Search
Asset 2

بازگشایی «خزانه جواهرات ملی» پس از چهار سال تعطیلی

بانک مرکزی جمهوری اسلامی اعلام کرد که «خزانه جواهرات ملی» پس از حدود چهار سال تعطیلی بار دیگر برای بازدید عموم بازگشایی می‌شود.
تخت طاووس یا تخت خورشید، موزه جواهرات ملی ایران (Public Domain)

بانک مرکزی جمهوری اسلامی اعلام کرد که «خزانه جواهرات ملی» پس از حدود چهار سال تعطیلی بار دیگر برای بازدید عموم بازگشایی می‌شود.

خبرگزاری ایسنا با انتشار تصاویری از تاج «شهبانو» و «الماس دریای نور» به‌نقل از روابط عمومی بانک مرکزی اعلام کرد که «نظر به پایان عملیات عمرانی، خزانهٔ جواهرات ملی از روز دوشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۳ همچون روال گذشته برای بازدید عموم بازگشایی می‌شود.»

دی ماه ۱۴۰۱، علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت ابراهیم رئیسی با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس ادعا کرده بود که خانواده پهلوی هنگام ترک کشور، تاج «پهلوی» و تاج «شهبانو» را با خود برده‌اند.

بهادری جهرمی نوشته بود که «۳۵ میلیارد دلار اموال ایرانیان، ۳۸۴ چمدان جواهر و الماس، دو تاج با ۵ هزار قطعه الماس، ۵۰ قطعه زمرد و ۳۶۸ حبه مروارید که از نظر قیمت غیر قابل تخمین است… اینها بخشی از اموالی است که دیکتاتور هنگام فرار با خود به خارج برد.»

حسین دهباشی، پژوهشگر حوزه تاریخ و مستندساز ایرانی ساعاتی بعد در واکنش به این ادعا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که «برخلاف ادعای مهمل شما کلیه جواهرات خاندان سلطنتی از جمله دو تاج مذکور هم‌اینک در موزه جواهرات بانک مرکزی موجود است و ساعت ۱۴ تا ۱۷ روزهای شنبه تا سه‌شنبه هر هفته جهت بازدید عموم در دسترس است.»

آن زمان عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، نیز وجود دو تاج سلطنتی در خزانه جواهرات ملی را تایید کرده بود.

از سویی دیگر، شهبانو فرح در گفتگو با رسانه‌ها از جمله رادیو فردا در واکنش به این ادعا تاکید کرده بود که این جواهرات در گنجینه بانک مرکزی ایران قرار دارد و او هنگام خروج از کشور در دی‌ماه ۱۳۵۷، بخش بزرگی از جواهرات شخصی خود را نیز در «گنجه‌های کاخ نیاوران» برجای گذاشته است.

تاج پهلوی یا تاج پادشاهی که از آن در تاج‌گذاری‌های خاندان پهلوی استفاده می‌شد، در سال ۱۳۰۴ به دستور رضا شاه پهلوی، از طلا، نقره، جواهرات سلطنتی و مخمل قرمز ساخته شد.

مجلس شورای ملی در سال ۱۳۱۶ تصویب کرد که جواهرات ملی ایران به‌ عنوان پشتوانه اسکناس کشور محسوب شود.

این مجموعه که از گرانبهاترین جواهرات جهان است، به موزه جواهرات ملی، زیر نظر بانک مرکزی ایران منتقل شد.

الماس دریای نور، جقهٔ نادری، تاج پهلوی، تاج کیانی،  کرهٔ جواهرنشان، تخت طاووس و تخت نادری از جمله شاخص‌ترین آثار و جواهراتی است که در این گنجینه نگهداری می‌شود.

طبق گزارش ایسنا، خزانه جواهرات بانک مرکزی همزمان با همه‌گیری ویروس کرونا تعطیل شده بود.

تداوم این تعطیلی، به انتقال این گنجینه به خزانه جدید بانک مرکزی در تپه‌های عباس‌آباد تهران که درحال ساخت است، ارتباط داده شد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی