موج تازهای از اخراج و تعلیق از کار اساتید دانشگاه که در جریان اعتراضات سال گذشته با دانشجویان معترض همراهی کرده و یا از اعتراضات حمایت کردند آغاز شد طی یک روز ۱۰ تن از اساتید دانشگاههای مختلف اخراج و یا از کار تعلیق شدند.
شوراهای صنفی دانشجویان شنبه از اخراج حمیده خادمی و آمنه عالی، اساتید دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه، خبر داد و نوشت: «حمیده خادمی و آمنه عالی، دو عضو هیات علمی دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه، در تماسی تلفنی از دفتر رئیس دانشکده متوجه لغو قرارداد خود شدند.»
کانال دانشجویان متحد که خبرهای مرتبط با دانشجویان و دانشگاهیان را پوشش میدهد، نوشت: حمیده خادمی و آمنه عالی سال گذشته و در جریان اعتراضات «ضمن مخالفت با سرکوب دانشجویان، از دانشجویان بازداشتی و تعلیقی حمایت کرده بودند.»
علاوه بر این شوراهای صنفی دانشجویان از حذف ۷ تن از استادان دانشکده ادبیات دانشگاه تهران خبر داد و افزود: «دانشجویان دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران در ترم جدید با انتشار لیست دروس ارائه شده، متوجه حذف نام دستکم ۷ تن از اساتید این دانشکده» شدند.
این ۷ استاد وحید عیدگاه استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، لیلی ورهرام استاد گروه فرهنگ و زبانهای باستانی، جواد بشری استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، قاسم عزیزی استادیار گروه زبان و ادبیات عرب، میلاد عظیمی استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، داریوش رحمانیان دانشیار گروه تاریخ، حسین مصباحیان استادیار گروه فلسفه هستند.
در این گزارش با تأکید بر اینکه «اغلب این اساتید پیشتر در هیات جذب و گزینش دانشگاه مورد بازخواست قرار گرفته بودند»، افزود که «حذف» آنها از دانشکده ادبیات دانشگاه تهران «نه به شکلی قانونی و با ابلاغ رسمی، بلکه بدون اطلاع قبلی و بهواسطه کارشکنی در تخصیص دروس» صورت گرفته است.
هفت استاد «حذف» شده دانشکده ادبیات دانشگاه تهران از جمله استادانی هستند که «سالها دروس مشخصی» را در این دانشکده تدریس میکردند اما به نوشته شورای صنفی دانشجوی «این دروس مشخص» در ترم پیش رو «به افراد جدیدی سپرده شدهاند که به اشکال مختلف از اطرافیان و نزدیکان عبدالرضا سیف، رئیس این دانشکده، هستند.»
همچنین علی شریفی زارچی، عضو هیات علمی بیوانفورماتیک و هوش مصنوعی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف، روز شنبه از «دریافت نامه اخراج» خود از این دانشگاه خبر داد.
شریفی زارچی روز شنبه ۴ شهریورماه در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) نوشت: «امروز نامه اخراج من از دانشگاه شریف دریافت شد.»
آقای شریفی زارچی خود از جمله استادانی بود که هر بار خبر اخراج یا تعلیق اساتید منتشر شد با تأسف از آن نوشت و نسبت به زیانبار بودن این رویه هشدار داد.
او همراه خبر دریافت نامه اخراج خود ابیاتی را نیز خطاب به مقامهای حکومتی منتشر کرد و نوشت: «سیصد گل سرخ یک گل نصرانی/ ما را ز سر بریده میترسانی؟/ ما گر ز سر بریده میترسیدیم/ در محفل عاشقان نمیرقصیدیم».
در همین حال شوراهای صنفی دانشجویان کشور با تأکید بر اینکه علی شریفی زارچی، «در اعتراضات از دانشجویان حمایت گستردهای کرده بود»، اخراج او از دانشگاه شریف را «تداوم پروژه تصفیه و سرکوب اساتید» خواند.
همچنین بر اساس گزارشهایی منتشر شده در رسانههای ایران، برنامه درسی داریوش رحمانیان برای نیمسال آینده حذف شده و او در آستانه اخراج از دانشگاه تهران قرار گرفته است.
داریوش رحمانیان نویسنده کتابهایی از جمله «تاریخ علتشناسی انحطاط و عقبماندگی ایرانیان و مسلمین»، «ایران بین دو کودتا» و «پنج رساله سیاسی از دوره قاجاریه» است و در حوزهٔ تاریخ معاصر ایران و مسائل نظری تاریخ، پژوهش و تدریس میکند.
این دانشیار دانشگاه تهران در واکنش به خبر کنار گذاشته شدنش در کانال تلگرام خود نوشته است: «تعلیق و اخراج من کار آسان و سادهای نیست. گمان میکنم تصمیم به تعلیق من خطای محاسباتی عجیبی بوده است که ریشه در توهم دارد. طرف گویا در حالی شبیه مستی چنین تصمیمی گرفته است. هرچه فکر میکنم عقلم به جایی قد نمیدهد که این تصمیم بسیار ناشیانه چطور گرفته شده است.»
او با اظهار نگرانی از شدتگرفتن خروج نخبگان از ایران گفت: «در طول سیسال تدریس در دانشگاه همواره زیر فشار و تهدید بودهام و پایمالشدن حق و حقوق را به انواع و اقسام تجربه کردهام.»
گفتنی است در بحبوحه اعتراضات سراسری سال گذشته، محمد راغب، استاد ادبیات دانشگاه شهید بهشتی با انتشار پستی در اینستاگرام از اخراج خود خبر داد و نوشت: «به دلیل آنکه در اعتراض به وضعیت خیابان و دانشگاه تاکنون در کلاس حضور نیافتهام و در تجمع دانشجویی به همراه دیگر همکارانم شرکت کردهام، بیهیچ اعلام رسمی از ریاست مرکز بینالمللی آزفا و سرپرستی مرکز پژوهشی شهید رواقی، برکنار شدم و دسترسی من به کارتابل و ایمیل دانشگاهی و سامانه گلستان مسدود شد. همچنین پیش از حضور در هیئت بدوی انتظامی دانشگاه و اعلام رأی، وضعیت (عضویت) هیئتعلمی من به حالت تعلیق درآمد و حقوق ماهانهام قطع شد.»
همزمان با موج اخراج اساتید باسابقه، اخباری مبنی بر استخدام اعضای هیأت علمی جدید به گوش میرسد. در روزهای اخیر تصویر نامه محرمانهای به تاریخ ۲۰ دیماه ۱۴۰۱ در فضای مجازی در حال چرخش است که نشان میدهد وزیر کشور از رئیس جمهوری خواسته تا دستور شروع «طرح زیربنایی و انقلابی جهت تحول ساختاری در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی» را صادر کند.
در همین حال امروز اعلام شد که امیرحسین ثابتی، مجری برنامه جهانآرا و عضو جبهه پایداری که در شبکههای اجتماعی توییتر نیز در راستای سیاستهای جمهوری اسلامی فعال است و مطالب خلاف واقع بسیاری نیز منتشر کرده، قرار است در دانشگاه شریف تدریس کند.