قطعنامهای در کنگره آمریکا که بهطور رسمی استقلال تایوان را به رسمیت میشناسد، برای اولین بار ۵۰ حامی بهدست آورد.
این قطعنامه که در اوایل سال جاری توسط نماینده تام تیفانی (جمهوریخواه ویسکانسین) ارائه شد، به دنبال از سرگیری روابط رسمی دیپلماتیک با تایوان و پایان دادن به سیاست «چین واحد» ایالات متحده است.
تیفانی در ایمیلی به اپک تایمز گفت: «زمان زیادی است که سیاست ایالات متحده منعکسکننده این واقعیت عینی است که تایوان هرگز حتی برای یک روز تحت کنترل جمهوری خلق چین یا بخشی از قلمرو آن نبوده است.»
تیفانی برای اولین بار این قطعنامه را در کنگره ۱۱۶ام در سال ۲۰۱۹ معرفی کرد، زمانی که فقط یک حامی آن را امضا کرد.
در بیانیه دفتر آقای تیفانی آمده است: «این نقطه عطف نشان دهنده حمایت فزاینده کنگره برای بهرسمیت شناختن تایوان بهعنوان یک کشور آزاد، دموکراتیک و مستقل است.»
حزب کمونیست چین (حکچ) اصل «چین واحد» را حفظ کرده است که تاکید دارد تایوان بخشی از چین است و باید به هر وسیلهای که لازم باشد با سرزمین اصلی متحد شود.
از سال ۱۹۷۹، ایالات متحده سیاست «چین واحد» را حفظ کرده است که اصل «چین واحد» حزب کمونیست چین را به رسمیت میشناسد اما آن را تایید نمیکند. بهعنوان بخشی از این سیاست، ایالات متحده از به رسمیت شناختن رسمی استقلال تایوان حمایت نمیکند.
ایالات متحده همچنین به قانون روابط تایوان در سال ۱۹۷۹ پایبند است که آمریکا را موظف میکند تسلیحات لازم برای دفاع از خود را در اختیار تایوان قرار دهد.
قطعنامه آقای تیفانی به دنبال اصلاح این وضعیت و «از سرگیری روابط عادی دیپلماتیک با تایوان، مذاکره درباره توافقنامه تجارت آزاد دوجانبه با تایوان و حمایت از عضویت تایوان در سازمانهای بینالمللی است.»
در این قطعنامه آمده است: «رئیسجمهور باید «سیاست چین واحد» قدیمی را به نفع سیاستی کنار بگذارد که این واقعیت عینی را به رسمیت میشناسد که تایوان یک کشور مستقل است که توسط جمهوری خلق چین اداره نمیشود یا شامل آن نمیشود.»
دولت بایدن به نوبه خود متعهد شده است که از سیاست «چین واحد» حمایت کند و گفته است که تأیید مجدد آن جزء کلیدی مذاکرات بین رئیس جمهور جو بایدن و شی جین پینگ، رهبر حزب کمونیست چین در اواخر این ماه خواهد بود.
یک مقام ارشد دولت بایدن در طی یک کنفرانس مطبوعاتی در ۹ نوامیز به خبرنگاران گفت: «ما از استقلال تایوان حمایت نمیکنیم. این سیاست دیرینه ما است.»
«هدف ما از حضور در این دیدارها تایید مجدد سیاست «چین واحد» ایالات متحده، تمرکز ما بر حفظ وضعیت موجود، تمرکز ما بر تضمین صلح و ثبات خواهد بود.
تایوانیها نسبت به استقلال رسمی محتاط هستند
اگرچه دولت فعلی تایوان طرفدار استقلال است، اکثر مردم تایوان در مورد اعلام رسمی تایوان مستقل جدا از چین مردد هستند.
مرکز مطالعات انتخابات در دانشگاه ملی چنگچی در تایپه از سال ۱۹۹۴ نظرسنجیهایی را برای سنجش احساسات تایوانی در مورد این موضوع انجام داده است.
آخرین نظرسنجی آن در ژوئن سال جاری نشان داد که حدود ۷ درصد از مردم تایوانی خواهان اتحاد با سرزمین اصلی چین هستند و حدود ۲۶ درصد خواهان نوعی استقلال رسمی هستند که با قطعنامه تیفانی مطابقت دارد.
اکثریت قریب به اتفاق مردم تایوانی، بیش از ۶۰ درصد، طرفدار حفظ وضعیت موجود هستند. با این حال، از این تعداد، در مورد اینکه آیا وضعیت موجود باید بهطور نامحدود حفظ شود یا تا زمانی که توافق جدیدی با سرزمین اصلی حاصل شود، اختلاف نظر وجود دارد.
در هر شرایطی، آینده چین و ایالات متحده اساساً با تایوان در هم تنیده شده است.