پیدا کنند، آن‌ها را در کامیون‌ها بگذارند و فرار کنند.

نقش موساد در کشتن محسن فخری‌زاده و قاسم سلیمانی

وی با اشاره به برنامه موساد برای کشتن دانشمندان هسته‌ای ایران می‌گوید: «محسن فخری‌زاده از پدران هسته‌ای ایران بود. یکی از بازرسان هسته‌ای از او به عنوان رابرت اوپنهایمر ایران یاد کرده بود. فخری‌زاده دانش سازمانی گسترده‌ای از برنامه هسته‌ای ایران داشت. بسیاری گفتند آسیبی که کشتن فخری‌زاده به جمهوری اسلامی وارد کرد، به اندازه آسیب ناشی از کشتن قاسم سلیمانی بود.»

این نویسنده و روزنامه‌نگار هم‌چنین درباره همکاری موساد برای کشتن قاسم سلیمانی می‌گوید که موساد چندین شماره تلفن همراه از سلیمانی را به سیا داده بود تا بتواند سلیمانی را ردیابی کند و مکان او را به طور دقیق برای حمله پهپادی مشخص کند. ردیابی تلفن همراه اهمیت خاصی داشت؛ چون سلیمانی در فاصله شش ساعتی که از دمشق به بغداد در سفر بود، حداقل سه بار شماره تلفنش را تغییر داد. او می‌خواست که هرگونه ردیابی موقعیتی امکان‌پذیر نباشد، اما در تل‌آویو، ماموران در حال انتقال شماره‌های سلیمانی به آمریکایی‌ها بودند.

تاثیر جنگ غزه بر توافق‌ ابراهیم

اویاتار هم‌چنین درباره تاثیر جنگ غزه بر توافق‌ ابراهیم بیان می‌کند که جنگ اسرائیل و حماس باعث بروز مشکل در توافق‌ ابراهیم میان اسرائیل و کشورهای عربی نشده است. هر چند که امارات متحده عربی و بحرین به طور علنی اقدامات اسرائیل را محکوم کرده‌اند، اما روابط‌شان را با اسرائیل قطع نکرده‌اند. مقامات بلندپایه بحرین نیز حماس را به طور آشکار محکوم کرده‌اند و پادشاه بحرین نیز قصد قطع روابط با اسرائیل را ندارد. بنابراین در درازمدت روابط بین اسرائیل و کشورهای عربی امضاکننده توافق‌ ابراهیم به حالت عادی باز خواهد گشت.

اسرائیل به کمک ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در اوت ۲۰۲۰ توافق‌نامه صلح با امارات متحده عربی امضا کرد که به توافق ابراهیم معروف است. این کشور هم‌چنین توافق مشابهی با بحرین امضا کرد که به توافق‌های‌ ابراهیم شناخته می‌شود. پیش از این، این دو کشور عربی خلیج فارس، تحریم‌هایی علیه اسرائیل وضع کرده بودند.

به گفته وی، عربستان نیز پاسخ اسرائیل به حمله هفتم اکتبر حماس را محکوم کرده است و خواستار ممنوعیت صادرات سلاح به اسرائیل شده است، اما رسانه‌های عربستان که تحت کنترل دولت این کشور است، در قبال اسرائیل برخورد متعادلی را در پیش گرفتند و حماس را محکوم کرده‌اند.

کاخ سفید گفته است که بعد از فروکش کردن آتش جنگ در غزه، روابط اسرائیل و عربستان به حالت عادی بازمی‌گردد.

این روزنامه‌نگار درباره روابط اسرائیل و قطر می‌گوید که دولت قطر در میانجی‌گری برای آزادی برخی از گروگان‌ها نقش مهمی داشته است، اما برخی در اسرائیل معتقدند که نباید به قطر اجازه داد که به بازی دوگانه با اسرائیل و حماس ادامه دهد؛ زیرا قطر کمک‌های مالی و دیپلماتیک قابل توجهی به حماس می‌دهد و چندین مقام ارشد حماس با حمایت قطر در دوحه زندگی می‌کنند.

یکی از مقامات ارشد وزارت خارجه اسرائیل گفته است که بعد از آزادی تمامی گروگان‌ها، اسرائیل، قطر را برای حمایت از حماس وادار به پاسخگویی خواهد کرد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی