در چهارمین ماه سال، نسبت تعداد چکهای برگشتی به چکهای مبادلهای به رکورد کمسابقه ۱۰.۶ درصد رسیده است که در مقایسه با ماههای گذشته، افزایش داشته است. بهعبارتدیگر، در این ماه ۹۱۲ هزار چک در فضای اقتصادی کشور برگشت خورده است. تهرانیها بیشترین تعداد چکهای برگشتی را مبادله کردهاند.
بر اساس گزارش خبرگزاری تابناک، بررسی گزارش جدید بانک مرکزی درباره وضعیت چکهای مبادلهای در تیرماه امسال نشان میدهد که در اولین ماه تابستان، شرایط اقتصادی کسبوکارها چندان مساعد نبوده و این امر در افزایش تعداد چکهای برگشتی به وضوح نمایان است.
طبق این گزارش، ارزش ریالی این چکهای برگشتی در کل کشور به ۱۰۰ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان میرسد که معادل ۱۵.۷ درصد از مبلغ کل چکهای مبادله شده است.
نسبت تعداد و مبلغ چکهای برگشتی به چکهای مبادله شده نسبت به ماههای گذشته روند صعودی داشته است؛ بهطوریکه تیرماه سال گذشته این نسبتها به ترتیب ۸.۸ درصد و ۱۲.۷ درصد بود.
دلایل اصلی افزایش چکهای برگشتی
طبق گزارش، در تیرماه امسال معادل ۱۰۰ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان چک برگشتی در شبکه بانکی به ثبت رسیده است که از این میزان، ۹۷.۸ درصد به دلیل کسری یا فقدان موجودی بوده است.
در این میان ۲.۲ درصد باقیمانده به دلایلی همچون عدم تطابق امضا، نقص امضا، مغایرت تاریخ عددی و حروفی، مخدوش بودن امضا یا مندرجات چک رخ داده است.
بر اساس این گزارش، تهرانیها بیشترین تعداد و مبلغ چکهای برگشتی را به خود اختصاص دادهاند.
در تیرماه امسال حدود ۲۷۸ هزار فقره چک برگشتی به ارزش ۴۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان در تهران ثبت شده است که از نظر تعداد ۱۰.۴ درصد و از نظر ارزش ۱۳.۸ درصد از کل چکهای برگشتی کشور را شامل میشود.
یکی از شاخصهای مهم اقتصادی که نشاندهنده نوسانات و بیثباتی در اقتصاد است، نسبت چکهای برگشتی به تعداد چکهای مبادله شده است. کارشناسان اقتصادی بر این باورند که افزایش نسبت چکهای برگشتی نشاندهنده رشد نااطمینانی در فضای اقتصادی و کسبوکارهای کوچک است.